Τρίτη 6 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
Βουλευτικές Εκλογές 2009
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αναπόφευκτοι τριγμοί μετά την ήττα

Εσωκομματικές αναταράξεις και ένταση της κούρσας διαδοχής, με στόχο να επιτευχθεί προπαγανδιστικά η «κάθαρση» του νικημένου εταίρου του δικομματισμού

Το σύνθημα για εσωκομματικά ξεκαθαρίσματα, ώστε να παραμείνει η ΝΔ αξιόπιστος πυλώνας του αστικού πολιτικού συστήματος, έδωσε με την αποχώρησή του το βράδυ της Κυριακής ο Κ. Καραμανλής

Eurokinissi

Το σύνθημα για εσωκομματικά ξεκαθαρίσματα, ώστε να παραμείνει η ΝΔ αξιόπιστος πυλώνας του αστικού πολιτικού συστήματος, έδωσε με την αποχώρησή του το βράδυ της Κυριακής ο Κ. Καραμανλής
Αναταράξεις και εσωκομματικά μαχαιρώματα προκαλεί στη ΝΔ η βαριά εκλογική ήττα, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι «μάχες χαρακωμάτων» μεταξύ των επίδοξων διαδόχων, ενόψει της εκλογής νέου αρχηγού μετά την παραίτηση του Κ. Καραμανλή το βράδυ της Κυριακής και την προκήρυξη έκτακτου συνεδρίου μέσα σ' ένα μήνα. Το εκλογικό «τίμημα» που πλήρωσε η ΝΔ ήταν βαρύ, αν αναλογιστεί κανείς ότι σε σχέση με το 2004 έχασε πάνω από ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους, δηλαδή το ένα τρίτο της εκλογικής δύναμής της μέσα σε πεντέμισι χρόνια. Μεγάλη ήταν η τιμωρία της ΝΔ στις εργατογειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά, όπου τα ποσοστά της μειώθηκαν σημαντικά. Ενδεικτικά, στη Β' Αθήνας η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 26,64%, ενώ στη Β' Πειραιά 23%...

Η αναγκαστική αποχώρηση του Κ. Καραμανλή από την ηγεσία της ΝΔ είχε ως «παράπλευρη απώλεια» μια σειρά από πρώην κορυφαίους υπουργούς και συνεργάτες του, όπως οι Γ. Σουφλιάς και Γ. Αλογοσκούφης, να ακολουθήσουν το παράδειγμά του, ανακοινώνοντας χτες την αποχώρησή τους όχι μόνο από τη ΝΔ, αλλά και από την πολιτική γενικότερα. «Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι να αναπνεύσω εκτός πολιτικής», αναφέρει χαρακτηριστικά στη γραπτή δήλωσή του ο Γ. Σουφλιάς, ο οποίος είχε «στοχοποιηθεί» από μεγάλη μερίδα στελεχών της ΝΔ ως κατ' εξοχήν υπεύθυνος για την απόφαση να γίνουν πρόωρες εκλογές, παρόλο που τον είχε καλύψει πλήρως ο Κ. Καραμανλής.

Ο πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ υπερασπίστηκε εκ νέου την απόφαση για πρόωρες εκλογές, επισημαίνοντας ότι για την ήττα δεν ευθύνεται ο χρόνος των εκλογών, αλλά πολλά άλλα, που, ωστόσο, δεν κατονομάζει. «Η διαδρομή στην πολιτική τελείωσε για μένα», τονίζει και αναφέρει ότι δεν προτίθεται ούτε να ορκιστεί βουλευτής ούτε τον ενδιαφέρει κανένα αξίωμα εντός ή εκτός της ΝΔ. Την προσφορά και το έργο του Σουφλιά στην παράταξη και την κυβέρνηση της ΝΔ εκθείασαν οι Κ. Καραμανλής και Ντ. Μπακογιάννη. Τη βουλευτική θέση του Γ. Σουφλιά καταλαμβάνει ο Ευ. Αντώναρος.

Παρόμοια δήλωση έκανε και ο Γ. Αλογοσκούφης, αναφέροντας ότι αποφάσισε να αναστείλει κάθε κομματική δραστηριότητα και να επιστρέψει στα πανεπιστημιακά του καθήκοντα. «Είναι αυτονόητο ότι παραμένω ενεργός πολίτης στο πλαίσιο της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης», καταλήγει. Επίσης ο Λ. Ζαγορίτης θα φύγει μετά το συνέδριο. Εξάλλου, κάμποσα πρώην κυβερνητικά στελέχη δεν κατάφεραν να επανεκλεγούν, με χαρακτηριστικές περιπτώσεις αυτές του Λ. Ζαγορίτη, της Φάνης Πάλλη - Πετραλιά, του Γ. Αλογοσκούφη, του Θ. Κασίμη, του Απ. Σταύρου, του Αντ. Μπέζα, του Χρ. Φώλια, της Σοφίας Καλαντζάκου, του Γ. Βαληνάκη, του Γ. Ορφανού, κ.ά.

Κούρσα διαδοχής

Οι τρεις φερόμενοι ως υποψήφιοι για την αρχηγία της ΝΔ (Ντ. Μπακογιάννη, Αντ. Σαμαράς, Δ. Αβραμόπουλος) έχουν αρχίσει τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και περιμένουν την επίσημη ανακοίνωση για να αρχίσουν την προεκλογική εκστρατεία. Πάντως, εκφράζονται φόβοι ότι είναι πιθανόν στην πορεία προς το συνέδριο να αναβιώσουν παλαιότερες εσωκομματικές διαιρέσεις μεταξύ «καραμανλικών» και «μητσοτακικών». Από την άποψη αυτή, ορισμένα στελέχη εκτιμούν ότι είναι αρνητικό το μεγάλο χρονικό διάστημα (ένας μήνας), που μεσολαβεί μέχρι το συνέδριο.

Φόβους για την ενότητα της ΝΔ εξέφρασε ο Γ. Μανώλης, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «μετά τη διαφορά του 10% ούτε ο Καραμανλής μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα». Από την άλλη, εξέφρασε την ιδεολογικοπολιτικική διαφωνία του με την Ντ. Μπακογιάννη, ενώ αθώωσε τους Σαμαρά και Αβραμόπουλο για την απόφαση να οδηγηθεί η παράταξη σε πρόωρες εκλογές.

Οπως αναμενόταν, την επόμενη μέρα των εκλογών μια σειρά «δυσαρεστημένα» στελέχη και πρώην βουλευτές εξέφρασαν δημόσια την οργή τους, καταλογίζοντας ευθύνες σε διάφορα πρόσωπα για την ήττα, δίχως βέβαια κανένας να τολμήσει να αναφερθεί στην αντιλαϊκή - ταξική πολιτική που εφάρμοσε με αξιοζήλευτη συνέπεια η γαλάζια διακυβέρνηση. Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που έσπευσαν χθες να εξαπολύσουν πυρά σε διάφορα πρόσωπα ήταν αυτές των Μιχ. Λιάπη και Σ. Τσιτουρίδη.

Ο πρώτος εμφανίστηκε δικαιωμένος για την κριτική που είχε ασκήσει και τη συμμετοχή του στις εκλογές, χαρακτηρίζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα για τη ΝΔ ως «καταστροφή» και «εξευτελισμό». Παράλληλα, ζήτησε την παραίτηση των Γ. Σουφλιά και Ντ. Μπακογιάννη, δίχως, ωστόσο, να τους κατονομάσει. Ζήτησε να ακολουθήσουν το παράδειγμά του όσοι «συναποφάσισαν τις εκλογές». Σε προσωπικές στρατηγικές απέδωσε την ήττα ο Σ. Τσιτουρίδης και ζήτησε το επόμενο διάστημα να εξεταστεί «το πώς θα πορευτούμε στη φιλελεύθερη παράταξη και να μην εξαντλήσουμε τη δυναμική μας σε μία ονοματολογία επίδοξων αρχηγών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ