Τρίτη 9 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
"Εφημερεύει" η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων!

Ακόμα χωρίς προγράμματα εφημεριών τα δημόσια νοσοκομεία, καθώς η κυβέρνηση "συνεχίζει τους λογαριασμούς" με βάση τα εγκεκριμένα κονδύλια του προϋπολογισμού

Σε εξέταση των εφημεριών κατά νοσοκομείο απ' τα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών προχωρά η κυβέρνηση και τις οριστικές αποφάσεις της αναμένεται να τις ανακοινώσει στις αρχές της επόμενης βδομάδας.

Μάλιστα το θέμα των εφημεριών αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στη χτεσινή συνεδρίαση της διαβόητης Διυπουργικής Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Επιτροπή αποφασίστηκε "να λήξει το θέμα των εφημεριών" αφού γίνουν συναντήσεις και συνεννοήσεις μεταξύ των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών, όπου οι εφημερίες θα εξεταστούν ανά νοσοκομείο. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι όλες αυτές οι κινήσεις έγιναν προς εξορκισμό των "πλασματικών εφημεριών που πάνε να περάσουν απ' το παράθυρο".

Η επίκληση των πλασματικών εφημεριών - κάτι που είχε γίνει και απ' την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου - είναι το πρόσχημα για την εκπόνηση προγραμμάτων στα πλαίσια των κονδυλίων του προϋπολογισμού του 1999, τα οποία "έτσι κι αλλιώς δε φτάνουν", όπως παραδέχτηκε δημόσια ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Λ. Παπαδήμας (27.1.1999).

Κι ενώ η κυβέρνηση πλέκει σε όλους τους τόνους το εγκώμιο του δημόσιου συστήματος υγείας, στην πράξη προωθεί τη λογική των περικοπών, όπως αυτή εκφράζεται μέσα απ' τα ήδη εγκεκριμένα κονδύλια. Ετσι έχει κοινοποιηθεί εγκύκλιος (22.1.1998) της γενικής γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Ιω. Πανοπούλου, που απαγορεύει την πληρωμή "πρόσθετων αμοιβών για το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου 1998" με κονδύλια απ' τον προϋπολογισμό του 1999.Στις πρόσθετες αμοιβές περιλαμβάνονται τόσο οι εφημερίες των γιατρών όσο και οι αμοιβές για τα νυχτερινά και τις αργίες του υπόλοιπου προσωπικού.

Η κυβέρνηση μετέρχεται αυτή την τακτική όταν ήδη τα νοσοκομεία δουλεύουν χωρίς πρόγραμμα εφημεριών. Αν η κυβέρνηση ήθελε να λύσει το πρόβλημα θα προχωρούσε στη νομοθετική ρύθμιση της διασφάλισης των συνολικών αποδοχών των γιατρών της 31.12.1997 και της χρηματοδότησης των επιπλέον εφημεριών.Σήμερα συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και θα συζητήσει τις κινητοποιήσεις σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής.

Στο ΚΑΤ

Τη συνέχιση της επίσχεσης εργασίας επ' αόριστον αποφάσισαν χτες, μέσα από τη γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν, οι γιατροί του νοσοκομείου ΚΑΤ. Ετσι στο νοσοκομείο αντιμετωπίζονται πλέον μόνο τα πολύ επείγοντα περιστατικά, ενώ στους ήδη νοσηλευόμενους ασθενείς οι γιατροί παρέχουν τις υπηρεσίες τους άμισθα.

"Η απόφαση αυτή θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές", τόνισαν στη διάρκεια της συνέλευσης οι γιατροί και για το λόγο αυτό έχουν ήδη ενημερώσει τον αρμόδιο εισαγγελέα για τους κινδύνους που εγκυμονεί η εμμονή της διοίκησης να εφαρμόσει πρόγραμμα εφημεριών με βάση την εγκύκλιο του υπουργείου και όχι το εγκεκριμένο από τα επιστημονικά και διοικητικά όργανα του νοσοκομείου.

Στη συνέλευση των γιατρών παραβρέθηκε ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Χ. Ζαχαρόγιαννης,που δήλωσε τη συμπαράσταση της Ενωσης και τόνισε τις επιπτώσεις που θα έχει στους ασθενείς η περικοπή των εφημεριών. "Η περικοπή των κονδυλίων για τις εφημερίες, δήλωσε, είναι υπόθεση όλων".

Τη συμπαράσταση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) εξέφρασε στους γιατρούς του ΚΑΤ και ο πρόεδρός του, Κ. Οικονόμου.Επισήμανε παράλληλα τις επιπτώσεις που έχουν στη δημόσια υγεία οι αναταραχές στον εργασιακό της χώρο και την αναγκαιότητα διαλόγου από την πλευρά της πολιτείας. "Τα αιτήματά σας, τόνισε, είναι δίκαια και ο ΙΣΑ στηρίζει τον αγώνα σας".

Στο πλευρό των γιατρών βρίσκεται από την πρώτη στιγμή και το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου.

Στο "Λαϊκό"

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους και να μην ακολουθήσουν τα προγράμματα εφημερευόντων γιατρών που συνέταξε ο πρόεδρος του "Λαϊκού", Γ. Παπαδόπουλος, εμφανίζονται όλοι οι γιατροί - του ΕΣΥ και πανεπιστημιακοί - του νοσοκομείου. Οι γιατροί θα κάνουν αύριο πάλι γενική συνέλευση, ώρα 11 π.μ. στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου. Το θέμα που θα τους απασχολήσει είναι η γενική εφημερία της Πέμπτης. Σημειώνεται ότι την ίδια μέρα εφημερεύει και το ΚΑΤ, του οποίου οι γιατροί βρίσκονται επίσης σε κινητοποιήσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανεπαρκή προγράμματα εφημεριών(1999-05-21 00:00:00.0)
Σήμερα οι στάσεις εργασίας στα νοσοκομεία(1998-11-12 00:00:00.0)
Ξεκίνησε η συζήτηση(1998-10-22 00:00:00.0)
Τώρα βλέπουν προγράμματα και όχι πιστώσεις(1998-10-07 00:00:00.0)
Αγωνιστικός άνεμος στα νοσοκομεία(1998-09-10 00:00:00.0)
Αναταραχή στο χώρο της υγείας(1997-10-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ