Δευτέρα 5 Οχτώβρη 2009 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
Βουλευτικές Εκλογές 2009
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Στοχοπροσηλωμένος και προεκλογικά

Ο ρόλος που διαχρονικά παίζει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ως ανάχωμα στη ριζοσπαστικοποίηση λαϊκών συνειδήσεων, άρα και στην ανάπτυξη ενός γερού εργατικού και λαϊκού κινήματος ικανού να απαντήσει στη σφοδρή επίθεση των δυνάμεων του κεφαλαίου σε εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα, επιβεβαιώθηκε και στη διάρκεια αυτής της εκλογικής μάχης. Αιχμή του οπορτουνιστικού δόρατος αποτέλεσε η αντιΚΚΕ επίθεση σε συνδυασμό με το αλληθώρισμα προς το ΠΑΣΟΚ, που συνοδεύτηκαν από ένα μπαράζ προτάσεων διαχείρισης του συστήματος, με αντικαπιταλιστική φρασεολογία. Στο ΠΑΣΟΚ έκανε κριτική για ασάφειες στο πρόγραμμά του, ότι στη Βουλή θα του κάνει προγραμματική αντιπολίτευση, δηλαδή έδινε την εντύπωση ότι μπορεί να συμβάλει στη διόρθωση του ΠΑΣΟΚ, να το στρέψει πιο φιλολαϊκά!

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκε στο λαό με την ουτοπική θέση ότι μπορεί στο πλαίσιο της κυριαρχίας των μονοπωλίων να επιβληθεί μια φιλολαϊκή πολιτική από πολιτικές δυνάμεις που δεν ασπάζονται το «νεοφιλελευθερισμό» όπως ο ίδιος και δυνάμει το ΠΑΣΟΚ. Αυτή του η ρητορεία στον όποιο βαθμό επηρέασε ανθρώπους του μόχθου, συνιστούσε αυτόματα προτροπή παραίτησής τους απ' την αναγκαία σήμερα όσο ποτέ συμμετοχή τους στην οργάνωση και ανάπτυξη της πάλης.

Αυτά σε μια περίοδο κατά την οποία μαίνεται η καπιταλιστική οικονομική κρίση και το μεγάλο κεφάλαιο, προκειμένου να διαφύγει απ' αυτή αλώβητο, με τη βοήθεια των πολιτικών του εκπροσώπων, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μετακυλίει τις δυσβάστακτες συνέπειές της στις πλάτες του λαού. Διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις η επόμενη μέρα της κρίσης να βρει καρατομημένα δικαιώματα άρα καλύτερες συνθήκες για κέρδη.

Αφού λοιπόν το καπιταλιστικό σύστημα κατά τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι ανθρώπινο, το ίδιο πολύ περισσότερο μπορεί να συμβεί και με τους πολιτικούς του εκπροσώπους και συγκεκριμένα με το ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε, κατά τον Αλ. Τσίπρα, το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κόμμα που εκπροσωπεί την άρχουσα τάξη και άρα με αντιλαϊκή πολιτική. Αλλά έρμαιο κάποιων «κακών» δυνάμεων εντός του, που προσώρας κυριαρχούν. 'Η όπως ακριβώς το είπε: «Φαίνεται πως στη διαμάχη εντός του ΠΑΣΟΚ κερδίζουν οι δυνάμεις που το θέλουν να κινείται στην ίδια κατεύθυνση».

Την ίδια ώρα που το ΚΚΕ απηύθυνε κάλεσμα στο λαό να καταδικάσει το δικομματισμό ως απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει ένα βήμα μπροστά προς την κατεύθυνση των δικών του συμφερόντων. Αυτή την ώρα η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ προέβαινε σε δηλώσεις όπως ότι το ΠΑΣΟΚ «λέει σωστά πράγματα, δεν ξέρω όμως αν είναι αρκετά»! Εφεύρισκε στο πρόγραμμά του «θετικές προτάσεις»! Και σκιαγραφούσε το δικό της ρόλο την επομένη των εκλογών ως «δύναμη που θα ασκεί δημιουργική αντιπολίτευση» και όχι «ισοπεδωτική» όπως το ΚΚΕ, που θα «κρατάει τα μπόσικα», που θα «ελέγχει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από τα αριστερά ότι δε θα αθετήσει τις δεσμεύσεις της»!!!

Συγχρόνως η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δεν απέστρεψε ούτε λεπτό το βλέμμα της απ' το στόχο της: Το ΚΚΕ. Αξιοποίησε όλα τα διαθέσιμα βέλη της, αν και περιορισμένα πια καθώς προσκρούουν στη συσσωρευμένη πείρα της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Ανέσυρε έτσι την κατηγορία ότι το ΚΚΕ είναι «ανθενωτικό κόμμα» που «διαδηλώνει χωριστά». Υπενθυμίζοντας όμως μ' αυτό το «επιχείρημα» την επιλογή της για συμπόρευση με συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες που παίζουν το ρόλο του παροπλισμού του κινήματος και του παζαρέματος με τη μεγαλοεργοδοσία πόσα θα χάσει η εργατική τάξη, για να προσμετρηθούν στην κερδοφορία της. Ακόμα το ψεύδος ότι το ΚΚΕ παραπέμπει τα πάντα στο σοσιαλισμό. Μπούμερανγκ το «επιχείρημα». Αποκαλύπτει ότι δεν πιστεύουν σε ένα σύστημα απαλλαγμένο απ' την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, παρά μόνο στο σημερινό εκμεταλλευτικό. Επομένως, υπονομεύει κάθε προσπάθεια ανάπτυξης της ταξικής πάλης σήμερα, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης και του λαού.

Κάπως έτσι πορεύτηκε ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ την προεκλογική περίοδο. Οπως άλλωστε πορευόταν πάντα απ' την ίδρυσή του ως σήμερα. Στοχοπροσηλωμένα στον αποπροσανατολισμό του λαού, στον εξωραϊσμό του καπιταλιστικού συστήματος και της ευρωένωσης των μονοπωλίων και βεβαίως του ενός εκ των δύο πολιτικών εκπροσώπων αυτού του συστήματος, του ΠΑΣΟΚ, καταγράφοντάς το ως δυνάμει σύμμαχό του. Και όσο βέβαιο είναι ότι το ΠΑΣΟΚ θα ασκήσει μια βαθιά αντιλαϊκή πολιτική, χωρίς κανένα «θετικό μέτρο», άλλο τόσο βέβαιο είναι ότι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει έτσι ακριβώς να πορεύεται για όσο πορεύεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ