Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις ενάντια στη φτώχεια

Από τις λαϊκές διαμαρτυρίες στη Βασόρα

Copyright 2018 The Associated

Από τις λαϊκές διαμαρτυρίες στη Βασόρα
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Η συνεχιζόμενη υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και ο εγκλωβισμός εκατομμυρίων πολιτών στη μέγγενη της φτώχειας στο εγκαταλειμμένο από την κεντρική εξουσία σιιτικό νότιο τμήμα του Ιράκ έχουν μετατρέψει τη Βασόρα σε καζάνι που βράζει. Ο πρόσφατος θάνατος 26χρονου διαδηλωτή από τις σφαίρες των αστυνομικών προκάλεσε προχτές βράδυ νέες αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών με αποτέλεσμα να σκοτωθούν άλλοι οκτώ διαδηλωτές και να τραυματιστούν πολλές δεκάδες, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 20 πολίτες και 30 αστυνομικοί. Πολλές διαδηλώσεις αναφέρθηκαν και έξω από τις εγκαταστάσεις πετρελαιοπηγών. Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ιράκ, Γιαν Κιούμπις, απηύθυνε έκκληση για ψυχραιμία ζητώντας από την κυβέρνηση του Ιράκ να διενεργήσει έρευνα και από τις αρχές επιβολής του νόμου να απόσχουν από δυσανάλογη χρήση βίας.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Χάιντερ αλ Αμπάντι, ανακοίνωσε τη διενέργεια «έρευνας» για τις συνθήκες θανάτου των οκτώ διαδηλωτών ζητώντας να μη χρησιμοποιηθούν εφεξής αληθινά πυρά από τις δυνάμεις της αστυνομίας στους διαδηλωτές.

Ο σιίτης ιερωμένος και πολιτικός ηγέτης Μοκτάντα Σαντρ, νικητής των βουλευτικών εκλογών του περασμένου Μάη, που ανακοίνωσε τη Δευτέρα συμφωνία για συγκυβέρνηση με το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Αμπάντι, καταδίκασε σε μήνυμά του στο «Tουίτερ» «τους βάνδαλους που διείσδυσαν στις τάξεις των διαδηλωτών», υιοθετώντας τη θέση που έχουν πάρει οι αρχές από τότε που άρχισαν οι κινητοποιήσεις σε μία πόλη όπου η μόλυνση του «πόσιμου» τρεχούμενου νερού είναι τέτοια που έστειλε πριν από λίγους μήνες στα νοσοκομεία από δηλητηρίαση πάνω από 20.000 πολίτες κάθε ηλικίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ