Παρασκευή 16 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Παγκόσμια Ημέρα ... Υποσιτισμού

Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού η σημερινή. Και έχουμε κάθε λόγο να τη «γιορτάσουμε». Το πιστοποιούν ακόμα και τα «μαγειρεμένα» στοιχεία της Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) που δόθηκαν στη δημοσιότητα:

Σε μια εποχή που - όπως ο ίδιος ο πρόεδρος της Οργάνωσης παραδέχτηκε - «έχουμε τα οικονομικά και τεχνικά μέσα για να εξαφανίσουμε την πείνα, αλλά μας λείπει η πολιτική βούληση», πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι στον πλανήτη υποσιτίζονται. Για την ακρίβεια ...πεθαίνουν από την πείνα!

  • Κάπου στη Γη κάθε 3 δευτερόλεπτα κι ένα παιδί πεθαίνει από την πείνα.
  • Πάνω από 30 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασιτία.
  • Ενώ μέχρι πέρσι ο αριθμός των ανθρώπων που υποσιτίζονταν αύξανε κατά μέσο όρο 4 εκατομμύρια κάθε χρόνο, φέτος η αύξηση αυτή έφτασε τα 100 εκατομμύρια!

Αυτός είναι ο κόσμος τους. Ενας κόσμος που, εντούτοις, λόγω της ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων και βάσει των επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας, είναι σε θέση - όχι μία φορά όπως ομολογεί o πρόεδρος της FAO - να σιτίσει 7 φορές (!) τον παγκόσμιο πληθυσμό.

*

Αλλά γιατί λείπει η «πολιτική βούληση» να εκλείψει η πείνα από τον κόσμο; Τι είναι αυτό που επιτρέπει ο πόνος και η εγκατάλειψη, η δυστυχία και η εξαθλίωση, για τους πολλούς, να διογκώνει τη χλιδή, την ξιπασιά, τα λούσα, για τους λίγους;

Η απάντηση δεν έχει να κάνει ούτε με το «χαρακτήρα», ούτε με την «καλοσύνη» ή την «κακία», ούτε με τη λειψή «φιλανθρωπία» των ισχυρών του πλανήτη. Η αιτία αυτής της πρωτοφανούς ανθρωπιστικής καταστροφής είναι η φύση ενός συστήματος οικοδομημένου στη σκλαβιά της εκμετάλλευσης. Μιλάμε για το σύστημα (καπιταλισμό το λένε), όπου:

  • Οι τρεις πλουσιότεροι «Κροίσοι» του πλανήτη μετρούν από τις αρχές του 2000 περισσότερα εισοδήματα απ' όσα έχουν, όλοι μαζί, τα 600 εκατομμύρια άνθρωποι, στις χώρες του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου!
  • Οι πωλήσεις των 200 μεγαλύτερων πολυεθνικών και μονοπωλίων του κόσμου υπερέβαιναν το 2000 σε αξία τις οικονομίες των 4/5 των χωρών του πλανήτη!
  • Στη χώρα των εκατομμυρίων πάμφτωχων και ανασφάλιστων, στις ΗΠΑ των Μπους και Ομπάμα, το εισοδηματικά ανώτερο 1% του πληθυσμού κατέχει το 16% του εθνικού πλούτου.
  • Στη μετασοβιετική Ρωσία, με πληθυσμό 200 εκατομμύρια περίπου, 400 καπιταλιστές ελέγχουν το 50% του εθνικού πλούτου.
  • Στο σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ η εισοδηματική ψαλίδα μεταξύ του 1/5 του πιο πλούσιου πληθυσμού και του φτωχότερου 1/5 είναι της τάξης του 80 προς 1...

*

Αυτό είναι το «παγκόσμιο χωριό» που υπηρετούν οι σοσιαλδημοκράτες και οι φιλελεύθεροι, οι «κεντροαριστεροί» και οι «κεντροδεξιοί» διαχειριστές της εξουσίας των μονοπωλίων. Οι δρόμοι, επομένως, που ανοίγονται μπροστά μας είναι όπως ακριβώς τους είχε περιγράψει εκείνος ο στίχος: «...η Γη θα γίνει κόκκινη: `Η κόκκινη από ζωή ή κόκκινη από θάνατο».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ