Παρασκευή 16 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο κενό τα «τρομο-επιχειρήματα»

Γρηγοριάδης Κώστας

«Θα υπερασπιστούμε την εικόνα της χώρας, την αξιοπιστία της. Η χώρα έχει ανάγκη από διεθνείς επενδύσεις. Η Κίνα είναι ένας μεγάλος επενδυτής». Το γνωστό παραμύθι που σε όλους τους τόνους μηρυκάζουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα υπουργοί της κυβέρνησης και κορυφαία στελέχη της ΝΔ, επαναλάμβανε (στο «Κανάλι 1») με τη σειρά του ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Π. Μπεγλίτης, χαρακτηρίζοντας «ακατανόητη την εμμονή των συνδικαλιστών στο λιμάνι του Πειραιά να κλείνουν το λιμάνι». Πρόκειται βέβαια για καθαρή ιδεολογική τρομοκρατία που δεν έχει μόνο άμεσους στόχος (σπάσιμο απεργίας) αλλά και μακροπρόθεσμους: την καθυπόταξη των εργαζομένων στο όνομα της προσέλκυσης «ξένων επενδύσεων». Το εκβιαστικό δίλημμα «ξένες επενδύσεις ή ανεργία», που πάντα υπήρχε, επανέρχεται με ιδιαίτερη ένταση το τελευταίο διάστημα. Λες και δεν υπάρχει εμπειρία δεκαετιών για το τι σημαίνει για τη χώρα και ειδικά τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους η είσοδος των ξένων επενδυτών, δηλαδή των πολυεθνικών. Λες και δεν είναι γνωστό ότι για να κάνουν κάποια «επένδυση» οι πολυεθνικές φροντίζουν να πάρουν από τις κυβερνήσεις «γην και ύδωρ» και βέβαια εγγυημένη κερδοφορία. Με τέτοια τρομοεπιχειρήματα θέλουν να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Αποδυκνύεται για άλλη μια φορά πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι κυβέρνηση της πλουτοκρατίας, πως οι διεκδικήσεις και τα δικαιώματα των εργατών μόνο με αντιμονοπωλιακό αγώνα μπορούν να βρουν διέξοδο ικανοποίησης. Είναι ολοφάνερο πλέον πως η πραγματική υπέρ των εργαζομένων λύση είναι τα λιμάνια να γίνουν λαϊκή περιουσία.

«Δόγμα παγκόσμιας αστυνόμευσης»

Πέρασε απαρατήρητο, αλλά έχει μεγάλη σημασία. Πριν από λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε στη Σιγκαπούρη ένα συνέδριο το οποίο οργανώθηκε από τον ΟΗΕ και την Ιντερπόλ και στο οποίο συμμετείχαν 60 χώρες. Στόχος η υιοθέτηση ενός «δόγματος παγκόσμιας αστυνόμευσης», το οποίο δεν είναι τίποτα λιγότερο από τη δημιουργία μηχανισμών παρακολούθησης και καταστολής σε παγκόσμιο επίπεδο. Για το σκοπό αυτό θα φτιαχτούν τεράστια αρχεία πληροφοριών και φακελώματος, όπως αρχεία DΝΑ, δακτυλικά αποτυπώματα, φωτογραφίες, κ.ο.κ. Ο γενικός γραμματέας της Ιντερπόλ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εχουμε ένα όραμα: Οι αστυνομικοί θα εκπαιδεύονται και θα εξοπλίζονται έτσι ώστε όταν σταματούν κάποιον να τον ελέγξουν θα έχουν στη διάθεση τους μια παγκόσμια βάση δεδομένων για την εξακρίβωση των στοιχείων του». Είναι ολοφάνερο ότι ο παγκόσμιος καπιταλισμός και τα ιμπεριαλιστικά κράτη εργάζονται ασταμάτητα ώστε να κρατάνε τους λαούς δεμένους χειροπόδαρα, να τσακίζουν όσους σηκώνουν κεφάλι. Εξίσου σίγουρο όμως είναι ότι κανένας μηχανισμός και καμία καταστολή δε θα τους σώσει αν οι λαοί «ξυπνήσουν» και πάρουν τις τύχες στα χέρια τους.

Αντιαγροτικές προτάσεις «οικολόγων»

Εκκληση στον πρωθυπουργό να παρέμβει για να σταματήσει την εκτροπή του Αχελώου, απηύθυναν χτες οι «Οικολόγοι - Πράσινοι», υπενθυμίζοντάς του ότι αφού τους πρότεινε το υφυπουργείο Περιβάλλοντος με αρμοδιότητες τα νερά, τα δάση και τη χωροταξία, οφείλει κατ' ελάχιστον να τους λάβει σοβαρά υπόψη ενόψει και των προγραμματικών δηλώσεων. Αλλά και ότι οι ίδιοι είναι πρόθυμοι να στηρίξουν «θετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης», στις οποίες προφανώς εντάσσουν και το σταμάτημα της εκτροπής του Αχελώου. Την οποία καταγγέλλουν επιπρόσθετα για «σπατάλη πόρων σε εποχή μεγάλης οικονομικής κρίσης».

Τι δε λένε οι «Οικολόγοι - Πράσινοι»; Οτι η εκτροπή του Αχελώου είναι έργο πνοής για τον θεσσαλικό κάμπο και τους ανθρώπους του. Είναι έργο πολλαπλής χρησιμότητας στην αγροτική παραγωγή, στην παραγωγή ενέργειας, στην υδροδότηση και κυρίως στο περιβάλλον αφού χωρίς αυτό ο θεσσαλικός κάμπος μοιραία και πολύ σύντομα θα οδηγηθεί στην ερημοποίηση με ανυπολόγιστες συνέπειες στο περιβάλλον και στους ανθρώπους που κατοικούν σ' αυτόν και ζουν απ' αυτόν. Γιατί τα προσπερνούν άραγε όλα αυτά οι «Οικολόγοι - Πράσινοι»;

Χτυπούν την ταξική πάλη

Νέα επεισόδια προστέθηκαν στο σχέδιο συκοφάντησης του σοσιαλισμού. Τόσο η προχτεσινή ομιλία του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το Σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότοφ, όσο και τα ευρωενωσιακής έμπνευσης συνέδρια σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια για τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τη διάλυση της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας εντάσσονται στο ίδιο παζλ: Εκείνο της επιχείρησης να ξαναγραφτεί η Ιστορία στα μέτρα των ιμπεριαλιστών με την κατασυκοφάντηση και αμαύρωση της πρώτης απόπειρας κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο που γνώρισε η ανθρωπότητα.

Και τα δύο παραπάνω επεισόδια παίρνουν τη σκυτάλη από το Αντικομμουνιστικό Μνημόνιο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Κινούνται στην κατεύθυνση που χάραξε πέρσι τον Απρίλη το Ευρωκοινοβούλιο με την ανακήρυξη της 23ης Αυγούστου ως «μέρας μνήμης των θυμάτων των ολοκληρωτικών καθεστώτων», όπου εξισώνεται ο σοσιαλισμός με το φασισμό - ναζισμό. Αλλωστε, η συντονισμένη προσπάθεια τόσο της ΕΕ όσο και συνολικά των ιμπεριαλιστικών οργανισμών να ξαναγραφτεί η Ιστορία είναι μια πολυπλόκαμη εκστρατεία. Περνάει μέσα από την εκπαίδευση, μέσα από το χαρακτηρισμό της υπεράσπισης της επανάστασης από τους αντεπαναστάτες ως «εγκλήματα» του σοσιαλισμού, μέσα από κινηματογραφικές ταινίες, ενώ περιβάλλεται με επιστημονικοφανές περίβλημα αξιοποιώντας ονόματα επιστημόνων ή κάνα - δυο (!) ζωντανών μαρτυριών...

Οι ιμπεριαλιστές ασελγούν στην αλήθεια και την Ιστορία με στόχο: Να ακυρώσουν την προσφορά του σοσιαλισμού. Να ξεριζώσουν από τη συνείδηση των εργαζομένων, και γενικότερα του λαού, τα επιτεύγματα στην επιστήμη και την τεχνολογία, τα δικαιώματα στη μόρφωση, στη δουλειά, στην Υγεία, στη στέγη, στον πολιτισμό που απολάμβαναν οι εργαζόμενοι και ο λαός στις σοσιαλιστικές χώρες. Να συκοφαντήσουν τον ίδιο το σοσιαλισμό ως ρεαλιστική και αναγκαία διέξοδο της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Γι' αυτό και φτάνουν στο σημείο να επιχειρούν να εξισώσουν το σοσιαλισμό με το φασισμό - ναζισμό, να βάλουν στο ίδιο τσουβάλι το θύτη με το θύμα, δηλαδή, τη ναζιστική μπότα με τους πρωτοπόρους πολέμιους του ναζισμού, που πολέμησαν αλύγιστα ενάντια στους ναζί, με τεράστιες απώλειες, που μετριούνται σε αρκετά εκατομμύρια νεκρούς και σακατεμένους.

Η αποφασιστικότητα της πλουτοκρατίας να «ξεμπερδεύει» με το σοσιαλισμό δεν αφορά στο παρελθόν. Αντίθετα, έχει ξεκάθαρα το βλέμμα στραμμένο στο παρόν και στο μέλλον. Η πλουτοκρατία θέλει να τσακίσει στη συνείδηση της εργατικής τάξης, των λαών, το δρόμο της πάλης για την ανατροπή της βάρβαρης εξουσίας της εκμεταλλευτικής κοινωνίας. Θέλει το κίνημα τσακισμένο, χειραγωγημένο, ελεγχόμενο, ιδιαίτερα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, που ετοιμάζει ακόμα πιο σφοδρό χτύπημα στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Γι' αυτό και κατασυκοφαντεί το σοσιαλισμό, για να εγκλωβίσει το λαό στο «μονόδρομο» του καπιταλισμού. Ο ιμπεριαλισμός παίρνει τα μέτρα του και με την επιχείρηση συκοφάντησης του σοσιαλισμού στοχεύει στο χτύπημα του ίδιου του κινήματος, του ριζοσπαστικού προσανατολισμού του, της διεξόδου που συμφέρει την εργατιά και τα πλατιά λαϊκά στρώματα για να αλλάξει χέρια η εξουσία. Η πλουτοκρατία θέλει εργαζόμενους που όχι μόνο δε θα αμφισβητούν την εξουσία των μονοπωλίων, αλλά θα υπερασπίζονται κιόλας τους εκμεταλλευτές τους, θα αντιμετωπίζουν τον καπιταλισμό ως αέναο σύστημα που δεν αλλάζει. Και χτυπά ιδιαίτερα τις νεανικές συνειδήσεις - που δεν έχουν πείρα από το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε. Αλλά η ιστορία τραβά αντικειμενικά στο σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Στους λαούς βρίσκεται η δύναμη να κινήσουν τον τροχό της.


Ελένη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Με την καταστολή...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΕΛΙΚΑ ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναδεικνύεται στον πιο εργατικό υπουργό της κυβέρνησης. Φαίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ «καίγεται» για να «προστατεύσει τον πολίτη»...

Ετσι, λοιπόν, μας ανακοίνωσαν χτες νέα μέτρα για τους οικονομικούς μετανάστες, που ...τα έχουν όλα και κυρίως «σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Εν ολίγοις, θα τους φακελώνουν, θα τους «ταυτοποιούν», θα τους «δακτυλοσκοπούν», θα τους συλλαμβάνουν στα σύνορα, θα τους επιτηρούν, θα τους απελαύνουν και θα έχουν «μηδενική ανοχή» όπως είπαν. (Σας θυμίζει άραγε κάτι ...υπερατλαντικό η φράση;)

Κάπου μέσα στον όλο χαμό εμπλέκονται και κάτι κοινοτικά κονδύλια επαναπατρισμού που θα διαχειρίζονται, μεταξύ άλλων, και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Οπότε καταλαβαίνετε πως έχει και άλλες ...συμφέρουσες πλευρές η υπόθεση.

Επίσης, είπαν πως το Λιμενικό Σώμα θα μεταβληθεί σε «επιχειρησιακή δύναμη με υψηλές επιχειρησιακές δυνατότητες» κι εδώ η «καμπάνα» δε χτυπάει μόνον για τους μετανάστες. Προφανώς, έχουν και τους λιμενεργάτες στο μυαλό τους...

Βλέπετε, οτιδήποτε ...ενοχλητικό για το σύγχρονο ευρωπαϊκό τους παράδεισο πρέπει να πατάσσεται παραδειγματικά με τους κατάλληλους μηχανισμούς.

Αλλωστε, όπως έχουν προλάβει να αποδείξουν μέσα σε 10 μόλις μέρες οι κυβερνώντες (με την επίθεση στους απεργούς της Ζώνης π.χ.) δε διστάζουν να τους χρησιμοποιήσουν.

Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΕ ΤΑ προβλήματά του αυτόν τον δύσκολο καιρό. Ε, έχει και η Εκκλησία τα δικά της. Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα δήλωσε χτες ο επικεφαλής της υφίσταται πρόβλημα αξιοποίησης της περιουσίας της!

Ναι μεν έχουν έσοδα από τις δραστηριότητές τους, αλλά ...ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας αυτής δεν αξιοποιείται και δε «γεννάει», οπότε χρειάζεται η βοήθεια του κράτους για ...καλύτερες αποδόσεις.


Γρηγοριάδης Κώστας

Υποθέτουμε ότι από όλους τους διεθνούς κύρους οικονομολόγους που προτίθεται να φέρει στην Ελλάδα ο Γιώργος Παπανδρέου κάποιος θα βρει λίγο χρόνο να ασχοληθεί και με τα οικονομικά της Εκκλησίας. Υπάρχει «ψωμί» απ' ό,τι φαίνεται...

Κούνια που τους κούναγε

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μια αναδρομή στις απαντήσεις που έδωσε το ΚΚΕ και ο «Ρ» στις διάφορες κακόβουλες επιθέσεις που δέχτηκε μετεκλογικά από διάφορους «πομπούς» της ίδιας αναμασημένης προπαγάνδας επιχειρεί ένας από τους σχολιογράφους της χτεσινής «Ελευθεροτυπίας». Φτάνει μάλιστα να ψέξει το Κόμμα και τον «Ρ» επειδή κατήγγειλε με επιστολή προς τον διευθυντή του κυριακάτικου φύλλου της «Ελευθεροτυπίας» συγκεκριμένο συντάκτη που κατασκεύασε ένα ψεύτικο ρεπορτάζ σχετικά με δήθεν εξελίξεις που δρομολογήθηκαν μετεκλογικά στο ΚΚΕ και οι οποίες αφορούν στην «αλλαγή ηγεσίας» και στρατηγικής. Τη συγκεκριμένη επιστολή - απόλυτα εμπεριστατωμένη και ευγενική, ειρήσθω εν παρόδω - ο σχολιογράφος τη χαρακτηρίζει «λίβελο» (!), θεωρώντας προφανώς ότι ο συνάδελφός του έχει κάθε δικαίωμα να ασκεί τη δημοσιογραφία με «ρεπορτάζ» που γεννάει η κοιλιά του. Για το συγκεκριμένο ρεπορτάζ (το οποίο υπερασπίζεται), ο σχολιογράφος ισχυρίζεται ότι θα αρκούσε και μια απλή διάψευση από το ΚΚΕ, αν νομίζει ότι θίγεται! Σπουδαία δημοσιογραφική τοποθέτηση. Σε συκοφαντώ με κατασκευασμένο ρεπορτάζ, δηλαδή με λίβελο, και διάψευσέ το. Υπεράσπιση του συκοφάντη χωρίς ίχνος τσίπας. «Αν όλα τα πολιτικά κόμματα αντιδρούσαν σε όσα έλεγαν ή έγραφαν τα ΜΜΕ με τον τρόπο του ΚΚΕ, ο δημόσιος βίος θα είχε γίνει ζούγκλα. Ομως, στον Περισσό πιστεύουν ότι κατέχουν την απόλυτη αλήθεια», αποφαίνεται ο σχολιογράφος. Και αναρωτιόμαστε εμείς με τη σειρά μας: Είναι ή δεν είναι ζούγκλα ο «δημόσιος βίος», όταν η φαντασία του κάθε «δημοσιογράφου», δημοσιολόγου και πάει λέγοντας μπαίνει στην υπηρεσία της κατασυκοφάντησης ενός κόμματος, της συνειδητής διαστρέβλωσης της πολιτικής της, ενάντια σε κάθε δημοσιογραφική δεοντολογία και σε κάθε έννοια θεμιτής πολιτικής κριτικής; Εχουν θράσος. Και ένας από τους λόγους που σκούζουν είναι ότι προσπαθούν να ξεκαρφωθούν, επειδή το ΚΚΕ τούς αποκαλύπτει. Τι λένε επί της ουσίας: Αφήστε μας να κάνουμε τη δουλειά μας για να μη χαλάσει ο «δημόσιος βίος» που υπηρετούμε και μας υπηρετεί. Κούνια που τους κούναγε, απαντάμε εμείς. Το ξέρουν καλά και θα το καταλάβουν και καλύτερα...

Κατάπιαν τη γλώσσα τους

Είχαν περάσει μόλις λίγα λεπτά, από το δεύτερο χτύπημα σε βάρος των εργαζομένων της «Ζώνης» στο κέντρο της Αθήνας, όταν τέλειωσε η συνάντηση του υπουργού Εργασίας Α. Λοβέρδου με την ΓΣΕΕ, ενώ ήδη από το πρωί οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν κάνει την πρώτη επίδειξη ισχύος, έξω από το υπουργείο. Αν και ερωτηθείς ο υπουργός, αρνήθηκε να απαντήσει μπροστά στις κάμερες και παρέπεμψε σε δήλωση που θα έκανε αργότερα. Προφανώς ήθελε χρόνο να ετοιμάσει την απάντησή του...

Εκκωφαντική ήταν όμως η σιωπή του προέδρου της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλου, αλλά και των αλλων παρατάξεων πλην του εκπροσώπου του ΠΑΜΕ, που στην κυριολεξία κατάπιαν τη γλώσσα τους. Ο κατά τ' άλλα λαλίστατος πρόεδρος της ΓΣΕΕ, και ενώ το θέμα ετέθηι μπροστά του, δεν βρήκε να πει ούτε μια κουβέντα για το χτύπημα εργατών με χημικά. Αλλά πώς να μιλήσει για τη βία ενάντια σε διαδηλωτές που ζητούσαν το επίδομα, όταν λίγο πριν είχε δηλώσει διαθέσιμος για έναν ακόμα κοινωνικό διάλογο; Γιατί βλέπετε, την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ την απασχολούν άλλα σοβαρά ζητήματα και όχι ο αγώνας των εργατών της Ζώνης.

Δεν το θεωρούν εκχώρηση!

Ψήφισμα κατά της εκχώρησης του Λιμανιού του Πειραιά στην COSCO και της χρήσης αστυνομικής βίας σε βάρος των εργαζομένων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος κατέθεσε ο εκπρόσωπος της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών» στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Οι άλλες παρατάξεις δήλωσαν ότι καταδικάζουν τη βία όμως, στο ζήτημα του λιμανιού η ΔΗΚΝΙ (στηρίζεται απ' τη ΝΔ) και η ΠΑΣΚ Γιατρών (στηρίζεται απ' το ΠΑΣΟΚ) υποστήριξαν ότι δε θεωρούν «εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων» το ξεπούλημά του και ζήτησαν «στρογγυλέματα». Ο εκπρόσωπος της ΔΗΠΑΚ Γιατρών υπογράμμισε ότι και τα δύο θέματα αποτελούν έκφραση των αντιλαϊκών προσανατολισμών της νέας κυβέρνησης και ότι το ξεπούλημα του Λιμανιού είναι εκχώρηση. Ετσι η ΔΗΚΝΙ και η ΠΑΣΚ αρνήθηκαν να το υπερψηφίσουν και δεν πέρασε από το ΔΣ.

ΔΗΚΝΙ και ΠΑΣΚ απέδειξαν ότι έχουν αναλάβει εργολαβικά τη συνδικαλιστική στήριξη της πολιτικής που εκπορεύεται απ' τις Βρυξέλλες και εφαρμόζουν εναλλάξ τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Μιας πολιτικής που υπονομεύει και τα συμφέροντα του λαού και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τα φούμαρα της «δημοκρατίας»

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μόλις έντεκα μέρες μετά την εκλογή της, έδωσε το πρώτο μάθημα «συμμετοχικής δημοκρατίας» και «δημόσιας διαβούλευσης». Εστειλε τα ΜΑΤ να χτυπήσουν άγρια τους εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης γιατί απαιτούσαν το αυτονόητο. Μέτρα για την προστασία των ανέργων, το δικαίωμα στη δουλειά. Αποδείχτηκε, λοιπόν, ότι η «δημοκρατία» στον καπιταλισμό, όπως και αν βαφτίζεται, δεν είναι παρά μια μορφή συγκάλυψης της δικτατορίας της αστικής τάξης που εξαναγκάζει τους εργάτες να πωλούν ως εμπόρευμα την εργατική τους δύναμη, το σώμα και το μυαλό τους, στον κεφαλαιοκράτη με αντάλλαγμα λίγα ψίχουλα για να επιβιώσουν και αν διεκδικήσουν παραπάνω πέφτει βούρδουλας του θανάτου.

Η κυρίαρχη παραγωγική σχέση στον καπιταλισμό είναι η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Γεννά κέρδη για μια χούφτα κεφαλαιοκρατών, φτώχεια και εξαθλίωση για τους εργαζόμενους. Σε αυτές τις συνθήκες η όποια πολιτική ισότητα και συμμετοχή για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα είναι «αέρας κοπανιστός». Για το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του είναι ένα πολιτικό μέσο δημιουργίας ψευδαισθήσεων και απόσπασης της «συναίνεσης». Ενα μέσο για να περάσει, με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις, τα αναγκαία κάθε φορά μέτρα που συντελούν στη διατήρηση και αναπαραγωγή του καπιταλισμού. Ομως, όπως και χτες, όταν οι εργάτες δεν «τσιμπάνε», το πολιτικό προσωπικό της άρχουσας τάξης διατάσσει τη βίαιη καταστολή τους.

Η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στελεχώνεται από πρόσωπα εκπαιδευμένα, στα κατάλληλα πανεπιστήμια, με θητεία σε πολυεθνικές, έτοιμα να υπηρετήσουν αδιάλλακτα την τάξη των καπιταλιστών και όχι να λύσουν λαϊκά προβλήματα. Αλλωστε, η σχέση τους με το λαό είναι ανύπαρκτη. Και θα χρησιμοποιούν ταυτόχρονα τη μέθοδο καλλιέργειας ψευδούς συνείδησης. Και ψυχολογίας ότι χωρίς αφεντικά δε θα 'χουμε δουλειά. Είναι βέβαιο ότι θα προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν στο έπακρο την τέχνη τους αυτή. Θα προσπαθήσουν ώστε οι συνειδήσεις των εργαζομένων να μην αντανακλούν αυτό που πραγματικά συμβαίνει. Μετονομάζουν τη «δημόσια τάξη» σε «προστασία του πολίτη». Χτυπάνε τους εργάτες και αναγγέλλουν τη δημιουργία ειδικών υπηρεσιών με τη συμμετοχή «Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων» για να παραπονούνται όσοι τους χτυπάνε τα ΜΑΤ. Ως αντιπολίτευση κατέκριναν τάχα την ιδιωτικοποίηση τμήματος του λιμανιού του Πειραιά και ως κυβέρνηση ψάχνουν τρόπο να το ιδιωτικοποιήσουν ολόκληρο, ισχυριζόμενοι ότι είναι προς όφελος των εργαζομένων. Ομως, όσο η επίθεση αγριεύει, όσο οξύνεται η ταξική πάλη οι δημαγωγοί θα μετατρέπονται από δεινοί ρήτορες σε απατεώνες.

Τα λόγια του ΚΚΕ δεν πρόλαβαν να σωθούν: «Ερχεται θύελλα αντεργατικών μέτρων. Καμιά ανοχή, καμιά αναμονή». Το ΠΑΣΟΚ χτύπησε τους εργάτες και πουλά το λιμάνι του Πειραιά. Απαιτείται άμεσα μαζική οργάνωση των εργαζομένων στα ταξικά συνδικάτα και ενίσχυση του ΠΑΜΕ. Η ΓΣΕΕ δεν έβγαλε κιχ για το χτύπημα. Απαιτείται η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος σε ταξική κατεύθυνση. Να πετάξει από τους κόλπους του τις δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού που εμποδίζουν την ανάπτυξη των αγώνων. Να βάλει φρένο στα αντεργατικά μέτρα που έρχονται. Να δημιουργήσει τους όρους της αντεπίθεσης για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης. Της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής. Τα εργοστάσια στους εργάτες. Η γη λαϊκή περιουσία για να ζουν οι αγρότες από τη δουλειά τους στο χωράφι. Τα θεμέλια του δρόμου αυτού μπορούν να μπουν σήμερα, με την ένταση και ανάπτυξη της ταξικής πάλης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ