Τρίτη 9 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Τώρα άνοιξαν οι "λογαριασμοί" μας
  • Συνεδρίασε, προχτές, Κυριακή το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας και αποφάσισε συνέχιση των κινητοποιήσεων, επισημαίνοντας ότι οι μέχρι τώρα αγώνες αποτελούν προάγγελο ακόμα πιο μαζικών - μαχητικών συντονισμένων αγώνων διαρκείας, μαζί με το λαό για τη δικαίωση των αιτημάτων
  • Νέα μπλόκα και διαδηλώσεις στις 11 Φλεβάρη

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους με πολύμορφες κινητοποιήσεις δηλώνουν οι μαθητές που την Πέμπτη, 11 Φλεβάρη, ξαναβγαίνουν στους δρόμους με "μπλόκα" και τοπικές διαδηλώσεις. Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας, που την Κυριακή, 7 Φλεβάρη, συνεδρίασε στο 40ό Λύκειο στην Γκράβα, καλεί τα τοπικά Συντονιστικά, τους γονείς, εκπαιδευτικούς, τα εργατικά σωματεία σε κάθε δήμο και σε όλη την Αθήνα "να προχωρήσουν ακόμα πιο αποφασιστικά στην ενεργητική αλληλεγγύη, στο συντονισμό και κοινή δράση" για τη δικαίωση των αιτημάτων των μαθητών.

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση, εκπρόσωποι του Συντονιστικού έδωσαν συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσίασαν την απόφαση - "μήνυμα αγώνα" που απευθύνουν στους μαθητές της Αθήνας, αλλά και ολόκληρης της χώρας (δημοσιεύεται ολόκληρο σε διπλανή στήλη). Παράλληλα, προειδοποίησαν ότι δε θα δεχτούν να ποινικοποιηθούν οι αγώνες τους μέσα από "μαθητοδικεία", αποβολές και απουσίες, ενώ δήλωσαν ότι αν η κυβέρνηση προσπαθήσει να διοργανώσει τις"Πανελλαδικές εξετάσεις της σφαγής" στη Β Λυκείου, το μαθητικό κίνημα θα τις ακυρώσει.

Οι εκπρόσωποι των μαθητών σημείωσαν ότι μέχρι την περασμένη Κυριακή 150 σχολεία ήταν υπό κατάληψη, ενώ διευκρίνισαν ότι ποτέ το Συντονιστικό των μαθητών δεν είχε μιλήσει για "αναστολή" των κινητοποιήσεων, όπως ακουγόταν από διάφορα ΜΜΕ τις προηγούμενες μέρες. "Συνεχίζουμε με κάθε μέσο",δήλωναν και τόνιζαν ότι το γεγονός πως οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται και με άλλες μορφές, εκτός της κατάληψης, δε σημαίνει ότι οι μαθητές "κουράστηκαν" από τον τρίμηνο αγώνα τους. Επίσης, δήλωσαν ότι οι μαθητές που επέστρεψαν στα σχολεία με τη λήξη της κατάληψής τους δε σημαίνει ότι "πείστηκαν" από την κυβέρνηση και ότι συμφωνούν με τη "μεταρρύθμιση", αλλά μίλησαν για κρούσματα τρομοκρατίας σε πολλά από αυτά.

Ειδικότερα αναφέρθηκαν στις πανελλαδικές εξετάσεις της Β Λυκείου που τόνιζαν ότι "δε θα γίνουν" και αναφέρθηκαν στην αδικία που υφίστανται σε σχέση με τους μαθητές διάφορων ιδιωτικών σχολείων, που δεν υποχρεούνται να ακολουθούν τη διαδικασία των εξετάσεων στη Β Λυκείου.

Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας καλεί τις γενικές συνελεύσεις, τα Μαθητικά Συμβούλια και τα τοπικά συντονιστικά την Πέμπτη, 11 Φλεβάρη, να προχωρήσουν πρωί και απόγευμα σε μαζικά μπλόκα και διαδηλώσεις "παντού και συντονισμένα".

Ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας Λεων. Ριτζάκης,αναφερόμενος στο θέμα της αναπλήρωσης των διδακτικών ωρών, τόνισε ότι "το ζήτημα της αναπλήρωσης δεν πρέπει να ιδωθεί ούτε σαν ζήτημα εκδίκησης προς τους μαθητές, ούτε σαν προσπάθεια να ξεγελαστεί η κοινωνία όπως επιχειρεί ο κ. Αρσένης". Η Ομοσπονδία γονέων χαρακτηρίζει "αλχημείες" τα 8ωρα με μείωση της διάρκειας της διδακτικής ώρας και λέει ότι "αναπλήρωση μπορούμε να έχουμε μόνο με την αντικατάσταση των εξετάσεων από διδακτικές ώρες". Ο εκπρόσωπος των γονιών επανέλαβε τη θέση της Ομοσπονδίας για κατάργηση των εξετάσεων της Β Λυκείου, κάτι που όπως τόνισε, η κυβέρνηση το έχει ήδη κάνει για τα ιδιωτικά σχολεία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ