Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΙΛΙΑ ΖΑΝ - ΚΛΟΝΤ ΓΙΟΥΝΚΕΡ
Η ΕΕ να μπει πιο αποφασιστικά στον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό

Ζήτησε την ενίσχυση της ΕΕ, στρατιωτικά, οικονομικά, γεωπολιτικά, σε μια περίοδο που «οι διεθνείς συμμαχίες αναθεωρούνται»

Ο Ζ.- Κλ. Γιούνκερ κατά τη χτεσινή ομιλία του στο Στρασβούργο

Copyright 2018 The Associated

Ο Ζ.- Κλ. Γιούνκερ κατά τη χτεσινή ομιλία του στο Στρασβούργο
ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.--

Τις προτάσεις της Κομισιόν για την ενίσχυση της ΕΕ στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και σχεδιασμούς, ώστε να μην είναι «θεατής ή απλός σχολιαστής διεθνών γεγονότων», αλλά «ενεργός παίκτης, αρχιτέκτονας του αυριανού κόσμου», παρουσίασε χτες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, στην ετήσια ομιλία του για την «Κατάσταση στην Ευρώπη», στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Οι προτάσεις του αφορούσαν την άμυνα, την εξωτερική πολιτική, την οικονομία, την Ευρωζώνη, τις ευρωπαϊκές επενδύσεις στην Αφρική, το Brexit.

Υπογραμμίζοντας διαρκώς την ανάγκη η ΕΕ να γίνει πιο «κυρίαρχη» και πιο «ενωμένη», επισήμανε σε πολλά σημεία τις ανακατατάξεις στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα, τη ρευστότητα στις διεθνείς σχέσεις, τις οξυμένες αντιθέσεις: «Ο κόσμος δεν έχει σταματήσει να γυρίζει. Είναι πιο ασταθής από ποτέ. Οι εξωτερικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ήπειρός μας πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα. Συνεπώς, δεν μπορεί να υπάρξει καμία ανάπαυλα στις προσπάθειές μας για μια πιο συνεκτική Ευρώπη».

Κρίσιμη «μάχη» σε Δυτικά Βαλκάνια και Συρία

Αναδεικνύοντας την κρισιμότητα της κατάστασης για τις «σφαίρες επιρροής» σε Δυτικά Βαλκάνια και Συρία, τον ανταγωνισμό μεταξύ ΕΕ - ΝΑΤΟ με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως Ρωσία, Κίνα κ.λπ., είπε: «Πρέπει να βρούμε ενότητα όσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια - μια για πάντα. Εάν δεν το κάνουμε, η άμεση γειτονιά μας θα διαμορφωθεί από άλλους».

Αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για πιο ενεργή συμμετοχή στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στη Συρία, σημείωσε: «Αυτό που συμβαίνει στο Ιντλίμπ, στη Συρία, πρέπει να είναι βαθιά και άμεση ανησυχία για όλους μας. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί απέναντι σε αυτήν την επικείμενη ανθρωπιστική καταστροφή - η οποία φαίνεται τώρα εντελώς αναπόφευκτη». Φυσικά, η ανθρωπιστική καταστροφή είναι μόνο το πρόσχημα, καθώς όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο Γιούνκερ αμέσως μετά, «η σύγκρουση στη Συρία αναδεικνύει πώς η διεθνής τάξη, που τόσο εξυπηρετούσε τους Ευρωπαίους μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αμφισβητείται όλο και περισσότερο», δηλαδή νέοι «παίκτες» μπαίνουν δυναμικά στην ιμπεριαλιστική «σκακιέρα».

«Στον σημερινό κόσμο, η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να είναι σίγουρη ότι όσα ίσχυαν χτες μπορούν ακόμα να ληφθούν υπόψη σήμερα. Αυτές οι παλιές συμμαχίες αύριο μπορεί να μην φαίνονται το ίδιο», συμπλήρωσε.

Σε άλλο σημείο υπογράμμισε τη μεγάλη οικονομική και γεωπολιτική σημασία της συμφωνίας εταιρικής σχέσης ΕΕ - Ιαπωνίας (τον περασμένο Ιούλη), η οποία θα πρέπει να επικυρωθεί έως τον ερχόμενο Μάη.

Ευρωπαϊκή άμυνα και εξωτερική πολιτική

Ζητώντας μεγαλύτερη εμπλοκή της ΕΕ σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις, τόνισε πως «θα συνεχίσω να εργάζομαι μέρα και νύχτα τους επόμενους μήνες για να μπουν σε πλήρη λειτουργία το Ευρωπαϊκό Αμυντικό Ταμείο και η Μόνιμη Δομημένη Συνεργασία στην Αμυνα (PESCO)».

«Η γεωπολιτική κατάσταση σηματοδοτεί ότι έφτασε η ώρα για την ευρωπαϊκή κυριαρχία», να αναπτύξει την «ικανότητα να διαδραματίζει ρόλο, ως Ενωση, στη διαμόρφωση των παγκόσμιων υποθέσεων».

Μέχρι το Μάη του 2019 θα πρέπει να έχει σημειωθεί «ορατή πρόοδος στην ενίσχυση της εξωτερικής μας πολιτικής (...) να μιλάμε με μία φωνή στην εξωτερική μας πολιτική». Ετσι, σε μια προσπάθεια να προσπεραστούν οι αντιθέσεις εντός της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε χτες να καθιερωθεί η λήψη αποφάσεων με ειδική πλειοψηφία - αντί για ομόφωνα που ισχύει σήμερα - σε συγκεκριμένους τομείς εξωτερικών σχέσεων.

«Η Αφρική είναι το μέλλον»

«Για να μιλήσουμε για το μέλλον, πρέπει να μιλήσουμε για την Αφρική. Η Αφρική είναι το μέλλον», υπογράμμισε ο Ζ. - Κλ. Γιούνκερ και ανέφερε πως μέχρι το 2050 ο πληθυσμός της Αφρικής θα ανέλθει σε 2,5 δισ., δηλαδή 1 στους 4 ανθρώπους στη Γη θα είναι Αφρικανός.

Πρότεινε «μια νέα Συμμαχία για βιώσιμες επενδύσεις και θέσεις εργασίας μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής», που θα αυξήσει τη διείσδυση των ευρωπαϊκών ομίλων στην πλούσια ήπειρο και θα δημιουργήσει έως και 10 εκατ. θέσεις εργασίας στην Αφρική μόνο τα επόμενα 5 χρόνια.

Μίλησε για ένα πλαίσιο που θα φέρει περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις στην Αφρική: «Το εξωτερικό επενδυτικό μας σχέδιο, που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, θα κινητοποιήσει πάνω από 44 δισ. ευρώ σε δημόσιες - ιδιωτικές επενδύσεις. Μόνο τα έργα που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη θα "ξεκλειδώσουν" 24 δισ. ευρώ».

Αναφέρθηκε στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης, παραθέτοντας πως το 36% του εμπορίου της Αφρικής είναι με την ΕΕ, συγκριτικά με 16% με την Κίνα και 6% με τις ΗΠΑ.

«Αλλά αυτό δεν αρκεί», τόνισε προτείνοντας «οι πολυάριθμες εμπορικές συμφωνίες να μετατραπούν σε μια διηπειρωτική συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών».

Παζάρι για το Brexit και «ειδική» σχέση

Υπενθυμίζοντας τις τρεις βασικές αρχές που ακολουθεί η ΕΕ στο παζάρι για το Brexit, είπε:

«Κάποιος που εγκαταλείπει την Ενωση δεν μπορεί να βρίσκεται στην ίδια προνομιακή θέση με ένα κράτος - μέλος. Αν εγκαταλείψετε την Ενωση, δεν είστε πλέον μέρος της ενιαίας μας αγοράς, και σίγουρα όχι μόνο στα μέρη που θα επιλέξετε». Επιπλέον, η όποια λύση θα πρέπει «να αποτρέπει ένα σκληρό σύνορο στη Βόρεια Ιρλανδία».

Τέλος, ξεκαθάρισε πως μετά τις 29 Μάρτη 2019, «το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα είναι ποτέ μια οποιαδήποτε "τρίτη χώρα" για εμάς. Θα είναι πάντα ένας πολύ στενός γείτονας και εταίρος, από πολιτική, οικονομική και στρατιωτική άποψη». Επίσης δήλωσε τη συμφωνία της Κομισιόν με τη βρετανική κυβέρνηση για «μια ζώνη ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ».

Ενίσχυση του ευρώ στις διεθνείς συναλλαγές

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρόεδρος της Κομισιόν στις προσπάθειες να ενισχυθεί το ευρώ έναντι του δολαρίου στις διεθνείς συναλλαγές. Το θέμα της «απαγκίστρωσης» από το δολάριο έχει προκύψει πιο έντονα μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία για το Ιράν (Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Κίνα και Ρωσία παραμένουν) και τις κυρώσεις που θα επιβληθούν στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί.

«Πριν από το τέλος του έτους, η Επιτροπή θα παρουσιάσει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ. Το ευρώ πρέπει να γίνει το πρόσωπο και το μέσο μιας νέας, πιο κυρίαρχης Ευρώπης (...) Πρέπει να ολοκληρώσουμε την Ευρωζώνη, για να ενισχύσουμε την Ευρώπη και το ευρώ», είπε ο Γιούνκερ, επισημαίνοντας: «Είναι παράλογο η Ευρώπη να πληρώνει το 80% για την εισαγωγή Ενέργειας (περίπου 300 δισ. ευρώ ετησίως) σε δολάρια, όταν μόνο το 2% των ενεργειακών μας εισαγωγών προέρχεται από τις ΗΠΑ. Είναι παράλογο ευρωπαϊκές εταιρείες να αγοράζουν ευρωπαϊκά αεροπλάνα σε δολάρια αντί για ευρώ»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ