Πέμπτη 5 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ - ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΓΔΜ
«Αναθέρμανση» στο καμίνι της ΕΕ και του ΝΑΤΟ

Πρωτοβουλίες και διπλωματικές επαφές στο επίκεντρο της χτεσινής συνάντησης του Γ. Παπανδρέου με τον ΓΓ του ΟΗΕ

Στις συμπληγάδες τις ΕΕ και του ΝΑΤΟ σπρώχνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με μεγαλύτερη ένταση, το σύνολο των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής, όπως αποδείχτηκε και χτες κατά τη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι - Μουν. Σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου, συζητήθηκαν οι «συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και οι εξελίξεις που αφορούν στη διαφορά για το όνομα της ΠΓΔΜ» και, όπως σημείωσε, «υπήρξε σύμπτωση απόψεων».

Ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα για τις «τελευταίες πρωτοβουλίες» που έχει αναλάβει «με στόχο τη δημιουργία μιας δυναμικής, και στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος, αλλά βεβαίως και στην προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος του ονόματος της ΠΓΔΜ». Θυμίζουμε ότι Γ. Παπανδρέου κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο πρότεινε τη δημιουργία ενός «οδικού χάρτη» για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας της ΕΕ, την οποία σύνδεσε τόσο με την επίλυση του Κυπριακού όσο και με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ανοίγοντας ουσιαστικά διάπλατα το δρόμο για μια λύση «πακέτο» στα δυο θέματα.

Ταυτόχρονα ο Γ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την προηγούμενη βδομάδα, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ν. Γκρουέφσκι και μετά τη συνάντησή τους έσπευσε να σημειώσει ότι η επίλυση με την ονομασία της γειτονικής χώρας θα αποτελέσει αφετηρία για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Αξιοποιώντας τις συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού, ο ΓΓ του ΟΗΕ εξήρε την «ορμή» που παρατηρείται ανάμεσα στις δυο χώρες και πρόσθεσε ότι - όπως ανέφερε και στον πρωθυπουργό - ο απεσταλμένος του «είναι πρόθυμος να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες, μόλις είναι έτοιμα τα δύο μέρη». Κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, αποκάλυψε: «Ο πρωθυπουργός μού είπε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη και θα υποστηρίξει πλήρως το συντονιστικό ρόλο του ειδικού απεσταλμένου μου».

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ακολούθησαν αλυσιδωτές πρωτοβουλίες και ανακοινώσεις, αρχικά με τον Μάθιου Νίμιτς να προτείνει νέα συνάντηση με τους αντιπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που ξεκινά στις 16 Νοέμβρη, σημειώνοντας ότι «είναι ενθαρρυντικό γεγονός ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη». Για το θέμα του Κυπριακού, τέλος, ο Μπαν Κι - Μουν εκδήλωσε την «εκτίμησή» του για τη «δέσμευση» του Γ. Παπανδρέου, «να βοηθήσει τους Κυπρίους να επιτύχουν μία συμφωνία» και τόνισε ότι «πρέπει να διατηρηθεί αυτή η ορμή που έχει επιτευχθεί».

Περισσεύει η συναίνεση

Στη γραμμή της εθνικής συναίνεσης και ομοψυχίας κινήθηκε η Ντ. Μπακογιάννη σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή της χτες με τον ΓΓ του ΟΗΕ. Η υποψήφια αρχηγός της ΝΔ είπε ότι ανέπτυξε «τις ελληνικές θέσεις για δύο ουσιαστικά μεγάλα θέματα που μας απασχολούν, το Κυπριακό και ο Σκοπιανό», και «του επιβεβαίωσα τις ελληνικές "κόκκινες γραμμές" και του είπα ότι η Ελλάδα αυτή τη μάχη τη δίνει ενωμένη». Ο ΓΓ του ΟΗΕ συναντήθηκε και με τον Κ. Καραμανλή, χωρίς ο τελευταίος να κάνει οποιαδήποτε δήλωση.

Το πνεύμα της «συναντίληψης» ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα στις δυο μεριές του Ατλαντικού, επιβεβαίωσαν και οι συναντήσεις που είχε χτες ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος με τους πρέσβεις των ΗΠΑ Ντ. Σπέκχαρτ και της Γαλλίας Κ. Φαρνόντ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Βουλής, «εκφράστηκε η βούληση εκατέρωθεν για την περαιτέρω ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς», ενώ έγινε και ανταλλαγή απόψεων για θέματα «της τρέχουσας πολιτικής και της διεθνούς επικαιρότητας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ