Πέμπτη 8 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
Φέρνει την πραγματικότητα στα μέτρα του

Χαρακτηρίζει «θετικό» το ποσοστό του και προσάπτει στο ΚΚΕ «αντι-ενωτική πολιτική» που «φτάνει στα όριά της»!

Για τα εκλογικά αποτελέσματα συζήτησε χτες η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Συζητήθηκαν ακόμα ζητήματα λειτουργίας της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπως και θέματα που αφορούν στην προοπτική του σχήματος, καθώς ορίστηκε για το τέλος του Νοέμβρη η σύγκληση της οργανωτικής πανελλαδικής Συνδιάσκεψης, με θέμα «πολιτική και οργανωτική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Το εκλογικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ «κρίνεται θετικό» από τη Γραμματεία, στο μέτρο βέβαια των προσδοκιών που οι ίδιοι είχαν δημιουργήσει μετά το δημοκοπικό ξεφούσκωμα του προηγούμενου διαστήματος. Για τη ΝΔ κρίνεται ως «συντριβή», για το ΠΑΣΟΚ κρίνεται ότι «κέρδισε απ' τη συντριβή της ΝΔ, όχι από την πειστικότητα του πολιτικού του σχεδίου», για τον ΛΑ.Ο.Σ. εκτιμάται ότι «δεν κατάφερε να καρπωθεί μεγάλο μέρος απ' την κατάρρευση της ΝΔ». Σε ό,τι αφορά στο ΚΚΕ ο ΣΥΡΙΖΑ μπερδεύει για μια ακόμη φορά τον ίσκιο με το μπόι του και φέρνοντας την πραγματικότητα στα μέτρα των δικών του αναγκών αναφέρει: «Η αντι-ενωτική πολιτική του ΚΚΕ, σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, φθάνει στα όριά της, κάτι που πρέπει να συνειδητοποιήσει η ηγεσία του».

Στους κερδισμένους - εκτός απ' τον εαυτό τους - εντάσσουν και τους Οικολόγους Πράσινους, οι οποίοι, όπως αναφέρουν, «είχαν μια αξιοσημείωτη εκλογική απήχηση» και επαναφέρουν εμμέσως ζήτημα συνεργασίας όταν αναφέρουν ότι «παραμένει για μας ανοικτό το ζήτημα της Ριζοσπαστικής Οικολογίας». Κατά τ' άλλα δεσμεύονται για μια «αριστερή αντιπολίτευση» στο πλαίσιο του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Χτες, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε επικεφαλής της τον Αλ. Τσίπρα. Νωρίτερα και η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ είχε αποφασίσει ομόφωνα να εισηγηθεί την εκλογή του στη θέση του προέδρου της ΚΟ.

Χτες, σε άρθρο του στην «Αυγή», ο Δ. Χατζησωκράτης συγκεκριμενοποίησε τι ακριβώς εννοούν όταν αναφέρονται στην ανάγκη «ενίσχυσης της αριστεράς». Οπως έγραψε, «όσο δεν αναπτύσσεται μια κουλτούρα συνεργασιών στο εκλογικό σώμα η δικομματική εναλλαγή θα συνεχίσει να κυριαρχεί». Δηλαδή, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ καλεί σε αποδυνάμωση του δικομματισμού και ενίσχυση δική του, για να διοχετεύσει τη δύναμή του όχι στη ριζοσπαστικοποίηση των λαϊκών συνειδήσεων ενάντια στο δικομματισμό, αλλά για να πιέσει τον ένα πυλώνα του, το ΠΑΣΟΚ, σε αναζήτηση συγκλίσεων και συνεργασιών.

Σε ανακοίνωσή του για την ομιλία του πρωθυπουργού στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ στέκεται ξανά στο ότι αυτή ήταν «ελάχιστα διαφωτιστική σχετικά με τις προθέσεις και το σχέδιο πάνω στο οποίο θα κινηθεί η νέα κυβέρνηση». Ασκώντας στο ΠΑΣΟΚ μια προφανώς ευπρόσδεκτη απ' το ίδιο κριτική, η οποία συσκοτίζει το αντιλαϊκό περιεχόμενο της πολιτικής του, αναφέρει: «Μπορεί ο κ. Παπανδρέου να απέφυγε και σήμερα να ξεκαθαρίσει αν στο επίκεντρο του κυβερνητικού ενδιαφέροντος βρίσκονται οι κοινωνικές ανάγκες, ή τα κέρδη των οικονομικά ισχυρών. Αλλά το ερώτημα αυτό θα τεθεί πολύ σύντομα από την κοινωνία, που σήμερα βρίσκεται σε πραγματικά δύσκολη θέση. Και τότε η ηθελημένη ασάφεια δεν θα συνιστά επαρκή απάντηση».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ