Σάββατο 8 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 9 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Δεκάδες χιλιάδες παιδιά εκτός και συρρίκνωση του δικτύου

Με χιλιάδες αποκλεισμένα παιδιά, υπεράριθμα τμήματα, ελλείψεις προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής ξεκίνησαν να λειτουργούν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί των δήμων την περασμένη Δευτέρα. Οπως έχει παραδεχτεί και το ίδιο το υπουργείο Εργασίας, τουλάχιστον 35.000 παιδιά έμειναν φέτος εκτός παιδικών σταθμών, δηλαδή περισσότερα από πέρυσι.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση το ΚΚΕ κατέθεσε τη βδομάδα που πέρασε Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή, η οποία αναμένεται να συζητηθεί τις επόμενες μέρες, με την οποία ζητά από την κυβέρνηση: Να διασφαλίσει με άμεσα μέτρα και με όλες τις σύγχρονες και αναγκαίες προϋποθέσεις τη διεύρυνση των δημοτικών δομών για βρέφη και νήπια, για όλα τα παιδιά. Να πάρει έκτακτα μέτρα χρηματοδότησης των δήμων, ώστε να στήσουν άμεσα αντίστοιχες δημοτικές δομές, να διασφαλίσει για όλους τους δήμους την ανανέωση των συμβάσεων όλων των εργαζομένων και να προχωρήσει στη μονιμοποίησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να διαθέσει κονδύλια για την ανέγερση των αναγκαίων κτιριακών υποδομών.

Τα παραμύθια της κυβέρνησης ότι «κανένα παιδί φτωχών ή άνεργων οικογενειών δεν θα μείνει εκτός παιδικού σταθμού» αποκαλύφθηκαν. Μια ενδεικτική εικόνα για τον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών δίνουν και τα φετινά αποτελέσματα για τη δωρεάν φιλοξενία σε παιδικούς σταθμούς του προγράμματος του ΕΣΠΑ (2018-2019). Υποβλήθηκαν 161.360 αιτήσεις παιδιών και έλαβαν το πολυπόθητο «voucher» - που εξασφαλίζει απαλλαγή από τα τροφεία - μόλις 93.611! Τα παιδιά που φέτος μπήκαν στο ΕΣΠΑ αυξήθηκαν κατά μόλις 1.068 σε όλη την Ελλάδα, όμως οι οικογένειες που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ είναι κατά 300 λιγότερες από πέρυσι (70.211 το 2018, 70.521 το 2017). Δηλαδή αυξήθηκαν σε σχέση με πέρυσι οι οικογένειες που είτε βγαίνουν στο ...κυνήγι μιας θέσης σε βρεφονηπιακό σταθμό, είτε θα πληρώσουν τροφεία στο δημοτικό σταθμό που έγιναν δεκτά τα παιδιά τους. Ο αριθμός είναι ακόμα μεγαλύτερος αν προστεθούν και οι οικογένειες που δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παρουσιάζει ως «κοινωνική πολιτική» το γεγονός πως εξαιτίας της ανεπάρκειας του δικτύου δημοτικών παιδικών σταθμών να καλύψει όλες τις ανάγκες, «προτεραιότητα θα έχουν τα παιδιά των φτωχών και ανέργων». Το «δικαίωμα» στην Προσχολική Αγωγή καθορίζεται από το εισόδημα της οικογένειας. Είναι ενδεικτικό ότι το 81% όσων εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ!

Μια ακόμη πτυχή της υποκριτικής «ευαισθησίας» και της βαθιάς αντιλαϊκής «κοινωνικής πολιτικής» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι και το Προεδρικό Διάταγμα για την καταλληλότητα και αδειοδότηση των κτιρίων που εξέδωσε τον περσινό Σεπτέμβρη, θέτοντας αυστηρότατες προδιαγραφές για τα κτίρια. Δεν σκοπεύει όμως να προχωρήσει στη δημιουργία νέων κατάλληλων σταθμών ή να χρηματοδοτήσει την ανακαίνισή τους! Αυτό είναι καθήκον των δήμων, οι οποίοι με τη σειρά τους επικαλούνται έλλειψη κονδυλίων από το κράτος. Ετσι, το ήδη ανεπαρκές δίκτυο των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών συρρικνώνεται ακόμα παραπέρα. Είναι χαρακτηριστικά τα «λουκέτα» σε τρεις παιδικούς σταθμούς στο δήμο Αθηναίων και άλλους τρεις στο δήμο Πειραιά. Ηδη μια σειρά δήμων της χώρας δηλώνουν την αδυναμία τους να ανταποκριθούν στις προδιαγραφές και τις προθεσμίες που θέτει το ΠΔ και κάνουν λόγο για μείωση της δυναμικότητας των βρεφονηπιακών σταθμών, ακόμη και μέχρι 40%.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι πανηγυρισμοί δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα(2014-08-14 00:00:00.0)
Επικίνδυνες μεθοδεύσεις σε βάρος γονιών και εργαζομένων(2014-08-02 00:00:00.0)
Η «μοριοδότηση» και οι παιδικοί σταθμοί(2013-08-17 00:00:00.0)
Ο εφιάλτης με τους παιδικούς σταθμούς ξανάρχεται(2013-05-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ