Τρίτη 23 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ
Και τώρα ... "αναπτυξιακή λιτότητα"!

Την προσήλωσή τους στην απαρέγκλιτη εφαρμογή της συγκεκριμένης αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής με "σταθερότητα και συνέπεια", διατύπωσαν χτες όλα τα μέλη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης (παλιά και νεοδιορισθέντα) κατά τη διάρκεια τελετής παράδοσης και παραλαβής των υπουργείων, όπου δεν έλειψαν και οι καθιερωμένες αιχμές και παράπονα, από εκείνους που δε μετέχουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Και όλα αυτά, επενδύθηκαν με τις δηλώσεις της νέας υπερυπουργού - από την ομάδα των "4" - Βάσως Παπανδρέου για... ανάπτυξη, που στην ουσία σημαίνει εντατικοποίηση της λιτότητας.

  • Ο Γ. Παπαντωνίου,που διατήρησε τη θέση του (με κουτσουρεμένες κατά πάσα πιθανότητα αρμοδιότητες) στην τελετή παράδοσης του χαρτοφυλακίου από τον αναπληρωτή υπουργό Γ. Ανωμερίτη και τον υφυπουργό Ι. Ανθόπουλου στους νεοδιορισθέντες υφυπουργούς Εθνικής Οικονομίας Χρ. Πάχτα και Ν. Μπετενιώτη,δήλωσε αισιόδοξος ότι "το νέο σχήμα θα προχωρήσει" και χαρακτήρισε τις αλλαγές προσώπων στο κυβερνητικό σχήμα... αναπόφευκτες. Δεν παρέλειψε να επαναλάβει τη θέση του για "σταθερότητα και συνέπεια" στην εφαρμογή της συγκεκριμένης οικονομικής πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας, επικαλούμενος τα δήθεν αποτελέσματα, που είχε μέχρι τώρα και προσθέτοντας ότι θα ενισχυθεί στο εξής η "αναπτυξιακή διάθεση για να εδραιωθεί το κλίμα εμπιστοσύνης που υπάρχει".
  • Η Βάσω Παπανδρέου,που αναλαμβάνει τα υπουργεία Βιομηχανίας - Ενέργειας και Τεχνολογίας, Εμπορίου και Τουρισμού - τα οποία συγχωνεύτηκανστο νέο υπερυπουργείο "Ανάπτυξης", παραλαμβάνοντας το υπουργείο από τον Αν. Πεπονή επιχείρησε να εξωραϊσει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη. Η υπερυπουργός τόνισε την ιδιαίτερη σημασία, την οποία θα δώσει η νέα κυβέρνηση στην "ανάπτυξη", τονίζοντας ότι αυτή μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τη "συντονισμένη και αποτελεσματική συνεργασία όλων των φορέων της, όπως της βιομηχανίας, των δυνάμεων της αγοράς και του εμπορίου, καθώς και του τουρισμού". Ομως, ξεκαθάρισε ότι δε θα υπάρξει καμία παρέκκλιση απ' την πολιτική λιτότητας που εφάρμοσε και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας πως "το οικονομικό επιτελείο κατά βάση θα είναι το ίδιο και αυτό είναι μια εγγύηση για τη συνέχεια της πορείας μας".Ο Αν. Πεπονής διατύπωσε την άποψη ότι η απομάκρυνση απ' την κυβέρνηση του υφυπουργού Ντ. Βρεττού, "δεν υπήρξε ούτε αξιοκρατική, ούτε δίκαιη η αποτίμηση του έργου του και η συμβουλή του". Παρόμοια πικρία εξέφρασε και ο Ντ. Βρεττός. Ο Αν. Πεπονής προσπάθησε να αιτιολογήσει τις καθυστερήσεις στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων αποδίδοντάς τες στο υφιστάμενο νομικό καθεστώς, καθώς και στη δυσκαμψία των πιστωτών των επιχειρήσεων που υπάγονται στον ΟΑΕ.
Υπουργείο Οικονομικών

Απ' την πλευρά του ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλος, παραδίδοντας - εμφανώς δυσαρεστημένος - τη "σκυτάλη του" στους Γ. Ανωμερίτη και Γ. Δρυ, συνέστησε στους νέους υφυπουργούς να "συγκρουστούν με τη φοροδιαφυγή" και να "μη χρησιμοποιήσουν μικροκομματικά οφέλη".

  • Η εντονότερη ίσως αντίδραση για τη νέα κυβέρνηση από όλα τα κυβερνητικά στελέχη ανήκει στον τέως υπουργό Τουρισμού Ν. Σηφουνάκη, ο οποίος εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για την απομάκρυνσή του από το υπουργείο - με γραπτή του δήλωσή του - κάνει λόγο για "κατάργηση της αυτοτέλειας του υπουργείου Τουρισμού" και ότι "η απόφαση αυτή βρίσκεται σε απόσταση από τις εξαγγελίες και τις δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ". Στην τελετή παράδοσης όμως, τα πράγματα ήταν πιο ήρεμα, με τη νέα υπερυπουργό Β. Παπανδρέου να απαντά στον προκάτοχό της ότι "η δημιουργία του νέου υπουργείου Ανάπτυξης δε σημαίνει σε καμιά περίπτωση υποβάθμιση της τουριστικής πολιτικής".
  • Πιο φιλικό ήταν το κλίμα της τελετής διαδοχής στην ηγεσία του υπουργείου Εμπορίου. Εκεί η υπουργός Β. Παπανδρέου είπε μεταξύ άλλων ότι "η δημιουργία του υπουργείου Ανάπτυξης έχει στόχο να δώσει έμφαση στην αναπτυξιακή διαδικασία σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας". Απ' την πλευρά του ο απερχόμενος υπουργός Ν. Ακριτίδης προέβη σε σύντομο απολογισμό του έργου του, πετώντας όμως και την "μπηχτή" ότι η νέα "υπέρ" υπουργός "πήρε πολλά καρπούζια σε μια μασχάλη".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ