Παρασκευή 16 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΩΝ
Συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ

Η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και η προσπάθεια των ιμπεριαλιστών να ξαναγράψουν την Ιστορία, στο επίκεντρο της συζήτησης

Τα γραφεία της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό επισκέφθηκε χτες επιτροπή Γερμανών Αντιφασιστών, στην οποία συμμετείχαν και μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών και Αποζημιώσεων από την περίοδο της Κατοχής 1941-1944 στην Ελλάδα. Η Επιτροπή συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Κόμματος, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Τα μέλη της επιτροπής των Γερμανών αντιφασιστών επισκέφθηκαν τις προηγούμενες μέρες μαρτυρικούς τόπους στη χώρα μας (Δίστομο, Σκοπευτήριο Καισαριανής, Κοκκινιά κ.ά.). Χτες έκαναν συμβολικό αποκλεισμό της γερμανικής πρεσβείας, διαμαρτυρόμενοι για την άρνηση της Γερμανίας να πληρώσει τις γερμανικές αποζημιώσεις και να επιστρέψει το κατοχικό - αναγκαστικό δάνειο που πήραν οι Ναζί από την Ελλάδα την περίοδο της Κατοχής.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής για τη δράση του Κόμματος σχετικά με τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. Ο Ν. Σοφιανός στάθηκε ιδιαίτερα στις προσπάθειες των ιμπεριαλιστικών κέντρων και του πολιτικού τους προσωπικού να εξισώσουν τα εγκλήματα του ναζισμού με τον ηρωικό αγώνα του σοβιετικού στρατού ενάντια στο φασισμό. Υπογράμμισε την ανάγκη να αποκρουστούν οι προσπάθειες εξίσωσης του ναζισμού με τον κομμουνισμό, οι προσπάθειες για την αναθεώρηση της ιστορικής αλήθειας. Αυτός ο βιασμός της ιστορίας, τόνισε χαρακτηριστικά, δεν είναι εύκολο να περάσει στην Ελλάδα, καθώς ο ελληνικός λαός έχει μνήμες από την Αντίσταση και τον πρωταγωνιστικό ρόλο του ΚΚΕ σ' αυτήν. Η επιτροπή ζήτησε από το ΚΚΕ κάθε δυνατή προσπάθεια και πίεση για τη διεκδίκηση από τη Γερμανία των οφειλομένων αποζημιώσεων της κατοχής και την πληρωμή του κατοχικού δανείου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ