Δευτέρα 5 Οχτώβρη 2009 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
Βουλευτικές Εκλογές 2009
ΠΑΣΟΚ
Παρέλαβε τη σκυτάλη της αντιλαϊκής διακυβέρνησης

Οι προεκλογικές εξαγγελίες και τα πεπραγμένα του δεν αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία για τη βαθιά ταξική πολιτική που θα ακολουθήσει από τις πρώτες κιόλας μέρες

Με τα στελέχη της Ιπποκράτους να σπεύδουν να μεταφράσουν το εύρος της διαφοράς του ΠΑΣΟΚ απέναντι στη ΝΔ ως «ισχυρή λαϊκή εντολή» αποδοχής των θέσεων και των προτάσεών τους, που προσφέρει στη νέα κυβέρνηση «ανοιχτό πεδίο» για την προώθηση των πολιτικών και του «σχεδίου» της για την έξοδο από την κρίση, το ΠΑΣΟΚ έδωσε από χτες το βράδυ το στίγμα της επόμενης μέρας.

Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, το ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Παπανδρέου θα επιδιώξει τις επόμενες μέρες να αξιοποιήσει τη διαφορά με τη ΝΔ, προκειμένου να καλλιεργήσει κλίμα «κοινωνικής συναίνεσης» και «λαϊκής αποδοχής», για να προωθήσει το αντιλαϊκό και αντεργατικό του πρόγραμμα, που επιμελώς και με τη βοήθεια των συγκροτημάτων του Τύπου φρόντισε να «θολώσει» σε όλη την προεκλογική περίοδο.

Χωρίς την ελάχιστη διαφοροποίηση από τις αντιδραστικές κατευθύνσεις και επιταγές της ΕΕ, τις οποίες έχει συμπεριλάβει ο Γ. Παπανδρέου στις δεσμεύσεις του ήδη από τη ΔΕΘ και αξιοποιώντας στο έπακρο το «χρίσμα» που φρόντισε να εξασφαλίσει από την άρχουσα τάξη ήδη από τι ευρωεκλογές, το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να εμφανίσει τη συνέχιση της ίδιας ταξικής πολιτικής σαν δήθεν «προοδευτική και φιλολαϊκή διέξοδο» από την κρίση.

Μάλιστα, από την πρώτη τοποθέτησή του έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, λίγο πριν τα μεσάνυχτα μιλώντας σε συγκεντρωμένους οπαδούς του κόμματός του, ο Γ. Παπανδρέου, επιχειρώντας να μετατρέψει σε συνένοχο και συμμέτοχο όλο τον ελληνικό λαό στην εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών του, κάλεσε «όλους τους Ελληνες να ενώσουν τις δυνάμεις» τους, σε μια «δύσκολη πορεία» προαναγγέλλοντας ουσιαστικά νέα σκληρά μέτρα. Ακριβώς πάνω σ' αυτό το πλαίσιο, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Γ. Ραγκούσης μίλησε για «ιστορική και μεγάλη νίκη που γεμίζει με ευθύνες το ΠΑΣΟΚ», λίγη ώρα μετά τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ευάγ. Βενιζέλος, ο οποίος πρόσθεσε ότι «πρόκειται για προσωπική νίκη» του Γ. Παπανδρέου.

Ερχεται το πρώτο αντιδραστικό πακέτο

Στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να περάσει τα αντιλαϊκά μέτρα για την «ανάκαμψη της οικονομίας» που θα στηρίξουν την κερδοφορία του κεφαλαίου όσο το δυνατόν νωρίτερα, προβάλλοντας σε όλους τους τόνους τη «νωπή ισχυρή λαϊκή εντολή», με τον ισχυρισμό ότι η «χώρα θα αλλάξει πορεία μέσα από την πράσινη ανάπτυξη», όπως υποστήριξε και ο Γ. Παπανδρέου.

Από σήμερα το πρωί, το ΠΑΣΟΚ θα θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμά του, που φέρει τον τίτλο σχέδιο για τις πρώτες 100 ημέρες. Ενα σχέδιο που έρχεται να φέρει σε πέρας τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει το ΠΑΣΟΚ απέναντι στην ΕΕ, αν αναλάμβανε την εξουσία και θα καταθέσει μαζί με το προσχέδιο του προϋπολογισμού στις 24 Οκτώβρη στις Βρυξέλλες. Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ δεν προβλέπει μόνο την περιστολή των δημοσίων δαπανών για την «κάλυψη των ελλειμμάτων», αλλά και την προώθηση των αναδιαρθρώσεων στις εργασιακές σχέσεις και το Ασφαλιστικό.

Αυτές ακριβώς τις θέσεις θα στηρίξει και ο νέος υπουργός Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια του ΕΚΟΦΙΝ που θα γίνει στις 19 - 20 Οκτώβρη, όπου οι υπουργοί Οικονομίας των κρατών - μελών θα συζητήσουν για την «αντιμετώπιση της κρίσης». Οι στόχοι του ΠΑΣΟΚ θα πατήσουν πάνω σε πέντε νομοσχέδια που είχε ανακοινώσει ο Γ. Παπανδρέου ότι θα προωθήσει τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησής του και εξυπηρετούν ακριβώς αυτούς τους σχεδιασμούς, ενώ ταυτόχρονα θα προσφέρουν και παχυλές ενισχύσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, πίσω από το νομοσχέδιο για τη «στήριξη του πραγματικού εισοδήματος και αναδιανομή», το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει με ψίχουλα να ξεγελάσει τα λαϊκά στρώματα, για να ακολουθήσουν οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις με την επέκταση της μερικής απασχόλησης και της ανασφάλιστης εργασίας, που φέρνει συγκαλυμμένα με το νομοσχέδιο για την «αντιμετώπιση της κρίσης στην αγορά εργασίας». Με το νομοσχέδιο που θα εξασφαλίσει «ρευστότητα στην οικονομία, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και προώθηση των επενδύσεων», το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται για την παροχή νέων οικονομικών πακέτων, φοροαπαλλαγών και παροχής φτηνού εργατικού δυναμικού στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Το κυβερνητικό σχήμα που θα υλοποιήσει τις συγκεκριμένες πολιτικές, θα έχει τη συνδρομή ξένων οικονομολόγων, όπως έχει ανακοινώσει ο Γ. Παπανδρέου, με διεθνή πείρα από τους μεγάλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όπως την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Γ. Παπανδρέου έχει ανακοινώσει τη συγκρότηση ενός ισχυρού πρωθυπουργικού γραφείου, το οποίο θα ελέγχει και θα επιτηρεί τη λειτουργία της κυβέρνησης και των υπουργών, ενώ αρκετά αναμένεται να είναι τα κυβερνητικά πόστα που θα καλυφθούν από εξωκοινοβουλευτικούς.

Με τις ευχές του Ομπάμα

Από τους πρώτους που έσπευσαν να ευχηθούν στον Γ. Παπανδρέου ήταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα, ο οποίος σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου στην τηλεφωνική επικοινωνία του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ του είπε ότι «ήθελε να είναι από τους πρώτους που θα τον συγχαρεί», ενώ ο Γ. Παπανδρέου φρόντισε αμέσως να διαμηνύσει στις ΗΠΑ ότι θέλει «η Ελλάδα να διαδραματίσει ένα νέο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή»!!! Αξίζει να σημειωθεί ότι κανονίστηκε να υπάρξει σύντομα συνάντηση ανάμεσά τους. Στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τηλεφώνησαν επίσης για να τον συγχαρεί ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ο Δημήτρης Χριστόφιας, ο Αλ. Τσίπρας, Μ. Θαπατέρο, αλλά και ο Κώστας Σημίτης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ