Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Ανυπόστατα δημοσιεύματα με στόχο το ΚΚΕ

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η είδηση διέρρευσε από το γραφείο της εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη

Σε μια συντονισμένη επιχείρηση συκοφάντησης του ΚΚΕ, για να το τσουβαλιάσουν με άλλα αστικά κόμματα σχετικά με το θέμα του δανεισμού από τράπεζες, «δούλεψαν» χτες γνωστά δημοσιογραφικά «ρουλεμάν», μερίδα Μέσων Ενημέρωσης με παρόμοια πολιτική αφετηρία, που άφησαν να αιωρούνται υπόνοιες για τον τρόπο δανεισμού του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα, κάποια μέσα δημοσίευσαν είδηση - πληροφορία ότι: Εξήντα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας και της πρώην Αγροτικής καθώς οι εκπρόσωποι των κομμάτων καλούνται από τους οικονομικούς εισαγγελείς, σχετικά με το θέμα των επισφαλών δανειοδοτήσεων των πολιτικών κομμάτων μέχρι το 2012. Πρόκειται για τη συνέχεια της έρευνας, που είχε τεθεί στο αρχείο, και ανακινήθηκε εν νέου μετά από παραγγελία της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου το 2017. Επίσης, ότι θα κληθούν οι εκπρόσωποι των κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ) που ήταν υπεύθυνοι για τα οικονομικά των κομμάτων αυτών τη συγκεκριμένη περίοδο.

Είναι προφανές ότι στα παραπάνω δημοσιεύματα υπάρχει ξεκάθαρος στόχος να συκοφαντηθεί το ΚΚΕ και να το τσουβαλιάσουν με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Το γεγονός μάλιστα ότι η «είδηση» αυτή διέρρευσε από το γραφείο της εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, σύμφωνα με δημοσιογράφους, προκαλεί εύλογες απορίες, πολλαπλασιάζοντας τα ερωτήματα. Μένει βεβαίως το ζήτημα να διαψευστεί από την ίδια την κα εισαγγελέα.

Η πραγματικότητα έχει ως εξής:

-- Οι δανειοδοτήσεις προς το ΚΚΕ έγιναν με απόλυτα σύννομο τρόπο: Με αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων των τραπεζών και στο πλαίσιο της πιστοδοτικής πολιτικής τους, αφού λήφθηκαν υπόψη και τηρήθηκαν αυστηρά οι προβλεπόμενες διαδικασίες, τόσο από τους κανονισμούς πιστοδοτήσεών τους όσο και από το κανονιστικό πλαίσιο της Τράπεζας της Ελλάδας.

-- Οι δανειοδοτήσεις έγιναν με πλήρεις, ισχυρότατες και επαρκέστατες εξασφαλίσεις, με επιτόκια ανάλογα προς την εκάστοτε ακολουθούμενη πολιτική τους. Και όχι ασφαλώς με όρους ευνοϊκούς για το ΚΚΕ και ασύμβατους με την τραπεζική πρακτική.

-- Μάλιστα, το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής του 2017 για τα δάνεια και τα οικονομικά των κομμάτων αναφέρει μια σειρά από στοιχεία για να καταλήξει ότι «αυτά διασφαλίζουν την ομαλή αποπληρωμή των δανειοδοτήσεων, που το ΚΚΕ έχει λάβει». Συνεχίζει: «Κατά συνέπεια, προδήλως δεν ευσταθεί καμία υπόνοια κατά του ΚΚΕ για τη χορήγηση του δανείου από την Εθνική Τράπεζα, αφού αυτό χορηγήθηκε με πλήρη γνώση της πιστοληπτικής ικανότητας του Κόμματος εκ μέρους των τραπεζών και με πλήρη διασφάλιση των συμφερόντων τους ως δανειστριών και είναι όλα ενήμερα και εξυπηρετούνται κανονικά».

-- Επιπλέον, η Τράπεζα της Ελλάδας στην έκθεση της ειδικής έρευνάς της για το θέμα των δανείων το 2012, αναφέρει για το ΚΚΕ: «Οι δανειακές υποχρεώσεις του ΚΚΕ εκπληρώνονται κανονικά μέχρι σήμερα και ως εκ τούτου δεν έχουν καταγγελθεί και δεν υπάρχουν στοιχεία πρόβλεψης απομείωσής τους στις τράπεζες. Με βάση το κύριο χαρακτηριστικό των οικονομικών του ΚΚΕ εκτιμάται ότι η ομαλή αποπληρωμή των δανείων είναι εξασφαλισμένη».

Υστερα από τα παραπάνω, γίνεται καθαρό ότι η προσπάθεια σπίλωσης του ΚΚΕ δε θα περάσει, θα πέσει για άλλη μια φορά στο κενό.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org