Τρίτη 9 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΣΤΕΡΙΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
Δεν ευθύνεται μόνον ο δασάρχης!

Ο δασάρχης Πειραιά, ο οποίος χαρακτήρισε χορτολιβαδική έκταση το δάσος, είχε στα χέρια του νόμο του ΥΠΕΧΩΔΕ, που με "φωτογραφική" διάταξη εξαιρούσε όλα τα... "χορτολίβαδα" από την κατάρτιση δασικών χαρτών και την ισχύουσα δασική νομοθεσία

Απρόβλεπτες διαστάσεις παίρνει πλέον το σκάνδαλο, που αφορά το δάσος στα Αστέρια Γλυφάδας, μετά και την άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος κατά του δασάρχη Πειραιά, Ηλία Καραγεώργη,από τον εισαγγελέα Γρ. Πεπονή.

Ο δασάρχης, ο οποίος - όπως αποκάλυψε ο "Ρ" - χαρακτήρισε 278 στρέμματα δάσους χορτολιβαδική έκταση, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στην εταιρία των Δασκαλόπουλου, Αλαμανή, Χιόνη "ΕΣΤΡΕΛΙΑ ΑΕ" να κατασκευάσει τουριστικές εγκαταστάσεις, αντιμετωπίζει τώρα την κατηγορία της έκδοσης ψευδούς βεβαίωσης κατ' εξακολούθηση, σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

Παράλληλα, ο εισαγγελέας παρήγγειλε τη διενέργεια κύριας ανάκρισης με το ερώτημα να ερευνηθεί εάν υπάρχει ενδεχόμενο να ασκηθεί συμπληρωματική ποινική δίωξη, η οποία πιθανόν να προκύψει από τη σχέση που μπορεί να είχε η εταιρία "ΕΣΤΡΕΛΙΑ ΑΕ" με τον δασάρχη Πειραιά. Ακόμα, ασκήθηκε δίωξη και κατά της εταιρίας για ηθική αυτουργία στην έκδοση ψευδούς βεβαίωσης.

Στο μεταξύ, ο εισαγγελέας ζήτησε, την περασμένη Παρασκευή, να πραγματοποιηθεί επείγουσα αυτοψία στην περιοχή από τους δύο ειδικούς (δασολόγο και δασοπόνο), προκειμένου να εξακριβωθεί εάν αλλοιώθηκε το περιβάλλον από την πρώτη αυτοψία έως σήμερα. Η εντολή του εισαγγελέα δόθηκε ύστερα από καταγγελίες των κατοίκων ότι εργάτες άρχισαν να κόβουν δέντρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο "Ρ" στις 12.01.99 είχε αποκαλύψει το σκάνδαλο, δημοσιεύοντας την πράξη χαρακτηρισμού του δασάρχη Πειραιά, με την οποία χαρακτήριζε τα 278 στρέμματα χορτολιβαδική έκταση. Οπως επίσης και τη "φωτογραφική" διάταξη του ΥΠΕΧΩΔΕ στο νόμο για το Εθνικό Κτηματολόγιο, με την οποία εξαιρούσε, από την κατάρτιση των δασικών χαρτών και την ισχύουσα δασική νομοθεσία, όλες τις "τεχνητές δασικές φυτείες" (και τις χορτολιβαδικές). Η διάταξη δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 3.12.98 και ουσιαστικά έδωσε τη δυνατότητα στον δασάρχη να υπογράψει αυτή την πράξη χαρακτηρισμού. Και βέβαια, η πράξη χαρακτηρισμού στάλθηκε την ίδια μέρα και στο υπουργείο Γεωργίας...

Στις 3.2.99 ο "Ρ" είχε δημοσιεύσει το χάρτη που κατέθεσε η "ΕΣΤΡΕΛΙΑ" στον δασάρχη (πριν αποφασίσει ότι δεν υπάρχει δάσος στην περιοχή) και στον οποίο απεικονίζεται η καταστροφή του δάσους.

Η πράξη χαρακτηρισμού για την έκταση των 278 στρεμμάτων εκδόθηκε τον περασμένο Γενάρη, ύστερα από αίτηση της εταιρίας στις 22.6.1998. Στις 10.8.1998 ο δασολόγος του Δασαρχείου Πειραιά Κ. Μπαλογιάννης,ύστερα από αυτοψία, διαπίστωσε ότι από τα 278 στρέμματα τα 205,8 είναι δασική έκταση και τα 72,2 μη δασική. Ομως, τρεις μήνες αργότερα, ο δασάρχης ανέτρεψε την απόφαση του δασολόγου και χαρακτήρισε και τα 278 στρέμματαχορτολιβαδική έκταση...

Να σημειώσουμε εδώ ότι ο εισαγγελέας Γρ. Πεπονής έθεσε παράλληλα και θέμα άσκησης συμπληρωματικής ποινικής δίωξης, σε περίπτωση που προκύψει κάποια σχέση του δασάρχη Πειραιά με την εταιρία "ΕΣΤΡΕΛΙΑ ΑΕ".

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η εταιρία σκοπεύει να κατασκευάσει: Δύο διώροφα συγκροτήματα κτιρίων (Συνεδριακό Κέντρο και χώρος πολλαπλών Χρήσεων και Θεμάτων), τα οποία καταλαμβάνουν έκταση 10 στρεμμάτων. Εμπορικό Κέντρο και γύρω του πεζόδρομους πλάτους που θα περιλαμβάνει καταστήματα συνολικής επιφάνειας 3.600 τ.μ. Υδροψυχαγωγικό πάρκο έκτασης περίπου 30 στρεμμάτων με γιγαντιαία πισίνα 10 στρεμμάτων. Δύο μεγάλα συγκροτήματα εστιατορίων συνολικής επιφάνειας 3.852 τ.μ. Γυμναστήρια, ιατρικές εγκαταστάσεις (Health club) επιφάνειας 1.548 τ.μ. με υπαίθρια πισίνα. Αμφιθέατρο έκτασης περίπου 2 στρεμμάτων. Γιγαντιαίο πάρκινγκ 50 περίπου στρεμμάτων για 1.500 και πλέον αυτοκίνητα.

Κ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ