Τρίτη 9 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΜΕ
Το μείζον είναι η διδασκαλία και όχι οι εξετάσεις

Την αξιοποίηση του χρόνου των εξετάσεων για διδασκαλία και την αναδιάταξη της ύλης προτείνει το ΔΣ της ΟΛΜΕ για την αναπλήρωση της ύλης λόγω των τρίμηνων μαθητικών κινητοποιήσεων. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι αύριο, 10 Φλεβάρη, πρόκειται να καταθέσουν οι προϊστάμενοι των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τις προτάσεις των σχολικών συμβουλίων για αναπλήρωση των διδακτικών ωρών στο υπουργείο Παιδείας. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ επισημαίνει ότι οι αποφάσεις για την αναπλήρωση είναι "προειλημμένες" από το υπουργείο Παιδείας και με δεδομένο ότι "στη μαθησιακή διαδικασία, το μείζον είναι η ίδια η διδασκαλία και όχι οι εξετάσεις, που αποτελούν δευτερεύουσα διάστασή της", προτείνει ανάμεσα σε άλλα ως "ουσιαστική διέξοδο" την αναστολή για φέτος των προαγωγικών εξετάσεων και τη διδακτική αξιοποίηση του χρόνου διεξαγωγής τους.

"Η παραπάνω ρύθμιση, επισημαίνει η ΟΛΜΕ, συμπεριλαμβάνει και τη μη διεξαγωγή των πανελλήνιων εξετάσεων στη Β Λυκείου, ως αντικειμενική επιταγή και όχι ως επαναφορά πλευρών της αντιπαράθεσής μας με την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Αλλωστε, διατηρούμε ανεξάρτητα από τις ρυθμίσεις αναπλήρωσης στο ακέραιο τη συνολική μας αντίθεση με τους Ν. 2525/97 και 2640/98", τονίζει η ΟΛΜΕ.

Η ΟΛΜΕ επισημαίνει ότι "δεν μπορεί να αναπληρωθεί σε όλη της την έκταση η ύλη που δε διδάχθηκε κατά την 3μηνη σχεδόν διάρκεια των μαθητικών κινητοποιήσεων, παρά μόνο μερικώς. Η ευθύνη της απώλειας τριών διδακτικών μηνών βαραίνει αποκλειστικά την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και την κυβέρνηση συνολικά, γιατί υπέταξαν τα πάντα στην αυταρχική λογική της επιβολής της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, παρά την καθολική αντίθεση της εκπαιδευτικής κοινότητας, των γονέων και των εργαζομένων".

Τονίζει επίσης ότι για να είναι "ουσιαστική" και όχι "προσχηματική" η αναπλήρωση της ύλης θα πρέπει από τη μία να πραγματοποιηθεί αναδιάταξη της ύλης από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, "ώστε να διεκπεραιωθεί με αφομοιώσιμους ρυθμούς μέσα στο πλαίσιο του πραγματικού χρόνου που μπορεί να εξευρεθεί και από την άλλη ο επιπρόσθετος χρόνος διδασκαλίας να μην επιβαρύνει το ήδη "εξοντωτικό πρόγραμμα" των μαθητών (με τα 7ωρα - 8ωρα και τη διδασκαλία το Σάββατο)".

Στο θέμα της αναπλήρωσης της ύλης, η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών τονίζει ότι η στάση του υπουργείου Παιδείας είναι "υποκριτική", καθώς η ηγεσία του ξέρει ότι ουσιαστική αναπλήρωση δεν μπορεί να γίνει. "Δεν μπορεί να χύνει κροκοδείλια δάκρυα τώρα, καθώς όταν όλο το μαθητικό κίνημα και η ελληνική κοινωνία απαιτούσε από το υπουργείο να μην προχωρήσει στην εφαρμογή της αντιμεταρρύθμισης και ζητούσαν μόρφωση για όλα τα παιδιά, η κυβέρνηση απαντούσε με εισαγγελείς, αστυνομία και κατασταλτικά μέτρα", δηλώνουν κύκλοι της ΔΕΕ.

Η ΔΕΕ πιστεύει ότι μερική αναπλήρωση μπορεί να γίνει μόνο αν αξιοποιηθεί ο χρόνος των εξετάσεων του Ιούνη για όλες τις τάξεις για διδασκαλία. Ειδικά για τη Γ Λυκείου μπορεί να γίνει σε συνδυασμό με τη μείωση της ύλης. "Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ο κλάδος να οδηγηθεί σε αντιπαιδαγωγικές λύσεις όπως 8ωρα, μαθήματα τα Σάββατα κλπ. που επιβαρύνουν το ήδη βεβαρημένο πρόγραμμα μαθητών και εκπαιδευτικών", τονίζει η ΔΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ