Δευτέρα 14 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΤΤΙΚΗ
Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα η ψηφοφορία

Ομαλά και απρόσκοπτα διεξήχθησαν οι ευροωεκλογές στην Αττική, όπως διαβεβαίωναν χτες οι δικαστικές αρχές, αλλά και το καθ' ύλην αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, διά στόματος Βάσως Παπανδρέου. Σε ένα μόνο εκλογικό τμήμα δεν προσήλθαν καθόλου τα μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών και η ψηφοφορία έγινε παρουσία του δικαστικού αντιπροσώπου και του γραμματέα: Στο 23ο της οδού Σταδίου, όπου ψήφισε ο πρωθυπουργός της χώρας Κ. Σημίτης! Μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής απουσίαζαν, επίσης, στο 339ο εκλογικό τμήμα Παγκρατίου, όπου ψήφισε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος.

Κατά τα λοιπά, παρόντες στις θέσεις τους στα 3.718 εκλογικά τμήματα του νομού Αττικής (Α και Β Περιφέρειας και Υπολοίπου) ήταν από τις 7 το πρωί, που άνοιξαν οι κάλπες, οι αντίστοιχοι δικαστικοί αντιπρόσωποι, τακτικοί και αναπληρωματικοί, προκειμένου να μην επαναληφθούν τα κρούσματα καθυστερήσεων του παρελθόντος σχετικά με την έναρξη της ψηφοφορίας. Το πρωί απουσίαζε μόνο ο δικαστικός αντιπρόσωπος του 28ου εκλογικού τμήματος Σαλαμίνας, λόγω ασθένειας, αλλά αντικαταστάθηκε λίγο αργότερα από τον αναπληρωματικό του. Εξάλλου, σε κάποιες περιπτώσεις (εκλογικά τμήματα Πετραλώνων και αλλού) υπήρξαν απουσίες μελών των Εφορευτικών Επιτροπών, χωρίς ωστόσο να δημιουργηθεί ιδιαίτερο πρόβλημα, αφού, σύμφωνα με το νόμο, εντελώς απαραίτητη για την ψηφοφορία είναι μόνο η παρουσία των δικαστικών αντιπροσώπων.

Σε όλη τη διάρκεια της μέρας και μέχρι να κλείσουν οι κάλπες είχαν επιστρατευτεί πολυάριθμα, ειδικά συνεργεία δικαστικών υπαλλήλων στο Πρωτοδικείο της Αθήνας για τη διευκόλυνση των ψηφοφόρων, πολλοί από τους οποίους ανακάλυπταν την τελευταία στιγμή ότι δεν υπήρχε κενή σελίδα στο εκλογικό τους βιβλιάριο και έσπευδαν να προσθέσουν φύλλα. Αρκετοί ήταν όμως και εκείνοι που προσήλθαν στο Πρωτοδικείο, για να εφοδιαστούν με βεβαιώσεις, βάσει των οποίων θα ψήφιζαν, καθώς τα ονόματά τους δεν αναγράφονταν στους καταλόγους των οικείων εκλογικών τμημάτων. Για τον ίδιο λόγο απευθύνονταν στα συνεργεία των δικαστικών υπαλλήλων και μεγάλος αριθμός ετεροδημοτών, ενώ αυτοί θα έπρεπε να αποτείνονται στη Νομαρχία. Κάποια ταλαιπωρία υπέστησαν, τέλος, οι εκλογείς που δεν είχαν ενημερωθεί για τη μεταφορά των εκλογικών τους τμημάτων. Προσέρχονταν στα παλιά τμήματα, για να ψηφίσουν, και εκεί πληροφορούνταν ότι ήταν υποχρεωμένοι να πάνε αλλού για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ