Τετάρτη 29 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι δημιουργούν τους πρόσφυγες

Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στα γραφεία της Υπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα

Από τη χτεσινή συνάντηση στην Υπατη Αρμοστία του ΟΗΕ στη χώρα μας
Από τη χτεσινή συνάντηση στην Υπατη Αρμοστία του ΟΗΕ στη χώρα μας
Οι συνθήκες στις οποίες ζουν και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται από τις ελληνικές αρχές οι πρόσφυγες και γενικότερα οι μετανάστες, ήταν το αντικείμενο της συζήτησης που είχε χτες αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλ. Παπαρήγα, με εκπροσώπους της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα. Η συνάντηση έγινε στα γραφεία της Αρμοστείας, ενώ στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετείχαν, επίσης, ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, και η Λίνα Κροκίδη, επικεφαλής του Τμήματος της ΚΕ για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τα δικαιώματα των μεταναστών.

Στη συζήτηση, η οποία χαρακτηρίστηκε εποικοδομητική, παρουσιάστηκαν οι θέσεις του ΚΚΕ και τονίστηκε η ανάγκη ανάδειξης των αιτίων, όπως οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και η όξυνση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, που οδηγούν όλους αυτούς τους ανθρώπους στην προσφυγιά και τη μετανάστευση. Επισημάνθηκε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει οξυνθεί τελευταία, εξαιτίας του κλίματος ρατσισμού και ξενοφοβίας που καλλιεργήθηκε μετά τις ευρωεκλογές, με υπαρκτό τον κίνδυνο να συνεχιστεί και ενόψει των εθνικών εκλογών. Το πρώτο πράγμα, όπως τονίστηκε από την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, είναι η ανάγκη κατοχύρωσης και προστασίας των δικαιωμάτων μεταναστών και προσφύγων, ενώ επιτακτική και επείγουσα ανάγκη είναι η δημιουργία συνθηκών υποδοχής και φιλοξενίας τους κάτω από ανθρώπινες συνθήκες. Το ΚΚΕ, σημειώθηκε, είναι υπέρ της νομιμοποίησης των μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα, ενώ είναι κατηγορηματικά αντίθετο στο απάνθρωπο μέτρο των επαναπροωθήσεων και σε όλα τα μέτρα περιορισμού, ουσιαστικά κατάργησης, του δικαιώματος παροχής πολιτικού ασύλου, πράγμα που δεν είναι μόνο εθνική πολιτική, αλλά και κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το ΚΚΕ είναι αντίθετο στον Κανονισμό του Δουβλίνου και στο Προεδρικό Διάταγμα, που, όπως τονίστηκε, είναι απαράδεκτο, καθώς ακυρώνει στην πράξη το δικαίωμα του ασύλου.

Ο επικεφαλής του Γραφείου της Υπατης Αρμοστίας, Γ. Τσαρμπόπουλος, συμμερίστηκε τις ανησυχίες του ΚΚΕ και ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες της Υπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ στην Ελλάδα. Κατήγγειλε ότι με τις επαναπροωθήσεις παραβιάζεται η Συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες και επισήμανε τις τραγικές συνθήκες απαξίας της ανθρώπινης ζωής, που επικρατούν, κάνοντας αναφορά στις συνθήκες κράτησης, χωρίς διερμηνέα, δικηγόρο και με ανύπαρκτες δομές υποδοχής. Επίσης αναφέρθηκε στην απόφαση της Υπατης Αρμοστίας να μη συμμετέχει στη γνωμοδοτική επιτροπή για την καινούρια διαδικασία παροχής πολιτικού ασύλου.

Η Αλ. Παπαρήγα, σε δήλωσή της μετά τη συνάντηση, τόνισε τα ακόλουθα:

«Θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να συζητήσουμε με την Υπατη Αρμοστία του ΟΗΕ στην Ελλάδα για τα ζητήματα χορήγησης του πολιτικού ασύλου, να ανταλλάξουμε σκέψεις και να διαμορφώσουμε ακόμα παραπέρα και ακόμα πιο αναλυτικά τις θέσεις μας. Πρέπει να πω ότι είναι αίσχος, καταγεγραμμένο αίσχος, και από την Αρμοστία του ΟΗΕ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ότι η Ελλάδα, ενώ είναι η χώρα εκείνη που βρίσκεται μέσα στις πρώτες σειρές της λίστας όπου ζητείται πολιτικό άσυλο, από το κύμα των προσφύγων από Ιράκ, Αφγανιστάν, Ιράν, Σομαλία και από άλλες χώρες, είναι η χώρα εκείνη που με το σταγονόμετρο, ένας ελάχιστος αριθμός, ούτε 1% δεν είναι αυτοί που πήραν πολιτικό άσυλο, ενώ μόνο το 2007 ζήτησαν πολιτικό άσυλο 30.000 άνθρωποι. Και ξέρουμε πολύ καλά ότι θα ζητούσαν και περισσότεροι, ιδιαίτερα από αυτές τις χώρες που υπάρχουν πολιτικά δεινά και προβλήματα πέρα από οικονομικά. Δεν ζητούν και γιατί ξέρουν ότι στην Ελλάδα δεν δίνεται και γιατί ξέρουν ότι 5 χρόνια πρέπει να περιμένουν κλεισμένοι μέσα σε στρατόπεδα που μπορεί κανείς να τα ονομάσει σύγχρονα Νταχάου.

Εμείς θεωρούμε ενιαίο πρόβλημα το πρόβλημα των οικονομικών μεταναστών και των πολιτικών προσφύγων. Σκεφτείτε, όμως, ότι οι πολιτικοί πρόσφυγες είναι και οικονομικοί μετανάστες και πολιτικά θύματα καθεστώτων, τα οποία έχουν άμεση σχέση με αυτό που εμείς λέμε σύγχρονη ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα, σύγχρονη ιμπεριαλιστική υποδομή. Δεν πρόκειται να αφήσουμε τα πράγματα έτσι και πολύ περισσότερο, και το δηλώνουμε από τώρα, δεν θα επιτρέψουμε - όσο εξαρτάται από εμάς, και έχουμε εμπιστοσύνη κυρίως στα εργατικά και στα λαϊκά στρώματα του τόπου - δεν θα επιτρέψουμε η προεκλογική περίοδος να αποτελέσει το έναυσμα ενός νέου κυνηγήματος και εθνικισμού, να χρησιμοποιηθεί το ζήτημα από τα δύο κόμματα εξουσίας είτε από τη ΝΔ, η οποία σέβεται, υποτίθεται, τους νόμους, αλλά στην πράξη δεν τους εφαρμόζει, είτε με την μηδενική ανοχή του ΠΑΣΟΚ. Εν πάση περιπτώσει δεν έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν τα βάσανα ανθρώπων για τα οποία αυτά τα κόμματα έχουν ευθύνη, γιατί συμμετείχαν και συμμετέχουν σε όλους τους σχεδιασμούς που οδηγούν στη φτώχεια, στη δυστυχία, αλλά και στα δικτατορικά και φασιστικά καθεστώτα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ