Κυριακή 4 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Ξεκρέμαστες χιλιάδες οικογένειες με ευθύνη της κυβέρνησης

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση της ΟΓΕ την περασμένη Πέμπτη για δωρεάν κρατικούς παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά
Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση της ΟΓΕ την περασμένη Πέμπτη για δωρεάν κρατικούς παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά
Στην καταδίκη χιλιάδων οικογενειών που ζουν με την αγωνία εάν θα μπορέσουν να στείλουν τα παιδιά τους σε κάποιον παιδικό σταθμό, έχει βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που είναι δωρεάν, έχουν ήδη αποκλειστεί και επίσημα πάνω από 48.000 παιδιά. Χιλιάδες ακόμα βρίσκονται κυριολεκτικά ξεκρέμαστα, αφού τα τροφεία που ζητούν δημοτικοί και ιδιωτικοί σταθμοί είναι υπέρογκα. Ακόμα και εκείνες οι οικογένειες που πήραν στα χέρια τους τα κουπόνια (vouchers) για παιδικό σταθμό, αντιμετωπίζουν σωρεία προβλημάτων, με πολλές από αυτές να μη γνωρίζουν εάν τελικά στάθηκαν «τυχερές» ή όχι...

Ολο το προηγούμενο διάστημα, ο «Ριζοσπάστης» κατέγραψε αναλυτικά αυτά τα προβλήματα. Υπάρχουν δικαιούχοι από τους οποίους πήραν πίσω το κουπόνι επειδή δεν υπήρχε δομή στην περιοχή τους. Αλλοι δικαιούχοι ακόμα δεν έχουν βρει πού θα στείλουν το παιδί τους, αφού όπου απευθύνονται τους ενημερώνουν ό,τι έχει συμπληρωθεί ο αριθμός. Και αυτά είναι μόνο η αρχή...

Σύμφωνα με πληροφορίες, σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και με τους εργαζόμενους σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς που η ανανέωση των συμβάσεών τους βρίσκεται «στον αέρα». Γιατί συμβαίνει αυτό; Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, μειώθηκαν δραστικά φέτος οι θέσεις σε δομές που δηλώθηκαν από δήμους. Επιπλέον, οι περισσότεροι γονείς προτιμούν τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, αφού πλέον μπορούν να επιλέξουν οι ίδιοι με το voucher πού θα στείλουν το παιδί. Και νομίζουν οτι μάλλον έχουν καλύτερες υποδομές, καλύτερα προγράμματα, καλύτερες παροχές για τα παιδιά. Αυτός ο συνδυασμός έχει σαν συνέπεια οι εγκεκριμένες θέσεις σε δομές των δήμων να είναι λιγότερες, δηλαδή λιγότερα voucher.

Ας πάμε σε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα. Στην Ηλιούπολη, από τα συνολικά 343 παιδιά νέων ζευγαριών που πήραν voucher, τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς της πόλης επιλέγουν 125 οικογένειες με παιδιά και τους ιδιωτικούς σταθμούς 121, ενώ 97 οικογένειες δεν έχουν κάνει ακόμα προσωρινή επιλογή. Στο περσινό πρόγραμμα, το μερίδιο των ιδιωτικών παιδικών σταθμών δεν ξεπερνούσε τα 80 παιδιά. Με βάση αυτά τα στοιχεία, φαίνεται ότι οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί στην πόλη αυξάνουν την πελατεία τους από το πρόγραμμα και οι δημοτικοί σταθμοί δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα καταφέρουν να προσελκύσουν τον αριθμό των παιδιών που είχαν και πέρσι και που ανέρχονταν σε 217!

Πέρσι, με αυτό τον αριθμό των παιδιών και τη χρηματοδότηση που τα συνόδευε, οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί ανανέωσαν τις συμβάσεις των περίπου 25 παιδαγωγών και βοηθητικού προσωπικού και κατάφεραν να λειτουργήσουν σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο, αν εξαιρέσει κανείς το βοηθητικό προσωπικό που παρέμενε με σοβαρότατες ελλείψεις. Φέτος, πολλοί από αυτούς τους εργαζόμενους είναι κυριολεκτικά ξεκρέμαστοι.

Εντονες αντιδράσεις

Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων του προγράμματος του ΕΣΠΑ για δωρεάν φιλοξενία σε παιδικούς σταθμούς, φάνηκαν τα προβλήματα. Και είναι καθημερινές οι σοβαρές καταγγελίες που αφορούν τον τρόπο με τον οποίο υλοποιείται το πρόγραμμα από την κυβέρνηση. Πιο συγκεκριμένα, γονείς ωφελούμενοι αλλά και επιλαχόντες μαζεύουν υπογραφές και ζητούν να διασφαλιστούν οικογένειες που πληρούν τις προϋποθέσεις.

Σε επιστολή τους προς την ΕΕΤΑΑ, το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Εργασίας, αναφέρουν ανάμεσα σε άλλα: «Μετά την ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων, μένουν εκτός δομών 40.000 παιδιά! Υπάρχει άμεση ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησης ώστε να καλυφθούν κενές θέσεις και να διασφαλιστούν οικογένειες που πληρούν τις προϋποθέσεις. Λόγω αλλαγής τρόπου της χρηματοδότησης, σε πολλές περιοχές δόθηκαν περισσότερα voucher από τις διαθέσιμες θέσεις και το αντίθετο. Ως αποτέλεσμα να υπάρχουν ωφελούμενες χωρίς να υπάρχει δομή που μπορεί να τις εξυπηρετήσει, αλλά και πολλές κενές θέσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από επιλαχόντες. Αιτούμαστε την ανακατανομή των voucher σε γονείς που έπονται σε μοριοδότηση βάσει των κενών θέσεων στην περιοχή τους.

Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση που να προσδιορίζονται τα κριτήρια επιλογής, με αποτέλεσμα πολλές δομές να έχουν ήδη "κλεισμένες" τις θέσεις πριν ακόμα αναρτηθούν τα οριστικά αποτελέσματα. Σε κάποιες περιπτώσεις τηρήθηκε σειρά προσέλευσης, σε άλλες μοριοδότησης, επιλογή δημοτών, ακόμα και οικονομικών διακρίσεων, όπως σας γνωστοποιήσαμε σε προηγούμενη επιστολή μας. Οι μητέρες με παιδιά ΑμεΑ λόγω ανυπαρξίας δομών Β3 (και στις 5 περιπτώσεις που υπάρχουν δεν λειτουργούν καν) δήλωσαν Α2 δομές, χάνοντας το ποσό που αντιστοιχεί στα παιδιά Β3 θέσεως και το προνόμιο της άμεσης χορήγησης voucher. Οι περισσότεροι σταθμοί Α2 κατηγορίας ζητούν παράλληλη στήριξη για να δεχτούν τα παιδιά, την οποία θα επιβαρυνθούν οι γονείς λόγω του μειωμένου voucher».

Στήριξη μόνο σε ...επενδύσεις

Είναι προφανές ότι το να δοθεί από φέτος το voucher κατευθείαν στους γονείς, αποτελεί πριμοδότηση των ιδιωτικών σταθμών. Μέσα σε όλα τα παραπάνω, έρχεται και η «αξιολόγηση» δομών των δήμων και η ενεργοποίηση του «κόφτη» - δηλαδή οι περαιτέρω περικοπές δημοσίων δαπανών και για υπηρεσίες Πρόνοιας, όπως οι παιδικοί σταθμοί - που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Σε συνδυασμό με την εφαρμογή του νέου τρόπου χρηματοδότησης, θα βρουν τους δημοτικούς σταθμούς στην πραγματικότητα να υπολειτουργούν, με ελλιπές προσωπικό, με ό,τι αυτό σημαίνει για την τύχη της δομής και των εργαζομένων σε αυτήν.

Το κερασάκι στην τούρτα από την κυβέρνηση; Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτοι υπολογισμοί αναφορικά με αυτούς που δεν θα βρουν θέση λόγω έλλειψης δομών στις περιοχές τους, κάνουν λόγο για 5.000 έως και 15.000, με τα οριστικά αποτελέσματα, όμως, να αναμένονται περί τα μέσα Σεπτέμβρη. Δηλαδή, με βάση την απόφαση, ναι μεν ο αριθμός των παιδιών που θα λάβουν το voucher δεν θα αυξηθεί, αλλά, κατ' εφαρμογή και της σχετικής ΚΥΑ, εφόσον δεν βρεθεί θέση, το voucher θα δοθεί στους επιλαχόντες.

Αποκαλυπτική ήταν τη βδομάδα που πέρασε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε απάντηση σε Ερώτηση που κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ για το θέμα. Η επίτροπος Απασχόλησης της ΕΕ, Μ. Τάισεν, απαντώντας στο «γιατί η ΕΕ δεν θεωρεί επιλέξιμες τις λειτουργικές δαπάνες των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών», λέει χωρίς περιστροφές ότι η ΕΕ «παρέχει στήριξη μόνο σε επενδύσεις, σε παραγωγικές επενδύσεις και σε δραστηριότητες για τη δημιουργία ικανοτήτων. Ως εκ τούτου, τα λειτουργικά έξοδα δεν εντάσσονται στο πεδίο της συνδρομής της» μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Πρόκειται για κυνική ομολογία της ΕΕ πως ό,τι δεν έχει άμεση σχέση με επενδυτικά σχέδια του μεγάλου κεφαλαίου και την κερδοφορία του, περισσεύει και δεν χρηματοδοτείται. Ετσι και τα λειτουργικά έξοδα για τους παιδικούς σταθμούς θεωρούνται κόστος που πρέπει να το επωμιστούν και πάλι οι εργαζόμενοι ξαναπληρώνοντας απευθείας οι ίδιοι κι ενώ ήδη πληρώνουν αβάσταχτους φόρους. Στην ίδια κατεύθυνση στήριξης της επιχειρηματικότητας εντάσσεται και το ότι ακόμη και τα όποια κονδύλια του ΕΣΠΑ δίνονται για τους παιδικούς σταθμούς, δίνονται με όρους και προϋποθέσεις που οδηγούν στην ενίσχυση των ιδιωτικών παιδικών σταθμών και την απαξίωση των δημοτικών.

Και τέλος, κάτι που ίσως είναι το πιο σημαντικό. Είναι απαράδεκτο για μια υπόθεση που αφορά την κοινωνικοποίηση βρεφών και νηπίων, που συμβάλλει στη διαμόρφωση της προσωπικότητας σε μια τόσο ευαίσθητη ηλικία και τη φροντίδα που πρέπει να έχουν, να επικρατεί τέτοια κατάσταση. Τα παιδιά έχουν ανάγκη να βρίσκονται στο ίδιο περιβάλλον και μη γυρίζουν κάθε χρόνο από σταθμό σε σταθμό, όπως έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι που τα φροντίζουν να είναι οι ίδιοι και όχι να αλλάζουν κάθε 2, 3 ή 6 μήνες. Ενα, επίσης, κρίσιμο ζήτημα είναι το τι μαθαίνουν τα παιδιά σε αυτή την ηλικία στους παιδικούς σταθμούς.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, είναι ανάγκη να δημιουργηθεί ένα ευρύ μέτωπο που θα διεκδικήσει: Κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών. Αποκλειστικά δημόσιους, ασφαλείς και σύγχρονους παιδικούς σταθμούς με κρατική χρηματοδότηση. Κατάργηση των τροφείων. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς και στα ΚΔΑΠ χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με πλήρη μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα.


Π. Π.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ