Τρίτη 6 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
Βουλευτικές Εκλογές 2009
ΠΑΣΟΚ
Κυβέρνηση προσαρμοσμένη στις ανάγκες της πλουτοκρατίας

Κριτήριο για το κυβερνητικό σχήμα και τη δομή του οι απαιτήσεις της μεγαλοεργοδοσίας, όπως περιγράφονται και στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ

Προσαρμοσμένο στις ανάγκες των βιομηχάνων θα είναι το κυβερνητικό σχήμα που θα ανακοινώσει σήμερα ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος πήρε και προκαταβολικά τα εύσημα του προέδρου του ΣΕΒ

Eurokinissi

Προσαρμοσμένο στις ανάγκες των βιομηχάνων θα είναι το κυβερνητικό σχήμα που θα ανακοινώσει σήμερα ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος πήρε και προκαταβολικά τα εύσημα του προέδρου του ΣΕΒ
Ενα κυβερνητικό σχήμα με αποστολή να επιταχύνει την προώθηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στα πλαίσια των αντεργατικών κατευθύνσεων της ΕΕ, δομημένο και προσαρμοσμένο στις σύγχρονες επιτελικές ανάγκες ενός αστικού κράτους που έρχεται για να υπηρετήσει τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, θα ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Μετά την εντολή που πήρε χτες, σύμφωνα με την τυπική συνταγματική διαδικασία από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, ο Γ. Παπανδρέου θα ορκιστεί σήμερα μόνος του, ώστε να μπορέσει να υπογράψει τα σχετικά διατάγματα για τη συγχώνευση των υπουργείων. Μέχρι το βράδυ αναμένεται να γνωστοποιήσει τα ονόματα του νέου υπουργικού συμβουλίου.

Με τα «ζήτω» της μεγαλοεργοδοσίας

Προβάλλοντας την αποφασιστικότητα του ΠΑΣΟΚ να επιταχύνει την πολιτική ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου, στο όνομα της «ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας», ο Γ. Παπανδρέου προετοιμάζει ένα κυβερνητικό σχήμα που όπως ο ίδιος έχει σημειώσει θα επιφέρει «ριζικές αλλαγές στο κράτος και στον τρόπο διακυβέρνησης». Προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης, όπως ήδη έχει υπογραμμίσει ο Γ. Παπανδρέου είναι να επιτευχθούν οι «αναγκαίες τομές και ανατροπές που έχει ανάγκη ο τόπος», δηλαδή η τάχιστη εφαρμογή των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, που είναι αναγκαίες για το κεφάλαιο, προκειμένου να ενισχυθεί μέσα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Ακριβώς σ' αυτήν τη γραμμή και πριν καν ανακοινωθούν τα ονόματα του νέου υπουργικού συμβουλίου, εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου καλούσαν το ΠΑΣΟΚ να «ασκήσει την ισχυρή διακυβέρνηση που απαιτούν οι καιροί»! Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο και ο Σύνδεσμος των Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας με ανακοινώσεις και δηλώσεις τους, αφού σημειώνουν ότι το ΠΑΣΟΚ απέκτησε «ισχυρή λαϊκή εντολή», απαιτούν εδώ και τώρα να αναλάβει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις... «Χρέος όλων μας, πλέον, είναι να συμβάλουμε, ο καθένας από την πλευρά του, στο δύσκολο έργο μιας πραγματικής εθνικής αλλαγής, που δεν μπορεί να περιμένει», δήλωσε χτες ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος.

Ουσιαστικά ο πρόεδρος των βιομηχάνων, επανέλαβε το κάλεσμα που απηύθυνε ο Γ. Παπανδρέου το βράδυ των εκλογών από το Ζάππειο, όταν κάλεσε «όλους τους Ελληνες να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε μια δύσκολη πορεία», επιζητώντας, εκτός από «ισχυρή λαϊκή εντολή», τη συναίνεση και την υποταγή των εργαζομένων στην επιβολή των αντιλαϊκών πολιτικών. Από την πρώτη μέρα, λοιπόν, επιβεβαιώθηκε γιατί η άρχουσα τάξη επέλεξε να στηρίξει το ΠΑΣΟΚ σ' αυτή την εκλογική αναμέτρηση.

Επιτάχυνση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων

«Η στιγμή είναι δύσκολη, ενώ το εύρος της νίκης δείχνει την ελπίδα του λαού και τη διάθεσή του για σημαντικές τομές. Χρειαζόμαστε όλοι μας τη δύναμη, γιατί είναι πολλές οι ευθύνες», δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Κ. Παπούλια, προετοιμάζοντας το έδαφος για την επιτάχυνση στην υλοποίηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που θα επιδιώξει η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά την αυριανή ορκωμοσία της. «Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε ρήξεις και τομές», δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Παπαϊωάννου χτες στο ραδιόφωνο του «Αλφα», δηλώντας την αντιλαϊκή αποφασιστικότητα της κυβέρνησης.

Ταυτόχρονα, όμως, οι άμεσοι σχεδιασμοί του ΠΑΣΟΚ και του Γ. Παπανδρέου είναι προσανατολισμένοι στα ζητήματα της οικονομίας. Εκεί επικεντρώνεται και το «σχέδιο των 100 πρώτων ημερών», καθώς το επόμενο διάστημα (19 - 20 Οκτώβρη) συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών (ΕΚΟΦΙΝ), με αντικείμενο τις συγκεκριμένες «δράσεις» που πρέπει να αναληφθούν ώστε να προχωρήσουν οι «διαρθρωτικές αλλαγές» και να εκπονηθεί το νέο «σταθεροποιητικό πρόγραμμα», ενώ στις 24 Οκτωβρίου το ΠΑΣΟΚ πρέπει να παραδώσει στον Χ. Αλμούνια τα στοιχεία του νέου προϋπολογισμού.

Η νέα κυβέρνηση, συνεχίζοντας το έργο της ΝΔ και αξιοποιώντας τη συναίνεση που ήδη έχει λάβει από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα επιχειρήσει να προωθήσει σειρά μέτρων για την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, μέτρα για νέες ανατροπές στο Ασφαλιστικό, να προχωρήσει στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση σε Υγεία, Παιδεία, έρευνα και να ενισχύσει με νέα οικονομικά πακέτα, φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Επιδιώκει την «κοινωνική συναίνεση»

Στόχος του Γ. Παπανδρέου, αλλά και του «ευέλικτου» κυβερνητικού σχήματος που θα ανακοινώσει, όπως φρόντισαν να σημειώνουν χτες στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού είναι «γρήγορα και αποφασιστικά», να αξιοποιηθεί το «πολιτικό κεφάλαιο» που διαθέτει από την «ισχυρή λαϊκή εντολή». Δεν είναι τυχαίο ότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τόνιζαν σε όλους τους τόνους ότι τόσο το ποσοστό του 44% που συγκέντρωσε όσο και η πάνω από δέκα μονάδες διαφορά από τη ΝΔ «λύνουν τα χέρια» του Γ. Παπανδρέου.

Ο Γ. Παπανδρέου, με το σύνθημα «πάμε μαζί», θα επιδιώξει να αποσπάσει στην επιβολή των αντιδραστικών πολιτικών «ευρεία κοινωνική συναίνεση», ώστε να εξασφαλίσει την πολυπόθητη «κοινωνική ειρήνη» και σύμμαχο σε αυτήν την επιχείρηση θα έχει τα «πράσινα» συνδικάτα. Χτες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παναγόπουλος, σπεύδοντας να υπηρετήσει αυτήν τη στρατηγική δήλωσε: «Οι καιροί ου μενετοί, εμείς θα είμαστε στο πλευρό της κυβέρνησης για κάθε θετικό για την εργατική τάξη»!

Παράλληλα, τις αμέσως επόμενες μέρες η κυβέρνηση θα επιδιώξει με τη συνδρομή και των συγκροτημάτων του Τύπου και της άρχουσας τάξης, να καμουφλάρει το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής του πίσω από τις αυξήσεις - ψίχουλα και τα επιδόματα πτωχοκομείου που έχει υποσχεθεί, ώστε να φιλοτεχνήσει ένα «φιλολαϊκό» προσωπείο και να εξασφαλίσει τη λαϊκή συναίνεση. Ειδικά, για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, που το ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευτεί να θέσει σε εφαρμογή το «τριετές σταθεροποιητικό πρόγραμμα» για τον περιορισμό των «δημοσιονομικών ελλειμμάτων» στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας, που θα σημάνει νέα λιτότητα και δραστικές περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, χρειάζεται να δημιουργηθούν αυταπάτες στα λαϊκά στρώματα.

Μοιράζουν τις καρέκλες

Ο Γ. Παπανδρέου ανάλωσε τη χτεσινή του μέρα σε συσκέψεις, επαφές και διαβουλεύσεις για την κατάρτιση του κυβερνητικού σχήματος, για το οποίο από νωρίς το πρωί κυκλοφορούσαν πλήθος «ονομάτων». Το νέο κυβερνητικό σχήμα, όπως το έχει περιγράψει ο Γ. Παπανδρέου εναρμονίζονται πλήρως με τις ευρωενωσιακές και «νεοταξικές» επιταγές για τη δημιουργία ενός ακόμα πιο ισχυρού κρατικού μηχανισμού - θεματοφύλακα των συμφερόντων της άρχουσας τάξης.

Οι στενοί συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου, πάντως, προσπαθούσαν να κρατήσουν κρυφές τις προθέσεις του Γ. Παπανδρέου. Θεωρείται δεδομένο όμως ότι η νέα κυβέρνηση θα είναι μικρότερη. Στον αριθμό των υπουργείων θα γίνουν 16 από 18 που είναι σήμερα, με 35 συνολικά υπουργούς και υφυπουργούς, ενώ κάποια υπουργεία θα συγχωνευτούν. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς θα δημιουργηθούν: «Αυτόνομο υπουργείο Οικονομικών, υπεύθυνο για τη δημοσιονομική πολιτική», «ισχυρό υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που θα υπηρετεί το νέο πρότυπο της πράσινης ανάπτυξης», «νέο υπουργείο "Προστασίας του Πολίτη" για τη δημόσια ασφάλεια» και «υπουργείο υποδομών» που θα προκύψει από τη «συγχώνευση του υπουργείου Δημοσίων Εργων με το Μεταφορών».

Πολλά ήταν και τα ονόματα που «παρέλασαν» για τις κυβερνητικές θέσεις, με τον Γ. Ραγκούση στο υπουργείο Εσωτερικών ή στο υπουργείο Επικρατείας, της Λ. Κατσέλη στο υπουργείο Οικονομίας ή Ανάπτυξης, του Γ. Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών, της Μ. Ξενογιαννακοπούλου ή της Ε. Χριστοφιλοπούλου στο υπουργείο Απασχόλησης, της Αν. Διαμαντοπούλου για το υπουργείο Παιδείας και του Ευάγ. Βενιζέλου για το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο κ. Βενιζέλος ή ο κ. Ρόβλιας και για το υπουργείο Πολιτισμού ή Τουρισμού η κ. Μαρίδα Δαμανάκη, ενώ για το υπουργείο Υποδομών ακούστηκε το όνομα του Δ. Ρέππα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παζάρια και τακτικισμοί στη βάση της ενιαίας στρατηγικής(2011-11-08 00:00:00.0)
Αναζητούν φόρμουλα για πιο επιθετική συναίνεση(2011-05-31 00:00:00.0)
Εχει αντιλαϊκή πολιτική γι' αυτό στοχοποιεί το κίνημα και το ΚΚΕ(2009-10-23 00:00:00.0)
Παρέλαβε τη σκυτάλη της αντιλαϊκής διακυβέρνησης(2009-10-05 00:00:00.0)
«Οχι» σε ανασχηματισμό(2004-09-22 00:00:00.0)
Και τώρα ..."αναπτυξιακή λιτότητα"!(1996-01-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ