Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ «VOSTOK 2018»
«Πρόβα πολέμου» μεγάλης κλίμακας από Ρωσία και Κίνα

Από την ανάπτυξη μηχανοκίνητων δυνάμεων στην ανατολική Σιβηρία, στο πλαίσιο της άσκησης «Vostok (Ανατολή) 2018»
Από την ανάπτυξη μηχανοκίνητων δυνάμεων στην ανατολική Σιβηρία, στο πλαίσιο της άσκησης «Vostok (Ανατολή) 2018»
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται από την Τρίτη τα μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια στην κεντρική και ανατολική Ρωσία, με την ονομασία «Vostok 2018» με τη συμμετοχή 300.000 Ρώσων στρατιωτών, 36.000 διαφόρων οχημάτων - αρμάτων, άνω των 1.000 αεροσκαφών και ελικοπτέρων, εκατοντάδων πλοίων καθώς και δυνάμεων από την Κίνα (πάνω από 3.000 στρατιώτες και εξοπλισμός) και τη Μογγολία. Οι ασκήσεις αυτές γίνονται σε μια περίοδο που οξύνεται ο ανταγωνισμός με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ τόσο στην περιοχή της Ευρασίας όσο και σε άλλα πεδία, όπως δείχνουν η ανάπτυξη των 4 ΝΑΤΟικών ταξιαρχιών σε Πολωνία και Βαλτικές Χώρες, η συσσώρευση μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων, των ΗΠΑ κ.ά., στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, για το μέτωπο της Συρίας και της Μέσης Ανατολής, όπου την περασμένη βδομάδα έγιναν ρωσικά γυμνάσια και ακολούθησαν αμερικανοΝΑΤΟικά γυμνάσια (άσκηση Bright Star), που βρίσκονται σε εξέλιξη, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας. Ακόμα, για τα μέτωπα στην Κορεατική Χερσόνησο, στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, σε όλο τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Κύριος στόχος των ρωσο-κινεζικών κυρίως γυμνασίων είναι «να ελεγχθεί το επίπεδο ετοιμότητας των στρατιωτικών διοικήσεων κατά τον σχεδιασμό και την αναδιάταξη δυνάμεων σε μεγάλες αποστάσεις, η συνεργασία μεταξύ του στρατού ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού, όπως και να αποκτήσουν εμπειρίες οι στρατιωτικοί διοικητές και στρατιωτικές διοικήσεις στη διοίκηση των δυνάμεων κατά την προετοιμασία και τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων». Ιδιαίτερα προβάλλεται πως στις ασκήσεις, που θα διαρκέσουν έως τις 17 Σεπτέμβρη, τεστάρονται και οι δυνατότητες των τελευταίας τεχνολογίας πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς που μπορεί να φέρουν και πυρηνικές κεφαλές, όπως είναι τα πυραυλικά συστήματα «Iskander-M», που θα δοκιμαστούν στο εκπαιδευτικό κέντρο Καπούστιν Γιαρ στη νότια Ρωσία. Επίσης, σε άλλη περιοχή δοκιμάζονται τα στρατηγικά βομβαρδιστικά «Tupolev-95MS», που πλήττουν στόχους με πυραύλους από ύψος 5.000 μέτρων σε απόσταση έως και 2.000 χιλιόμετρα, όπως και τα τελευταία μαχητικά αεροσκάφη «Sukhoi-35», που είναι τύπου «Stealth».

Στις ασκήσεις που έγιναν στο πεδίο στρατιωτικής εκπαίδευσης της Τελέμπα, σε απόσταση 130 χλμ. βόρεια της Τσίτα στην ανατολική Σιβηρία, χρησιμοποιήθηκαν τα αντιαεροπορικά συστήματα «S-400», «S-300» και «Pantsir S-1» (οπλικά συστήματα που είναι ανεπτυγμένα και στη Συρία). Σύμφωνα με τον Σεργκέι Κουρίσκιν, υψηλόβαθμο αξιωματούχο του ρωσικού στρατού, «τα στρατεύματα εκπλήρωσαν την αποστολή τους με πλήρη αποτελεσματικότητα».

Στην άσκηση επίσης συμμετέχουν μονάδες Μηχανικού που προχωράνε στην κατασκευή γεφυρών και διαβάσεων στην περιοχή Βαϊκάλη της Σιβηρίας για να εξασφαλίσουν τη διέλευση περίπου 200 στρατιωτικών οχημάτων από τη Ρωσία στην Κίνα. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να παρακολουθήσει μέρος των ασκήσεων και ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Γίνεται φανερό ότι αυτή η τεράστια στρατιωτική κινητοποίηση αφορά στην προετοιμασία για γενικευμένη πολεμική επιχείρηση, με στόχο τη συντονισμένη απάντηση Ρωσίας και Κίνας σε πιθανή επίθεση από εχθρούς, όπως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στην περιοχή και όχι μόνο. Δηλαδή, μιλάμε για προσομοίωση ενός παγκόσμιου πολέμου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ