Δευτέρα 5 Οχτώβρη 2009 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
Βουλευτικές Εκλογές 2009
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Διαδικασίες διαδοχής μετά την ήττα

Ο Κ. Καραμανλής υπερασπίστηκε την πολιτική της κυβέρνησής του και ανήγγειλε συνέδριο για την εκλογή νέου προέδρου σε ένα μήνα

Σε παρατεταμένη κρίση μπαίνει το κόμμα της ΝΔ μετά την βαρύτατη εκλογική ήττα που υπέστη. Ο Κ. Καραμανλής ανέλαβε πλήρως την ευθύνη της ιστορικής ήττας παραιτούμενος από την αρχηγία της ΝΔ και δρομολογώντας τις διαδικασίες για την εκλογή του διαδόχου του. Ταυτόχρονα όμως υπεραμύνθηκε της πολιτικής που εφάρμοσε, επιδεικνύοντας συνέπεια και στοχοπροσήλωση στο συνολικότερο συμφέρον της αστικής τάξης.

Το μέγεθος της ήττας, που αιφνιδίασε το κυβερνητικό επιτελείο, δεν άφηνε περιθώρια στον Κ. Καραμανλή για διαφορετικό χειρισμό των εξελίξεων. Η «παρακαταθήκη» ωστόσο που αφήνει, εγγυάται ότι η «αντιπολιτευτική» τακτική της ΝΔ θα κινείται στην κατεύθυνση της άσκησης πίεσης στην κυβέρνηση για την εφαρμογή του σχεδίου εξόδου από την κρίση, από τη σκοπιά της ταχείας υλοποίησης του προγράμματος των διαρθρωτικών αλλαγών προς όφελος του κεφαλαίου.

Οπως ήταν αναμενόμενο, τόσο ο Κ. Καραμανλής όσο και τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ, στις χτεσινές τους τοποθετήσεις προσπάθησαν με όλους τους τρόπους να θωρακίσουν και να υπερασπιστούν την αντιλαϊκή - ταξική πολιτική, η οποία συνεχίστηκε και επιταχύνθηκε κατά την περίοδο της γαλάζιας διακυβέρνησης, πλήττοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων και χειροτερεύοντας το βιοτικό επίπεδο των λαϊκών στρωμάτων. Από την άλλη η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε τα πάντα για να διασφαλιστεί η υπερκερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Η επίδειξη πυγμής απέναντι στα λαϊκά συμφέροντα και στους λαϊκούς αγώνες αποτέλεσε αναμφισβήτητα ένα επιπλέον λόγο για την εκλογική καθίζηση της ΝΔ, χωρίς ωστόσο η λαϊκή δυσαρέσκεια από αυτή την πολιτική να βρει ριζοσπαστική διέξοδο στην κάλπη.

Ούτε βήμα πίσω από την αντιλαϊκή στρατηγική

Στη δήλωση που έκανε γύρω στις 11 το βράδυ στο Ζάππειο ο Κ. Καραμανλής, υπερασπίστηκε το σχέδιο εξόδου από την κρίση, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της εκλογικής ήττας. «Στις σημερινές εκλογές έθεσα ο ίδιος, όπως απαιτούσαν οι περιστάσεις, ως μείζον ζήτημα την αντιμετώπιση, μέσα από δύσκολες, αλλά απόλυτα αναγκαίες αποφάσεις των χρόνιων αδυναμιών της οικονομίας μας και την έξοδό της από την παγκόσμια οικονομική κρίση το ταχύτερο δυνατό», τόνισε, υπεραμυνόμενος του συγκροτημένου σχεδίου για την έξοδο από την κρίση και «την ανάταξη της οικονομίας από το 2011». Χαρακτηρίζοντας σεβαστή την επιλογή των πολιτών να μην εγκρίνουν το σχέδιο αυτό, κατέστησε σαφές ότι η παραίτησή του από την ηγεσία της ΝΔ ήταν μονόδρομος.

«Επειδή πιστεύω βαθιά ότι αυτή την πολιτική χρειάζεται σήμερα η πατρίδα μας και επειδή η μόνη δύναμη που είχα ήταν η σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, ο μόνος υπεύθυνος και τίμιος δρόμος για μένα είναι ένας: Αναλαμβάνω την ευθύνη του αποτελέσματος και δρομολογώ τις διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου της ΝΔ», τόνισε ο Κ. Καραμανλής.

Οπως ανέφερε, το συνέδριο θα συγκληθεί σε ένα μήνα και σε αυτό όπως διευκρίνισε δεν θα είναι υποψήφιος. Δεσμεύτηκε όμως να στηρίξει τον νέο αρχηγό της ΝΔ και να παραμείνει «στην πρώτη γραμμή των αγώνων για το εθνικό συμφέρον». Παράλληλα φρόντισε να δώσει μια πρόγευση για την αντιπολιτευτική τακτική που θα ακολουθήσει η ΝΔ, χαρακτηρίζοντας την πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης ως «εθνική υπόθεση». Στη βάση αυτή συνεχάρη τον Γ. Παπανδρέου και του ευχήθηκε «να πετύχει στη μεγάλη πρόκληση της αντιμετώπισης των οικονομικών συγκυριών».

Πριν ανακοινώσει τις αποφάσεις του ο Κ. Καραμανλής ζήτησε τη γνώμη των πρωτοκλασάτων στελεχών της ΝΔ που βρίσκονταν στο γραφείο του στη Ρηγίλλης. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη τον απέτρεψαν να παραιτηθεί, διαβεβαιώνοντας ότι δεν έχουν πρόθεση να τον αμφισβητήσουν, δίχως όμως να τον μεταπείσουν.

Στην κούρσα της διαδοχής

Ταυτόχρονα τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ επέμειναν να υπερασπίζονται την κυβερνητική πολιτική αλλά και την προεκλογική τακτική. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που έκανε προσερχόμενος στη Ρηγίλλης ο Γ. Σουφλιάς επαναλαμβάνοντας το γνωστό και σαθρό επιχείρημα ότι η ΝΔ μίλησε με τη γλώσσα της αλήθειας και δεν χάιδεψε αυτιά και αυτό αποτελεί, όπως είπε, επένδυση αξιοπιστίας για την παράταξη και σπουδαία παρακαταθήκη για την πολιτική ζωή.

Σοβαρή παρακαταθήκη σοβαρότητας και υπευθυνότητας, αποτελεί σύμφωνα με τον Γ. Παπαθανασίου η προεκλογική τακτική, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα δικαιωθεί. Ο υπουργός Οικονομίας απέδωσε την ήττα στο ότι «ο κόσμος δεν αντέχει να ακούει δυσάρεστα πράγματα» και η ευθύνη της κυβέρνησης βρίσκεται στο ότι δεν πείσαμε τον κόσμο ότι αυτά που λέει το ΠΑΣΟΚ είναι ανέφικτα.

Ηδη όμως η ΝΔ βρίσκεται στον αστερισμό της διαδοχής του Κ. Καραμανλή. Σύμφωνα με πληροφορίες υποψηφιότητα για την αρχηγία της ΝΔ προτίθενται να θέσουν οι Ντ. Μπακογιάννη, Αντ. Σαμαράς και Δ. Αβραμόπουλος. Δεν είναι τυχαίο ότι και οι τρεις έσπευσαν να κάνουν δηλώσεις μετά την δήλωση του Κ. Καραμανλή στο Ζάππειο, εκθειάζοντας τον απερχόμενο πρόεδρο της ΝΔ.

Η Ντ. Μπακογιάννη χαρακτήρισε μεγάλη κίνηση την παραίτηση του Κ. Καραμανλή που δίνει λύση για το καλό της παράταξης. «Ο Καραμανλής είναι ένας πολύ μεγάλος ηγέτης και είμαστε πολύ υπερήφανοι γι' αυτόν», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Προχωράμε ενωμένοι και αλληλέγγυοι μπροστά σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και προχωράμε μπροστά», δήλωσε από την πλευρά του ο Δ. Αβραμόπουλος. «Αυτή η παράταξη, η ΝΔ, ποτέ δεν ηττάται γιατί υπήρξε πάντοτε ο στυλοβάτης της πατρίδας» , τόνισε ο Αντ. Σαμαράς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ