Τετάρτη 29 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Υπερασπίζουμε τα ΒΑΕ

Αρχισε χτες στη Βουλή η συζήτηση για τα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ). Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση προχωρά με γοργούς ρυθμούς τις αλλαγές των ΒΑΕ, με κατεύθυνση τη συρρίκνωση και, ουσιαστικά, την κατάργησή τους. Η ουσία αυτής της υπόθεσης είναι ότι άλλη μια κατάκτηση της εργατικής τάξης ετοιμάζεται για θυσία στο βωμό της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, στο πλαίσιο εφαρμογής της στρατηγικής της Λισαβόνας. Ετσι, ένα χρόνο μετά την ψήφιση του αντιασφαλιστικού νόμου Πετραλιά, η κυβέρνηση της ΝΔ χτυπά μια από τις πλέον σημαντικές κατακτήσεις της εργατικής τάξης της Ελλάδας. Ο στόχος, βεβαίως, δεν είναι καινούριος. Είκοσι χρόνια τώρα, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επιβουλεύονται το καθεστώς των ΒΑΕ. Η πρώτη νομοθετική απόπειρα (Ν. 1902/1990) έγινε από την τότε κυβέρνηση της ΝΔ. Το 1995, ο ΣΕΒ ζητάει επιτακτικά την κατάργηση των ΒΑΕ, ισχυριζόμενος ότι οι επιχειρήσεις λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και τα ΒΑΕ καθίστανται πλέον περιττά.

Η αλήθεια, όμως, για το επιδιωκόμενο πετσόκομμα των ΒΑΕ βρίσκεται αλλού. Το 1997 ο καθηγητής Γ. Σπράος, σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, ομολογεί στη σχετική του Εκθεση ότι επιδιωκόμενος στόχος είναι η απαλλαγή της εργοδοσίας από την ασφαλιστική εισφορά για ΒΑΕ, γιατί έτσι θα αυξηθεί η κερδοφορία τους. Αυτός ζήτησε τότε «την κατάργηση των ΒΑΕ μαζί με το επασφάλιστρο, που θα δώσει μια ανάσα σε χειμαζόμενους κλάδους της βιομηχανίας». Ετσι, εκτός από την απάτη του ΣΕΒ ότι λαμβάνονται μέτρα υγιεινής και ασφάλειας (μόνο τα εργατικά «ατυχήματα» - θανατηφόρα, αλλά και αυτά που προκαλούν μόνιμες αναπηρίες - βοούν για την ασυδοσία τους), η υγεία και η ζωή των εργατών λογίζονται ως «κόστος» που πρέπει να μειωθεί και ας είναι η εργατική δύναμη αυτή που παράγει τον πλούτο που καρπώνονται οι εργοδότες. Αναλώσιμο την έχουν και τη ζωή και την υγεία.

Σήμερα οι εργαζόμενοι διαπιστώνουν ότι, παρά την αύξηση του πλούτου και της παραγωγικότητας της εργασίας, παρά τα επιστημονικά - τεχνολογικά επιτεύγματα, η κατάσταση στους εργασιακούς χώρους χειροτερεύει, η εκμετάλλευση εντείνεται, για να αυξηθούν τα κέρδη της πλουτοκρατίας που έχει στα χέρια της τα μέσα παραγωγής. Η υπερκατανάλωση και η φθορά της εργατικής δύναμης, οι βλάβες στην υγεία, οι επαγγελματικές ασθένειες και τα εργατικά ατυχήματα επιδρούν καθοριστικά στη γενικότερη κατάσταση της εργατικής τάξης, σημαδεύουν τη ζωή των εργατικών λαϊκών οικογενειών. Από αυτήν τη σκοπιά, οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν μπορούν να αποδεχτούν την κατάργηση του θεσμού των ΒΑΕ, αλλά έχουν υποχρέωση να απαιτήσουν τη διεύρυνσή τους, εκεί που χρειάζεται, και να διεκδικήσουν ουσιαστικά μέτρα για την Υγιεινή και την Ασφάλεια της Εργασίας (ΥΑΕ), για νωρίτερη συνταξιοδότηση, μείωση του εργάσιμου χρόνου και δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου.

Η πάλη για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επικίνδυνα Επαγγέλματα, αλλά και για την Υγεία και Ασφάλεια στους τόπους δουλειάς, είναι μέρος της πάλης για τα εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα, για την πρόληψη και προστασία της υγείας των εργαζομένων. Γι' αυτό να μη λείψει κανείς από τις κινητοποιήσεις, στις οποίες καλεί το ΠΑΜΕ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της χώρας, αύριο Πέμπτη, 30 Ιούλη. Πρέπει να πάρουν χαρακτηριστικά πανεργατικού ξεσηκωμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ