Δευτέρα 5 Οχτώβρη 2009 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
Βουλευτικές Εκλογές 2009
Η ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ
Μεμονωμένες αλλά απαράδεκτες μεθοδεύσεις

Με πρωταγωνιστές εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ σε ορισμένα τμήματα έγινε προσπάθεια να αλλοιωθεί το εκλογικό αποτέλεσμα

Στιγμιότυπο από την εκλογική διαδικασία σε τμήμα της Κρήτης

Icon

Στιγμιότυπο από την εκλογική διαδικασία σε τμήμα της Κρήτης
Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία σε όλη τη χώρα. Σε μεμονωμένες ωστόσο περιπτώσεις, δεν έλειψαν οι προσπάθειες για αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος, κύρια από εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ, είτε με την άσκηση εκβιασμών σε ψηφοφόρους μέχρι την τελευταία ώρα, είτε με άλλα εκλογικά κόλπα.

Σε Πελοπόννησο - Ζάκυνθο

Σύμφωνα με καταγγελία της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου - Κεφαλονιάς - Ζακύνθου του ΚΚΕ, σε εκλογικά τμήματα στην Αχαΐα (4), στη Μεσσηνία (6), στην Αργολίδα (4), στη Ζάκυνθο (5) και στην Αρκαδία (1) εκλογικοί αντιπρόσωποι του ΚΚΕ διαπίστωσαν πως φάκελοι μονογραμμένοι από τον εκάστοτε δικαστικό αντιπρόσωπο «διέφυγαν» από το χώρο της εκλογικής διαδικασίας για να στηθεί το γνωστό κόλπο της «αλυσίδας». Επιπρόσθετα στη Ζάκυνθο, στο 21ο Εκλογικό Τμήμα, εκλογικοί αντιπρόσωποι του ΚΚΕ αποκάλυψαν μία ψηφοφόρο του ΠΑΣΟΚ (το επιβεβαίωσε η ίδια αλλά και ο εκλογικός αντιπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ) που προσπάθησε να διπλοψηφίσει, αφήνοντας πολλά ερωτηματικά για την άσκηση των καθηκόντων του δικαστικού αντιπροσώπου.

Στις εκλογικές περιφέρειες Μεσσηνίας και Κορινθίας αντικαταστάθηκαν 4 και 5 δικαστικοί αντιπρόσωποι αντίστοιχα σε ισάριθμα εκλογικά τμήματα, για λόγους ασθενείας, ενώ σε αρκετά εκλογικά τμήματα υπήρξαν προβλήματα λόγω μη παρουσίας μελών των εφορευτικών επιτροπών για να αναλάβουν καθήκοντα, χωρίς όμως αυτό να προκαλέσει πρόβλημα στην εκλογική διαδικασία. Μάλιστα, για τη συγκρότηση των εφορευτικών επιτροπών και την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας σε χωριά των περιφερειών της Σπάρτης και της Καλαμάτας, χρειάστηκε η συμβολή των αστυνομικών αρχών.

Σε Μακεδονία - Θράκη

Σύμφωνα με καταγγελίες εκλογικών αντιπροσώπων του ΚΚΕ, στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, μπράβοι του ΠΑΣΟΚ, με την κάλυψη του δημάρχου, περνούσαν από έλεγχο έναν έναν τους παλιννοστούντες που προσέρχονταν να ψηφίσουν. Σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, όσοι δεν είχαν μαζί τους το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, παρέδιδαν αυτό που είχαν και προμηθεύονταν το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ από τους μπράβους για να το ρίξουν στην κάλπη. Στις καταγγελίες των κομμουνιστών και των απλών ψηφοφόρων, ο δήμαρχος εμφανίστηκε προκλητικός. Προέτρεπε τους μπράβους να συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους, δηλαδή να τρομοκρατούν τους παλιννοστούντες και να κατευθύνουν την ψήφο τους υπέρ του ΠΑΣΟΚ.

Επίσης στη Θεσσαλονίκη, ραδιοφωνικός σταθμός μετέδιδε το πρωί το ραδιοφωνικό 10λεπτο του ΣΥΡΙΖΑ, παραβιάζοντας τη νομοθεσία. Στην Παλαιοκώμη Σερρών, έξω από το εκλογικό κέντρο του χωριού, στελέχη του ΠΑΣΟΚ είχαν στήσει τραπεζάκι, μοίραζαν ψηφοδέλτια και κατέγραφαν όσους προσέρχονταν να ψηφίσουν. Στην Αλεξανδρούπολη στο εκλογικό κέντρο του 3ου ΕΛ, μέλη του ΛΑ.Ο.Σ μοίραζαν ψηφοδέλτια στους ψηφοφόρους.

Με μικρή καθυστέρηση ξεκίνησαν τις εκλογές ορισμένα εκλογικά τμήματα στην Ξάνθη λόγω του ότι καθυστέρησαν να προσέλθουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και μέλη εφορευτικών επιτροπών.

Στην Καβάλα συνελήφθη 32χρονος επειδή αρνήθηκε να συμμετάσχει στην εφορευτική επιτροπή, παρότι ήταν τακτικό μέλος. Ο 32χρονος οδηγήθηκε στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας, και αφού ορίστηκε τακτική δικάσιμος, αφέθηκε ελεύθερος. Στο Αγρίνιο συνελήφθη πολίτης, ο οποίος αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, ζήτησε να πάρει πίσω το ψηφοδέλτιο που είχε ρίξει στην κάλπη με αποτέλεσμα, να προκληθεί επεισόδιο καθώς επιχείρησε να σπάσει την κάλπη.

Σε άλλες περιοχές

Με μια ομάδα μπροστά από το σχολικό κτίριο που ήταν τα τρία εκλογικά τμήματα του Γραμματικού και με επικεφαλής τον ίδιο το δήμαρχο, η δημοτική αρχή προσπάθησε να εμποδίσει την ψηφοφορία, ρίχνοντας άσφαιρα πυρά σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την κατασκευή ΧΥΤΑ στην περιοχή. Θέλησαν με γιουχαρίσματα να φοβίσουν και να αποτρέψουν από την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος τους ψηφοφόρους της περιοχής. Μέλη του ΚΚΕ βρέθηκαν έξω από τα εκλογικά τμήματα για να καλέσουν τους κατοίκους να μαυρίσουν το δικομματισμό και να ψηφίσουν το Κόμμα. Τουλάχιστον ύποπτο είναι και το αίτημα στελεχών του ΠΑΣΟΚ στα Μεσόγεια να παραλάβουν από τους δικαστικούς αντιπροσώπους τις εκλογικές λίστες για να ελέγξουν όπως υποστήριξαν ποιοι δεν έχουν πάει να ψηφίσει.

Στα Γιάννενα στο 150ό εκλογικό τμήμα για τρεις ώρες περίπου από το άνοιγμα της κάλπης έως και τις 10 το πρωί δε δίνονταν ψηφοδέλτια του ΚΚΕ και ενώ είχαν ψηφίσει ήδη 80 άτομα. Στην Κέρκυρα, επίσης, στο 81ο εκλογικό τμήμα ψηφοφόρος ψήφισε με άλλο φάκελο από αυτό της εφορευτικής επιτροπής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μικροπροβλήματα στη ΒΔ Ελλάδα(2009-06-08 00:00:00.0)
Οδηγίες για τους εκλογικούς αντιπροσώπους(2004-03-04 00:00:00.0)
Χωρίς προβλήματα(2000-04-10 00:00:00.0)
Χωρίς προβλήματα(2000-04-10 00:00:00.0)
Απρόσκοπτη η ψηφοφορία στην Αθήνα(2000-04-10 00:00:00.0)
Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα η ψηφοφορία(1999-06-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ