Δευτέρα 14 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τώρα μπορούμε πιο αποφασιστικά

Και όμως το μήνυμα δόθηκε. Ο λαός πράγματι μπορεί ν' αρχίσει να χαμογελάει γιατί δικό του είναι αυτό το αποτέλεσμα. Μπορεί να κάνει όνειρα για τη συνέχεια, όχι γιατί έκανε το μεγάλο άλμα μα γιατί έκανε την αρχή. Και στο ξεκίνημα για την επόμενη μέρα που πράγματι δεν είναι όπως χθες, βρίσκεται το νόημα της συνέχειας ώστε το αύριο να γίνει καλύτερο. Τώρα ξέρουν οι απλοί άνθρωποι του μόχθου ότι μπορούν να χαμογελούν αλλά και να σκέφτονται ότι αυτό το χαμόγελο και αυτό τον ουρανό αν οι ίδιοι θέλουν, όχι μόνο δεν μπορούν να τους τα πάρουν αλλά μπορούν να τα καταχτούν καθημερινά. Και θα μπορούν να τα κάνουν δικά τους αν πουν με βεβαιότητα ότι μόλις τώρα αρχίσαμε. Ναι μόλις τώρα αρχίσαμε. Πράγματι το μήνυμα δε δίνει τη σιγουριά στο κατεστημένο ότι η πολιτική που μέχρι σήμερα εφαρμόζεται θα συνεχίζει χωρίς εμπόδια. Και αυτά τα εμπόδια θα γίνονται όλο και μεγαλύτερα, αν η αγωνιστική στάση όλων όσοι τα τρία τελευταία χρόνια βγήκαν στους δρόμους για το δίκιο, όλων όσοι έδωσαν τη δυνατότητα και τη δύναμη, εκλογική και πολιτική, στο κόμμα της εργατικής τάξης να παλεύει από καλύτερες θέσεις, συνεχίσει με ακόμη μεγαλύτερη ένταση την αγωνιστική αντίσταση στο μετερίζι που πολεμά την πολιτική της άρχουσας τάξης, αυτήν που θέλει το λαό της Ελλάδας δέσμιο στον ευρωατλαντισμό, ανεξάρτητα από το κόμμα που τον εφαρμόζει. Την αγωνιστική επίθεση για ακόμη πιο αποφασιστικό χτύπημα στα κόμματα του κατεστημένου, που πιστεύουν ότι μέχρι τις επόμενες εκλογές έχουν τη δύναμη να συνεχίσουν στον ίδιο αντιδραστικό κατήφορο γιατί μπορούν ακόμη να ανασαίνουν στο μονόδρομο της ενίσχυσης της ολιγαρχίας του πλούτου και του "κόμματος του χρηματιστηρίου".

* * *

Και πρέπει να τους κοπεί η ανάσα. Και η ανάσα και οιεφεδρείες, που καραδοκούν. Και θα καραδοκούν όσο η σημερινή μέρα δε γίνει εφαλτήριο ανακατατάξεων για τον άλλο δρόμο. Αυτόν που θέλει την Ελλάδα του λαού της σε μια Ευρώπη χωρίς την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και το ΝΑΤΟ. Μια Ελλάδα της αντίστασης και της αντεπίθεσης. Τα τερτίπια είναι στημένα. Θα γίνει ανασχηματισμός ή όχι; Μπορεί να κάνει το νέο ξεκίνημα η ΝΔ και για ποιον; Για την ΟΝΕ; Θα γίνουν διορθώσεις; Μα όλα αυτά είναι συνέχεια στην ίδια ρότα. Κλείστε μια για πάντα το δρόμο των σειρήνων που τρυπάνε τ' αυτιά με τα ίδια εκβιαστικά διλήμματα και γυρίστε την πλάτη στα μερεμέτια χωρίς αντίκρισμα. Καθένας κρίνεται μέσα στους λαϊκούς αγώνες. Και εκεί θα γίνεται η αναμέτρηση που θα ξεκαθαρίζει ποιος είναι με το λαό και ποιος όχι. Ακόμη και για όποιους υπερθεματίζουν για μια Αριστερά, στο θολό ευρωπαϊκό τοπίο. Σ' αυτό το στίβο συνεχίζουμε, σ' αυτόν δοκιμάζονται όλοι. Ιδού λοιπόν πεδίο δόξης λαμπρό για την κοινωνικοπολιτική συσπείρωση της ρήξης και του άλλου δρόμου. Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να προβάλλει και να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα, με τη νέα δύναμη που του έδωσε ο λαός, στα χνάρια της ίδιας ρεαλιστικής πολιτικής, ρεαλιστικής πολιτικής από τη σκοπιά των συμφερόντων του λαού. Σ' αυτή τη ρεαλιστικότητα θα 'ναι αταλάντευτο. Και δε θα σταματήσει να καλεί την εργατική τάξη, τ' άλλα λαϊκά στρώματα, την αρχή που έκαναν με το εκλογικό αποτέλεσμα, να τη συνεχίσουν με τους αγώνες. Για ακόμη πιο μεγάλα χαστούκια στην πολιτική των κομμάτων της πλουτοκρατίας. Για ακόμη μεγαλύτερο απεγκλωβισμό των ανθρώπων που στενάζουν κάτω από την πολιτική του ευρωατλαντισμού και των κομμάτων του και τη συστράτευση στο μεγάλο λαϊκό ποτάμι της συσπείρωσης που θα αναγκάζει στο φρενάρισμα του αντιλαϊκού κατήφορου. Που θα συμβάλλει στη συνειδητοποίηση του άλλου δρόμου για μια Ελλάδα και μια Ευρώπη όπου κράτη και λαοί θα συνεργάζονται χωρίς την επιβολή της θέλησης των ισχυρών. Που θα αναδείξει τις δυνάμεις που θα συγκροτούν το μεγάλο κοινωνικοπολιτικό μέτωπο πάλης ενάντια στις πολυεθνικές. Που θα δημιουργεί ρήξεις και ανατροπές, ανοίγοντας το δρόμο της Ελλάδας που θα συμβάλει στο ξήλωμα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και στη συγκρότηση άλλων συνασπισμών κρατών, που θα ενώνονται στη βάση της θέλησης των λαών τους, που θα συμβιώνουν στη βάση κοινών σκοπών και συμφερόντων, των δικών τους και όχι των μονοπωλίων. Σ' αυτή την προοπτική ριζικής αντιστροφής της σημερινής πορείας και της ρήξης μ' αυτή την πραγματικότητα μπορούμε να συγκροτήσουμε ένα γερό κοινωνικοπολιτικό μέτωπο.

Το άνοιγμα της κάλπης άλλαξε συσχετισμούς, μα δε φτάνει. Από μας εξαρτάται η ριζική αλλαγή τους προς όφελος των λαϊκών δυνάμεων και του δικού τους μετώπου. Από τον καθένα που θέλει αυτή η αλλαγή να είναι στα μέτρα του, στα μέτρα μας και στα συμφέροντα όλων μας. Μπορούμε σίγουρα με ένα ακόμη πιο γερό ξεκίνημα. Στο δρόμο που κρίνεται το δίκιο και που δύσκολα πια, μπορούν να μας τον φράξουν.

Σ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ