Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η ΕΕ διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στα ιμπεριαλιστικά σχέδια σε βάρος των λαών

Στη χτεσινή συζήτηση για την «Κατάσταση της Ενωσης» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου παρενέβη εκ μέρους της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Κώστας Παπαδάκης, και ανέφερε τα παρακάτω:

«Η ομιλία και το σύνθημα του κ. Γιούνκερ για "ΕΕ - Παγκόσμιο Πρωταγωνιστή" έχει στόχο να θωρακίσει τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων απέναντι στα άλλα ισχυρά καπιταλιστικά κέντρα, όπως ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού για τον έλεγχο των αγορών, των ενεργειακών πηγών, με ειδικό βάρος στην Αφρική.

Οι ανάγκες της επέκτασης των συμφερόντων της ΕΕ οδηγούν και στην παραπέρα στρατιωτικοποίηση, παρά τα όσα ισχυρίστηκε ο κ. Γιούνκερ και την προώθηση πολυμερών διακρατικών συνεργασιών μέσω ειδικών πλειοψηφιών.

Δεν είναι μόνο αυτά. Χαρακτηριστικό στοιχείο της ΕΕ και των κυβερνήσεών της είναι οι αντεργατικοί μηχανισμοί εποπτείας και τα αντεργατικά μέτρα διαρκείας για πάμφθηνους ανακυκλούμενους εργαζόμενους, ο εγκλωβισμός μεταναστών και η διείσδυση ευρωενωσιακών κεφαλαίων στις πατρίδες τους για ακόμα μεγαλύτερα κέρδη. Σε αυτήν τη γραμμή συμπλέουν στρατηγικά φιλελεύθεροι και σοσιαλδημοκράτες, νέας και παλιάς κοπής. Στην ίδια όχθη βρίσκονται και οι εθνικιστικές δυνάμεις, η εφεδρεία των συμφερόντων των αστικών τάξεων που επιδιώκουν ένα μεγαλύτερο μερίδιο στον διεθνή ανταγωνισμό.

Η ΕΕ ούτε ήταν, ούτε είναι, ούτε θα γίνει ποτέ Ευρώπη των λαών, οι οποίοι με την πάλη τους μπορούν να διεκδικήσουν τη δική τους εξουσία και να ανοίξουν το δρόμο της αποδέσμευσης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ