Πέμπτη 8 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στις διαδικασίες της διαδοχής εστιάζεται η συζήτηση

Εκλογή προέδρου «από τη βάση» ζητάει μερίδα στελεχών. Στις 7 Νοέμβρη ορίστηκε το έκτακτο συνέδριο

Ξεκίνησε και τυπικά η κούρσα για τη διαδοχή στη ΝΔ μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας διεξαγωγής του έκτακτου συνεδρίου στις 7 Νοέμβρη. Την ίδια στιγμή όμως ο τρόπος ανάδειξης του νέου αρχηγού της ΝΔ προκαλεί νέες διαμάχες, επιδεινώνοντας το ήδη βαρύ κλίμα που επικρατεί μετά την εκλογική ήττα. Η Ρηγίλλης και προσωπικά ο Κ. Καραμανλής επιδιώκουν η πορεία προς το συνέδριο να γίνει «συντεταγμένα» και να μην τραβήξει άλλο χρονικά. Την ίδια στιγμή όμως πληθαίνουν οι φωνές των στελεχών που ζητούν αλλαγή στους όρους διεξαγωγής αλλά και στον τρόπο ανάδειξης του νέου προέδρου του κόμματος.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όποιος και αν εκλεγεί στην ηγεσία της ΝΔ θα ακολουθήσει την ίδια «αντιπολιτευτική» γραμμή, δηλαδή θα προσφέρει συναίνεση στην αντιλαϊκή επίθεση και την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, πράγμα που επιβεβαιώθηκε περίτρανα και από τις δηλώσεις που έκαναν οι απερχόμενοι γαλάζιοι υπουργοί στις τελετές παράδοσης των υπουργείων στους πράσινους αντικαταστάτες τους.

Παρά τις αντιρρήσεις και διαφωνίες στελεχών της ΝΔ ο Κ. Καραμανλής επιβεβαίωσε χτες την απόφασή του το έκτακτο συνέδριο που θα γίνει σε ένα μήνα να εκλέξει τον διάδοχό του. Σ' αυτή την κατεύθυνση, με απόφασή του ορίστηκε πρόεδρος της επιτροπής συνεδρίου ο Δ. Σιούφας, ενώ μέλη της επιτροπής είναι οι: Λ. Ζαγορίτης Μ. Γιαννάκου, Β. Μεϊμαράκης, Ντ.Μπακογιάννη, Φ. Πάλλη - Πετραλιά, Π. Παναγιωτόπουλος,Πρ. Παυλόπουλος, Β. Πολύδωρας, Γ. Τραγάκης, Δ. Κοντός, Κ. Κωστούλας, Χ. Μανιάτης, Δ. Πανοζάχος, Φ. Πατριανάκου,Σ. Τσίφτης,Γ. Παπανικολάου και ο διευθυντής της ΝΔ Μ. Δασκαλάκης.

Ζητούν διευρυμένο Σώμα

Ο Κ. Καραμανλής απέρριψε και πρόταση που του έκανε κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που είχαν χτες, ο Β. Μεϊμαράκης, σύμφωνα με την οποία η εκλογή του νέου αρχηγού θα πρέπει να γίνει από την κομματική βάση της ΝΔ, να μην έχει δηλαδή την ίδια σύνθεση με εκείνο του 2007. Η απάντηση που πήρε, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πως μια τέτοια διαδικασία είναι χρονοβόρα. Σε ό,τι αφορά τον ίδιο, ο Β. Μεϊμαράκης απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του για το αν θα είναι υποψήφιος για την αρχηγία ούτε διέψευσε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες έχει ήδη ξεκινήσει τη συλλογή υπογραφών από στελέχη για το σκοπό αυτό. Με την ανάδειξη του προέδρου στο έκτακτο συνέδριο στις 7 του Νοέμβρη φέρονται να συμφωνούν τόσο η Ντ. Μπακογιάννη όσο και ο Αντ. Σαμαράς.

Ολοένα και περισσότερα στελέχη βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο ο νέος πρόεδρος να εκλεγεί από ευρύτερα εκλεκτορικά Σώματα, είτε από όλα τα κομματικά μέλη είτε και από τους «φίλους», σύμφωνα με τα πρότυπα της εκλογής του Γ. Παπανδρέου. Ενθερμος υποστηρικτής της τελευταίας πρότασης ο Δ. Αβραμόπουλος που τάχθηκε υπέρ της ανάδειξης του αρχηγού από την κοινωνία. «Κάλπες να στηθούν σε όλη την Ελλάδα ώστε να συμμετάσχει η κοινωνία στην ανάδειξη φυσικής ηγεσίας. Είναι απαίτηση των καιρών και ζήτημα δημοκρατίας να εκλεγεί από ανοικτό συνέδριο ο νέος αρχηγός», δήλωσε, αμέσως μετά την παράδοση του υπουργείου Υγείας. Συνεργάτες του άφηναν να εννοηθεί ότι θα καταθέσει σχετική πρόταση, για εκλογή αρχηγού από τη βάση, στα αρμόδια όργανα της ΝΔ.

Από την πλευρά του, ο Αντ. Σαμαράς έκανε την πρώτη «προεκλογική» εμφάνισή του ως εκφραστής «νέων ιδεών» και της «ενότητας». «Πολύ σύντομα η παράταξη θα δείξει ότι η ΝΔ διαθέτει και ιδέες και δύναμη και ανθρώπους για να την πάνε και πάλι ψηλά», δήλωσε με νόημα. Ταυτόχρονα, εμφανίστηκε αδιάφορος για τον τρόπο που θα γίνει η εκλογή του αρχηγού, είτε δηλαδή από συνέδριο είτε από τη βάση.

Αναμένονται οι υποψηφιότητες

Υπέρ της συμμετοχής όλων των οπαδών της ΝΔ στην εκλογή του νέου αρχηγού τάχθηκε ο Γ. Βαρβιτσιώτης, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι το καταστατικό δεν αποτελεί εμπόδιο, αφού κάτι παρόμοιο είχε γίνει και στην εκλογή του Κ. Καραμανλή, όταν μετά από συμφωνία των τότε συνυποψηφίων είχε διευρυνθεί σημαντικά το εκλεκτορικό σώμα. «Αν οι τρεις αρχηγοί συμφωνήσουν στην αλλαγή του καταστατικού, μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία και, αν το εγκρίνει το συνέδριο, να προχωρήσουμε με τη νέα διαδικασία», δήλωσε (στον Αθήνα 9,84), επισημαίνοντας ότι «η ΝΔ δεν κινδυνεύει από τη μεγάλη συμμετοχή».

Την ίδια στιγμή, στο παρασκήνιο προετοιμάζονται και άλλες υποψηφιότητες, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στον Αρ. Σπηλιωτόπουλο. Ηδη στενοί συνεργάτες του, όπως ο Μ. Χαρακόπουλος, σπεύδουν να ρίξουν την ιδέα για εκλογή αρχηγού από τη «γενιά των σαραντάρηδων». «Θα ήταν ευχής έργον και υπάρχουν αρκετοί και αξιόλογοι συνάδελφοι από τη γενιά των σαραντάρηδων. Πιστεύω ότι θα πρέπει να αναληφθεί το ρίσκο μιας τέτοιας πρωτοβουλίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ