Τετάρτη 29 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ «ΝΕΑΣ ΓΡΙΠΗΣ»
Στις «σταθερές» του ανεπαρκούς δημόσιου συστήματος Υγείας

Σε επιφυλακή είναι τα νοσοκομεία της χώρας για την «νέα γρίπη», ωστόσο τα κενά εξακολουθούν να είναι τεράστια

ICON

Σε επιφυλακή είναι τα νοσοκομεία της χώρας για την «νέα γρίπη», ωστόσο τα κενά εξακολουθούν να είναι τεράστια
Στις «σταθερές του δημόσιου συστήματος Υγείας» - με τις τρομακτικές ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό - θα στηριχτεί, χωρίς έκτακτες ή πρόσθετες ενισχύσεις, τελικά η κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση της πανδημίας της «νέας γρίπης» σε περίπτωση έξαρσής της στη χώρα μας.

Ως εργαλείο η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει, με τη σχετική επικαιροποίηση, τα σχέδια δράσης για την γρίπη των πτηνών και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα ενιαιοποιηθούν σε ένα Εθνικό Σχέδιο το οποίο θα είναι έτοιμο μέχρι και την Πέμπτη για να παραδοθεί στον «πρωθυπουργό και στην πολιτική και πολιτειακή ηγεσία» κατά την έκφραση του υπουργού Υγείας.

Τα παραπάνω προκύπτουν απ' τις χτεσινές εξελίξεις - που συνοδεύτηκαν από δύο ακόμα σοβαρά κρούσματα - και τις κινήσεις της κυβέρνησης. Χτες το πρωί συνεδρίασε το Εθνικό Επιστημονικό και Επιχειρησιακό Συμβούλιο (ΕΕΕΣ), που ανέλαβε να οριστικοποιήσει το εθνικό σχέδιο για την πανδημία της «νέας γρίπης». Στη συνέχεια η πρόεδρος του ΕΕΕΣ καθηγήτρια Ελένη Γιαμαρέλου, με τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο, ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή. Επίσης χτες το απόγευμα η Ελένη Γιαμαρέλου ενημέρωσε και τον υπουργό Παιδείας Αρη Σπηλιωτόπουλο.

Συστάσεις υπό «επιστημονική αβεβαιότητα»

Συστάσεις ότι δεν χρειάζεται πανικός - την ίδια ώρα που ο ίδιος διαπίστωνε επιστημονική αβεβαιότητα - έκανε μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ο υπουργός Υγείας. «Αυτή τη στιγμή, είπε, σ' ολόκληρο τον κόσμο υπάρχει επιστημονική αβεβαιότητα, για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Ενα κράτος οφείλει να προνοεί, να σχεδιάζει, να ετοιμάζεται ακόμα και για το χειρότερο σενάριο. Θα ήθελα να διαβεβαιώσω όλους, ότι η ελληνική πολιτεία, όπως ξεκίνησε πριν από περίπου τρεις μήνες, έτσι και θα συνεχίσει: Με σοβαρότητα, με σχέδιο, με στρατηγική, για να μπορέσουμε πλέον ως κοινωνία, να ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη περίοδο, της οποίας την εξέλιξη δεν γνωρίζουμε». Στη συνέχεια ο Δ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο υποστηρίζοντας ότι «καλύπτει όλες τις πτυχές αυτού του πολύ σημαντικού ζητήματος». Χωρίς να κάνει αναφορά σε καμία πρόσθετη έκτακτη ενίσχυση για τα κενά των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας, τόνισε ότι το Εθνικό Σχέδιο «ενεργοποιεί τον κρατικό μηχανισμό, ο οποίος είχε και έχει ούτως ή άλλως τις σταθερές του». Μ' άλλα λόγια η πρακτική της κυβέρνησης θα είναι, «θα πορευτούμε μ' ό,τι έχουμε»...

Ο υπουργός Υγείας είπε ότι το ΕΕΕΣ «έχει πάρει ήδη οδηγία, ώστε σε τακτά χρονικά διαστήματα - κάθε δέκα ή δεκαπέντε ημέρες - να καταθέτει ένα υπόμνημα, το οποίο θα διανέμεται από το Υπουργείο Υγείας στην πολιτική και στην πολιτειακή ηγεσία». Αναφερόμενος στα εμβόλια ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι «έχει προβλεφθεί ώστε να καλυφθεί ολόκληρος ο ελληνικός πληθυσμός αλλά και οι κάτοικοι της χώρας» εννοώντας προφανώς ότι η κάλυψη αυτή θα αφορά και τις ανασφάλιστες ομάδες όσων ζουν στην Ελλάδα. Μέχρι στιγμής έχουν διασφαλιστεί 40 εκατ. ευρώ - με την πρόβλεψη να φτάσουν τα 58 εκατ. ευρώ - για τα εμβόλια.

Μήνυμα «ψυχραιμίας και σύνεσης» επιχείρησε να εκπέμψει ο υπουργός Παιδείας Αρης Σπηλιωτόπουλος μετά τη χτεσινή συνάντησή του με την Ελένη Γιαμαρέλου.

«Η πρόληψη, είπε, έχει προχωρήσει αρκετά καλά και έχει δουλέψει, έχει φέρει δηλαδή αποτελέσματα και μέχρι στιγμής δεν είμαστε σε φάση που μπορούμε να πάρουμε κάποιες βεβιασμένες αποφάσεις» υποστήριξε ο υπουργός Παιδείας για να υπογραμμίσει ότι «αυτή τη στιγμή δεν δικαιολογείται καθυστερημένη έναρξη της σχολικής χρονιάς» όταν του υποβλήθηκε η σχετική ερώτηση. «Αυτό, βεβαίως, πρόσθεσε δεν μπορεί να αποκλειστεί στο μέλλον, αν τα δεδομένα αλλάξουν. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για μία διαρκή κινητικότητα των όποιων δεδομένων, όχι μόνο στη δική μας χώρα που σας είπα ότι είναι από τις καλύτερες, αλλά και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και του κόσμου. Ως εκ τούτου, κάθε φορά οι όποιες αποφάσεις θα λαμβάνονται με βάση τα δεδομένα. Εμείς, σαν υπουργείο, πρέπει να είμαστε έτοιμοι, με ψυχραιμία, για να αντιμετωπίσουμε κάθε πιθανό σενάριο».

Συναινετική ...αντιπαράθεση

Σε συγκαταβατικό κλίμα - χωρίς να εγκαταλείψουν τις άσφαιρες αντιπαραθέσεις που δεν έχουν καμιά σχέση με τις εκρηκτικές ανάγκες στην αντιμετώπιση πανδημίας - κινήθηκαν χτες η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση.

Μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό και απαντώντας σε ερώτηση για τις καταγγελίες του ΠΑΣΟΚ ότι δεν δίνει αληθή στοιχεία, ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος έκανε έκκληση η αξιωματική αντιπολίτευση «να αντιληφθεί ότι η υπόθεση της αντιμετώπισης της "Νέας Γρίπης" είναι μια εθνική υπόθεση».

Λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δήλωσε ότι το κόμμα του δικαιώθηκε πλήρως και εξέφρασε τη χαρά του, που «τις επόμενες μέρες, επιτέλους θα ολοκληρωθεί και θα παρουσιαστεί το Εθνικό Σχέδιο». Ταυτόχρονα χαρακτήρισε άστοχες τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας. Ακολούθησε νέα απάντηση του υπουργείου Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ