Τρίτη 11 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Διαδήλωση κατά του νέου «τρομονόμου»

ΑΝΟΒΕΡΟ.--

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στο Ανόβερο (βόρεια Γερμανία), διαμαρτυρόμενοι για ένα σχεδίου νόμου που προβλέπει να δοθούν στην αστυνομία της Κάτω Σαξονίας ευρύτερες εξουσίες «για την πάταξη της τρομοκρατίας». Καταγγέλλουν ότι η εκχώρηση τέτοιων εξουσιών στην αστυνομία - με πρόσχημα την «τρομοκρατία» - αποτελεί επίθεση στις ατομικές και πολιτικές ελευθερίες και απαιτούν από τους τοπικούς βουλευτές να αποσύρουν ή να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Ο «τρομονόμος» δίνει στην αστυνομία τη δυνατότητα να θέτει υπό κράτηση έως και για 74 μέρες οποιονδήποτε η ίδια θεωρεί ότι αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια. Εναλλακτικά, δίνει τη δυνατότητα στις αρχές να επιβάλλουν σε υπόπτους να φορούν συσκευές εντοπισμού στους αστραγάλους. Αλλη μία διάταξη του νομοσχεδίου προβλέπει τη χρήση προγραμμάτων κυβερνοκατασκοπείας από τις αρχές για τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση «απειλών».

Παρόμοια μέτρα συμπεριλαμβάνονται σε νόμο που εγκρίθηκε πρόσφατα στη Βαυαρία. Στο μεταξύ, τα κόμματα Πράσινοι, Φιλελεύθεροι (FDP) και «Αριστερά» ζητούν απόσυρση του «τρομονόμου», χαρακτηρίζοντάς τον αντισυνταγματικό, καθώς καταστρατηγεί βασικά πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα.

  • Ενας 22χρονος Γερμανός βρέθηκε νεκρός από χτυπήματα το βράδυ του Σαββάτου στην ανατολικογερμανική πόλη Κέτεν, στο κρατίδιο Σαξονία - Ανχαλτ, και δύο Αφγανοί συνελήφθησαν ως ύποπτοι για ανθρωποκτονία, ανακοίνωσε την Κυριακή η αστυνομία, ενώ εκφράστηκαν φόβοι για νέο ξέσπασμα βίαιων επεισοδίων και αντιμεταναστευτικών επιθέσεων, όπως στην πόλη Κέμνιτς.

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org