Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Ξεσηκωθείτε» ... υπέρ του γερμανικού κεφαλαίου

Μια πρωτοβουλία που θα προσφέρει «αριστερή» στήριξη στους επιχειρηματικούς ομίλους παρουσίασε η «Αριστερά»

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Την πολιτική πρωτοβουλία «Ξεσηκωθείτε» παρουσίασε χτες το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Η Αριστερά» (Die Linke), στο πλαίσιο και των συνολικών διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Γερμανία για την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού. Το ρευστό πολιτικό τοπίο, η ανησυχία του κεφαλαίου για το «γερασμένο» πολιτικό προσωπικό και η αναζήτηση νέων δυνάμεων, «αριστερών» και «δεξιών», που θα εγκλωβίζουν πιο εύκολα τη λαϊκή δυσαρέσκεια, εκφράστηκε τόσο με τα αποτελέσματα των περσινών βουλευτικών εκλογών (Σεπτέμβρης 2017) όσο και μετεκλογικά με τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Η κίνηση «Ξεσηκωθείτε» ξεκίνησε πριν από περίπου τέσσερις βδομάδες, ζητώντας υποστήριξη μέσω του διαδικτύου και με ανέξοδα συνθήματα που φαίνονται «προοδευτικά», φιλοδοξεί να αποτελέσει το αντίπαλο δέος απέναντι στις εθνικιστικές - ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις, όπως η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που αυξάνει την επιρροή της και τα εκλογικά ποσοστά. Στην κίνηση συμμετέχουν πάνω από 80 «προσωπικότητες», μεταξύ των οποίων πολιτικοί από τους Πράσινους και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), συγγραφείς, καλλιτέχνες, καθηγητές κ.λπ. Δηλαδή δοκιμασμένες πολιτικές δυνάμεις που στήριξαν αντιλαϊκά μέτρα, συμμετείχαν και συμμετέχουν σε κυβερνητικούς συνασπισμούς με τους Χριστιανοδημοκράτες.

Παρουσιάζοντας χτες τους σκοπούς της κίνησης, η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της «Αριστεράς», Σάρα Βάγκενκνεχτ, σημείωσε πως επιδιώκει η πολιτική της ατζέντα να «αγγίξει» όλα τα «αριστερά κόμματα» και να διαμορφωθεί μια «αριστερή πλειοψηφία στη Γερμανία» που θα εκφραστεί και εκλογικά.

Αναφέρθηκε στις «κοινωνικές ανισότητες» που οξύνονται και «υπονομεύουν τη δημοκρατία» και ζήτησε υψηλότερους μισθούς, υψηλότερες συντάξεις, «ειρηνική» εξωτερική πολιτική, λιγότερες στρατιωτικές δαπάνες κ.λπ. Παρέβλεψε εσκεμμένα να πει πως τα αντιλαϊκά μέτρα, η εκμετάλλευση και οι στρατιωτικές προετοιμασίες έχουν να κάνουν με την ενδυνάμωση του γερμανικού κεφαλαίου στον διεθνή ανταγωνισμό και καλλιέργησε αυταπάτες πως με ένα άλλο, «αριστερό» μείγμα πολιτικής διαχείρισης υπέρ του κεφαλαίου, οι εργαζόμενοι στη Γερμανία θα έχουν περισσότερες παροχές.

Η φιλοκαπιταλιστική πορεία της πρωτοβουλίας «Ξεσηκωθείτε» φανερώνεται και από τη δήλωση της Σ. Βάγκενκνεχτ στο «Spiegel» πως θα αξιοποιήσει την επιτυχία «άλλων αριστερών, δημοφιλών κινημάτων όπως αυτό του Αμερικανού πολιτικού των Δημοκρατικών, Μπέρνι Σάντερς και του επικεφαλής των Εργατικών στη Βρετανία, Τζέρεμι Κόρμπιν»...

Ταυτόχρονα, η Βάγκενκνεχτ και ο πρώην πρόεδρος της «Αριστεράς», Οσκαρ Λαφοντέν, έχουν υποστηρίξει ανοιχτά την «καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης», έχουν καταγγείλει «το ανεξέλεγκτο άνοιγμα των συνόρων» το 2015, που «όξυνε πολλά κοινωνικά προβλήματα». Αυτή η στάση απέναντι στο Μεταναστευτικό οδήγησε κορυφαία στελέχη του κόμματος να αποστασιοποιηθούν από την κίνηση «Ξεσηκωθείτε».

«Με το κίνημα αυτό θέλουμε να περιορίσουμε την άνοδο του AfD», εξήγησε ο Λαφονταίν. «Δείτε τι συμβαίνει στην ανατολική Γερμανία: Το AfD έχει γίνει το κόμμα των εργαζομένων και των ανέργων. Αυτό θα πρέπει να μας κάνει να σκεφτούμε στην αριστερά για τις αποτυχίες μας», πρόσθεσε.

Οσο για τη «φιλειρηνική γερμανική πολιτική» γίνονται γενικόλογες αναφορές περί «διάλυσης του ΝΑΤΟ», χωρίς να μπαίνει το ζήτημα της αποδέσμευσης και ταυτόχρονα προτείνεται αναζήτηση άλλων «συμμαχιών», ουσιαστικά με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, με προτίμηση στη Ρωσία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ