Πέμπτη 5 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
Εφ' όλης της ύλης διάλογο επιδιώκει η Τουρκία

Το κείμενο στάλθηκε στις 30 Οκτώβρη και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα διαρροές είναι ποτισμένο από το πνεύμα του Ελσίνκι

Η επιστολή Ερντογάν έρχεται να επιβεβαιώσει ότι στη μεταξύ τους συνάντηση στις 10 του Οκτώβρη οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας συζήτησαν πολλά περισσότερα απ' όσα έγιναν γνωστά

Eurokinissi

Η επιστολή Ερντογάν έρχεται να επιβεβαιώσει ότι στη μεταξύ τους συνάντηση στις 10 του Οκτώβρη οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας συζήτησαν πολλά περισσότερα απ' όσα έγιναν γνωστά
Με επιστολή του στις 30 Οκτώβρη στον Ελληνα πρωθυπουργό, ο Τούρκος ομόλογός του, Ταγίπ Ερντογάν, έσπευσε να συνοψίσει και να δώσει ώθηση στα όσα είχαν συζητήσει μεταξύ τους, κατά την ωριαία συνάντηση που είχαν στην Κωνσταντινούπολη, αμέσως μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Γ. Παπανδρέου.

Την ύπαρξη της επιστολής, καθώς και σημεία από το περιεχόμενό της, δημοσιοποίησε χτες το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολού». Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Ταγίπ Ερντογάν «διατυπώνει σειρά προτάσεων για τη δημιουργία δυνατοτήτων συνεργασίας» και υπογραμμίζει ότι «η γραμμή μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες, είναι από τις προτεραιότητες της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής». Το τουρκικό πρακτορείο σημειώνει επίσης ότι «η Αγκυρα είναι έτοιμη να εξετάσει όλα τα υφιστάμενα προβλήματα στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, καθώς διαθέτει την απαιτούμενη βούληση να προβεί σε κάτι τέτοιο».

Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, στην επιστολή του ο Ταγίπ Ερντογάν καταγράφει όλα τα ζητήματα που συνθέτουν το πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και των διαφορών που θέτει η Τουρκία. Ανάμεσα σε αυτά, περιλαμβάνεται και η τουρκική άποψη περί ανάγκης διευκρινήσεων για το καθεστώς στο Αιγαίο. Το ζήτημα αυτό άλλωστε, όπως σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι η Αγκυρα το υπενθυμίζει καθημερινά το τελευταίο διάστημα με τις υπερπτήσεις μαχητικών αεροσκαφών επάνω και από κατοικημένα ελληνικά νησιά.

Η σκοπιμότητα της δημοσιοποίησης της επιστολής από την Αγκυρα, είναι ένα επιπλέον ζήτημα, καθώς, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, δημιουργεί επιπλέον πίεση στην ελληνική κυβέρνηση να συνομιλήσει επί κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Μετά την πρωτοβουλία της Τουρκίας, αν η ελληνική πλευρά αποφύγει τον διάλογο, θα χαρακτηριστεί από Αμερικανούς και Ευρωπαίους σαν «αδιάλλακτη» και υπεύθυνη για το γεγονός ότι δεν ομαλοποιείται η κατάσταση τη Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Στην περίπτωση που θα σπεύσει σε συνομιλίες, αποδέχεται το εφ' όλης της ύλης πλαίσιο που θέτει η Τουρκία (Αιγαίο, σύνορα κ.α.), ενώ στην πραγματικότητα, το μόνο εκκρεμές ζήτημα ανάμεσα στις δυο χώρες είναι αυτό της υφαλοκρηπίδας.

Εξελίξεις ευθυγραμμισμένες με το Ελσίνκι

Σε κάθε περίπτωση, οι δρομολογημένες σε μεγάλο βαθμό εξελίξεις έχουν άμεση σχέση με το πνεύμα και το γράμμα της συμφωνίας του Ελσίνκι, όπου η Ελλάδα αναγνώριζε συνοριακές διαφορές με την Τουρκία, πέρα από αυτή της υφαλοκρηπίδας. Σχετίζεται όμως άμεσα και με την πολιτική που από τις πρώτες μέρες ακολουθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δείχνοντας πρόθυμη να διευθετήσει με κάθε τρόπο τις «εκκρεμότητες» στην εξωτερική πολιτική, συνδέοντας άμεσα τόσο τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, όσο και το ζήτημα της ΠΓΔΜ, με την ευρωενωσιακή πορεία της Τουρκίας και την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Η ΝΔ από την πλευρά της, επιδιώκοντας να ψευτοαντιπολιτευτεί τη στρατηγική που και η ίδια υπηρέτησε με συνέπεια σαν κυβέρνηση, εμφανίζεται χτες δια του Γ. Κουμουτσάκου να ζητά ενημέρωση για την αλληλογραφία του Γ. Παπανδρέου με τον Ρ. Τ. Ερντογάν, θέτοντας την ενημέρωση αυτή σαν προϋπόθεση για «την αναγκαία συναίνεση στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής». Μέσα σε αυτό το κλίμα, σήμερα θα βρεθεί στην Αθήνα ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, αρμόδιος για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγκίς, για προγραμματισμένη διάλεξη σε κεντρικό ξενοδοχείο σχετικά με την «Τουρκική Υποψηφιότητα και μία Ισχυρότερη ΕΕ». Αναφορικά με τη σημερινή του συνάντησή με τον Γιώργο Παπανδρέου, ο Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε όλο νόημα χτες από την Κωνσταντινούπολη ότι «με τη συνάντηση αυτή θα ξεκινήσει σημαντική διαδικασία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ