Τρίτη 11 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΗΔΙΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ
Εγκλωβισμός της λαϊκής δυσαρέσκειας στα κόμματα του κεφαλαίου

Από την καταμέτρηση μετά τις εκλογές
Από την καταμέτρηση μετά τις εκλογές
ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--

Οι απώλειες για τους Σοσιαλδημοκράτες, που κυβερνούν για πολλές δεκαετίες στη χώρα, αλλά και για τους Μετριοπαθείς, και η ενίσχυση του εθνικιστικού - αντιμεταναστευτικού κόμματος των Σουηδών Δημοκρατών (με ρίζες σε νεοναζιστικές οργανώσεις) χαρακτήρισαν τις εκλογές της Κυριακής στη Σουηδία, με τη λαϊκή δυσαρέσκεια να εγκλωβίζεται στα κόμματα του κεφαλαίου. Οι εκλογές ήταν «τριπλές», δηλαδή για τις 349 έδρες του Κοινοβουλίου, για τους δήμους και τις περιφέρειες.

Σύμφωνα με την καταμέτρηση σε 6.002 από τις 6.004 περιφέρειες, πρώτο κόμμα αναδείχθηκαν οι Σοσιαλδημοκράτες του σημερινού πρωθυπουργού Στέφαν Λεβέν, με 28,4% (από 31% στις εκλογές του 2014) και 101 έδρες στο κοινοβούλιο (από 113). Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Μετριοπαθείς, με ποσοστό 19,8% (από 23,3%) και 70 έδρες (από 84). Στην τρίτη θέση οι Σουηδοί Δημοκράτες, με 17,6% (από 12,9%) και 62 έδρες (από 49). Ακολουθούν το Κεντρώο Κόμμα με 8,6% (από 6,1%) και 31 έδρες (από 22), το Αριστερό Κόμμα (στήριζε την προηγούμενη κυβέρνηση) με 7,9% (από 5,7) και 28 έδρες (από 21), οι Χριστιανοδημοκράτες με 6,4% (από 4,6%) και 23 έδρες (από 16), οι Φιλελεύθεροι με 5,5% (από 5,4%) και 19 έδρες (από 19). Η λαϊκή δυσαρέσκεια εκφράστηκε και με τη μεγάλη μείωση του Πράσινου Κόμματος, το οποίο συγκυβερνά από το 2014 με τους Σοσιαλδημοκράτες και έπεσε στο 4,3% (από 6,9%) και στις 15 έδρες (από 25). Τα «υπόλοιπα» κόμματα συγκέντρωσαν το 1,4% των ψήφων, ενώ το πλαφόν εισόδου στη Βουλή ήταν το 4%. Το εκλογικό σώμα ανέρχεται σε περίπου 7,5 εκατ. και η συμμετοχή αυξήθηκε οριακά σε σχέση με το 2014, σε 84,4% (από 83,4%).

Με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα, θολό παραμένει το τοπίο σχετικά με την επόμενη αστική κυβέρνηση. Τις τελευταίες δεκαετίες στη Σουηδία κυριαρχούν δυο κυβερνητικοί συνασπισμοί, ο ένας με επικεφαλής τους Σοσιαλδημοκράτες, τη συμμετοχή του Πράσινου Κόμματος και τη στήριξη του επίσης σοσιαλδημοκρατικού Αριστερού Κόμματος (και άλλων σε επιμέρους νομοσχέδια) και ο άλλος με επικεφαλής τους Μετριοπαθείς και τη συμμετοχή ή τη στήριξη των Χριστιανοδημοκρατών, των Κεντρώων και των Φιλελεύθερων. Ωστόσο, κανένα από τα δυο αυτά σχήματα δεν συγκεντρώνει τις 175 έδρες που χρειάζεται για την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο (144 έδρες συγκεντρώνει η «κεντροαριστερή» συμμαχία και 143 έδρες η «κεντροδεξιά»). Επίσης, αύριο Τετάρτη, θα καταμετρηθούν οι ψήφοι των Σουηδών του εξωτερικού.

Πάντως, τα δυο πρώτα κόμματα δηλώνουν πως δεν θα συνεργαστούν με τους Σουηδούς Δημοκράτες.

Σκληρή αντιλαϊκή πολιτική

Και στο αποτέλεσμα της Κυριακής αποτυπώνεται η αυξανόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια, καθώς τόσο οι σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις όσο και οι «συντηρητικές» ανέτρεψαν εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, περιέκοψαν κοινωνικές παροχές, προκειμένου να στηριχθούν οι σουηδικές επιχειρήσεις στον ευρωπαϊκό και διεθνή ανταγωνισμό: Ιδιωτικοποιήσεις σε Μεταφορές, Ενέργεια, Τηλεπικοινωνίες, Υγεία, Παιδεία, μειώσεις των συντάξεων και αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, υψηλό κόστος ζωής, έλλειψη στέγης και ενοίκια στα ύψη, αντεργατικά μέτρα και μειώσεις μισθών. Ωστόσο, αυτή η δυσαρέσκεια, λόγω και της επίδρασης του οπορτουνισμού, μένει εγκλωβισμένη στο πλαίσιο της αστικής διαχείρισης.

Το ΚΚ Σουηδίας, με τις μικρές του δυνάμεις και ενισχύοντας τον ταξικό του προσανατολισμό, έδωσε τη μάχη των εκλογών με σταθερό μέτωπο ενάντια στην εξουσία του κεφαλαίου, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ. Εως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν ήταν καταγραμμένο το αποτέλεσμα που σημείωσε.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org