Τετάρτη 29 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προβληματισμός για τη στάση της Βουλγαρίας

Στην αρμόδια επιτροπή το υπό κατάθεση νομοσχέδιο, για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

Από παλιότερες συναντήσεις για την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρωσίας

Eurokinissi

Από παλιότερες συναντήσεις για την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρωσίας
Προβληματισμένος από τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που κάνουν λόγο για αλλαγή στάσης της νέας κυβέρνησης της Βουλγαρίας στο θέμα της συνεργασίας με την Ελλάδα, για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη που πιθανόν να βάλει σε κίνδυνο την κατασκευή και λειτουργία του αγωγού, εμφανίστηκε χτες στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης.

Ενημερώνοντας την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο, για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, ο υπουργός έκανε λόγο για φημολογία που αναπτύσσεται τελευταία σχετικά με την στάση της Βουλγαρίας και είπε πως η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι το έργο θα γίνει και οι εργασίες του θα συνεχίσουν κανονικά. Θεωρούμε, είπε, ότι η συμφωνία που υπογράφτηκε ισχύει όπως ισχύει και η δέσμευση όλων των πλευρών (Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρωσίας) ενώ ανέφερε ότι η Ελλάδα αντιλαμβάνεται τους προβληματισμούς που αναπτύσσονται για τα περιβαλλοντικά θέματα. Είμαστε, είπε, προσηλωμένοι στο έργο του αγωγού, η λειτουργία του οποίου θα ενισχύσει όλες τις χώρες που μετέχουν σε αυτό.

Κατά τα άλλα ο Κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο θα προβλέπεται ειδικό νομικό πλαίσιο για την λειτουργία της εταιρείας που θα χειρίζεται τον αγωγό ενώ θα ληφθούν όλα τα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και θα ακουστούν οι γνώμες της τοπικής κοινωνίας.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Ζιώγας, τόνισε ότι το Κόμμα θα δει το νομοσχέδιο και θα τοποθετηθεί σχετικά και αναφέρθηκε στα γενικότερα θέματα του ενεργειακού τομέα. Για εμάς, είπε, κριτήριο για κάθε έργο είναι εάν αυτό συμβάλλει στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και εκτίμησε ότι με την λειτουργία του αγωγού δεν θα προκύψει για την χώρα μας φθηνότερο πετρέλαιο. Αυτοί, συνέχισε, που θα ωφεληθούν είναι συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα όπως ο Λάτσης, ο Αλαφούζος και οι εμπλεκόμενες τράπεζες. Για το ΚΚΕ, τόνισε, η διέξοδος είναι η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής ενέργειας και η λειτουργία ενός αποκλειστικά δημόσιου φορέα ενέργειας που θα λειτουργεί υπέρ των λαϊκών στρωμάτων. Τέλος, ζήτησε κατά την κατασκευή και λειτουργία του αγωγού, να ληφθούν μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ