Σάββατο 1 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 2 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ
Ο αποκλεισμός χιλιάδων παιδιών αποκαλύπτει τα παραμύθια της κυβέρνησης

Τον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς τη σχολική χρονιά που ξεκινά τις επόμενες μέρες, παρά τις κάλπικες υποσχέσεις της κυβέρνησης για το αντίθετο και την ...κοπτοραπτική που συνεχίζουν να κάνουν στελέχη της ακόμα και με τα δημοσιευμένα στοιχεία, αναδεικνύει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σε ανακοίνωσή του σημειώνει τα εξής:

«Τα παραμύθια της κυβέρνησης ότι "κανένα παιδί φτωχών ή άνεργων οικογενειών δεν θα μείνει εκτός παιδικού σταθμού" αποκαλύφθηκαν. Πάνω από 67.000 βρέφη και παιδιά, και όχι 35.000 όπως κοροϊδεύουν τα κυβερνητικά στελέχη, αποκλείονται, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤΑΑ από τις 161.360 αιτήσεις, το πολυπόθητο voucher πήραν μόλις 93.611, εκ των οποίων οι 23.988 είναι θέσεις σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ). Ο αριθμός είναι ακόμα μεγαλύτερος αν προσθέσει κανείς και τις οικογένειες που δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Η αγωνία και το αδιέξοδο των νέων ζευγαριών να βρουν μια θέση στους δημόσιους παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς για τα παιδιά τους ή να πάρουν τη χρηματοδότηση του voucher δεν μπορεί κάθε χρόνο τέτοιο καιρό να καταλήγει σε επικοινωνιακό παιχνίδι εντυπώσεων από τις κυβερνήσεις, οι οποίες, όπως και η σημερινή, διαχρονικά αντιμετωπίζουν το ζήτημα της ανατροφής και διαπαιδαγώγησης των παιδιών ως ευθύνη της ίδιας της οικογένειας.

Η όποια παρέμβαση του κράτους και των τοπικών θεσμών του, όπως οι δήμοι, έχει ένα στενά μίζερο και επικουρικό χαρακτήρα και ούτε θέλησαν, ούτε ποτέ επιδίωξαν την κάλυψη αυτής της ανάγκης για όλα τα παιδιά.

Γι' αυτό και η κρατική χρηματοδότηση αφορά σε ψίχουλα κάθε χρόνο, γι' αυτό οι δημόσιες δημοτικές δομές συρρικνώνονται αντί να διευρύνονται, γι' αυτό το προσωπικό τους παραμένει μόνιμα ανεπαρκές και στη διαρκή ομηρία των συμβάσεων.

Οι αριθμοί των παιδιών και οι πόροι χρηματοδότησης του προγράμματος, που έρχεται υποτίθεται να δώσει δωρεάν είσοδο βρεφών και νηπίων σε δημοτικούς και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, επιβεβαιώνουν τη μόνιμη γύμνια που υπάρχει σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα, με ευθύνη διαχρονικά των κυβερνήσεων - και της σημερινής του ΣΥΡΙΖΑ - που και τη συνεχίζουν και τη διευρύνουν.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τα νεαρά νοικοκυριά να μην αποδεχτούν αυτήν την κατάσταση, την κοροϊδία της κυβέρνησης ή το όψιμο δήθεν ενδιαφέρον της ΝΔ. Να οργανώσουν την πάλη τους για την πλήρη κάλυψη των αναγκών σε δωρεάν δομές για το παιδί και με βάση τις σύγχρονες ανάγκες ανατροφής και διαπαιδαγώγησής του».

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Ψίχουλα από τα κονδύλια της ΕΕ

Με ...διαβεβαιώσεις που δεν έχουν καμία σχέση με τη σκληρή πραγματικότητα την οποία αντιμετωπίζουν δεκάδες χιλιάδες οικογένειες, νέοι γονείς που αναζητούν για τα παιδιά τους παιδικό σταθμό, απάντησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για την απαράδεκτη κατάσταση με τους παιδικούς σταθμούς.

Με την Ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος ζητούσε να μην μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού καθώς και τη δημιουργία σύγχρονων, δημόσιων και δωρεάν παιδικών σταθμών, χωρίς κουπόνια, ελλείψεις και αποκλεισμούς, σε κατάλληλα, σύγχρονα και ασφαλή κτίρια με πλήρες προσωπικό.

Στην απάντησή της η αρμόδια Επίτροπος, Μ. Τίσεν, αναφέρει ότι η Επιτροπή «αντιμετωπίζει θετικά τις πρόσφατες πρωτοβουλίες που έλαβαν οι ελληνικές αρχές για την επέκταση της προσχολικής εκπαίδευσης και φροντίδας». «Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ...συγχαίρει την ελληνική κυβέρνηση, με βάση τα στοιχεία της ΕΕΤΑΑ υποβλήθηκαν 161.360 αιτήσεις παιδιών και έλαβαν τελικά το "vοucher" μόλις 93.611!», επισημαίνει στο δελτίο της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα. Σχολιάζει, τέλος, πως τα ποσά - ψίχουλα των ευρωενωσιακών κονδυλίων αποτελούν μοχλό «για να προωθείται η κατεύθυνση της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων με βάση την οποία η αγωγή και φροντίδα του παιδιού δεν υφίσταται ως κοινωνική ανάγκη, ως δικαίωμα για όλα τα παιδιά, αλλά ως εμπόρευμα, και η όποια παρέμβαση του κράτους είναι ευκαιριακή και με ημερομηνία λήξης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παραπέρα υποβάθμιση στις παροχές της Προσχολικής Αγωγής(2023-06-07 00:00:00.0)
Να μη μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών(2018-09-26 00:00:00.0)
Λαϊκή ανάγκη και δικαίωμα κάθε παιδιού η Προσχολική Αγωγή(2018-08-31 00:00:00.0)
Επιβεβαιώνεται ο αποκλεισμός δεκάδων χιλιάδων παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς(2017-07-05 00:00:00.0)
Ξεκρέμαστες χιλιάδες οικογένειες με ευθύνη της κυβέρνησης(2016-09-04 00:00:00.0)
Σήμερα η κινητοποίηση της ΟΓΕ(2016-09-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ