Τρίτη 28 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΒΟΛΟΥ
Αθλια παιχνίδια στις πλάτες των εργαζομένων και του λαού της πόλης

Ανακοίνωση - παρέμβαση της ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ για τις εξελίξεις με τη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης - Αποχέτευσης

Να φορτώσει στις πλάτες των δημοτών τις βαριές οικονομικές επιπτώσεις από το «σκάνδαλο ΔΕΥΑΜΒ - ΕΡΓΗΛ» επιχειρεί η δημοτική αρχή Βόλου. Στο πλαίσιο αυτό, κατέθεσε πρόταση για «λύση και εκκαθάριση της ΔΕΥΑΜΒ» (Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης και Αποχέτευσης Μείζονος Βόλου) που, όπως αναφέρει, οδηγεί σε ενσωμάτωσή της στο δήμο Βόλου «προκειμένου να διασωθεί από χρεοκοπία».

Η συζήτηση της πρότασης ξεκίνησε χτες στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά διακόπηκε (θα συνεχιστεί σήμερα το πρωί), όταν διαπιστώθηκε η παρουσία μπράβων της δημοτικής αρχής που σκοπό είχαν να εμποδίσουν τους δημότες που παρευρίσκονταν να πάρουν το λόγο.

Σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ καταγγέλλει ότι η δημοτική αρχή κινείται ύποπτα και εν κρυπτώ, ενώ για να αντιμετωπίσει τις λαϊκές αντιδράσεις, προσφεύγει στην προσφιλή τακτική των τραμπουκισμών, της χρησιμοποίησης μπράβων, security και της αστυνομίας. Αυτό ακριβώς έπραξε και στη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης, αλλά και κατά την τελευταία «κεκλεισμένων των θυρών» συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ.

Προηγουμένως, είχε απορρίψει το αίτημα των δημοτικών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» να δοθεί έγκαιρα η εισήγηση της δημοτικής αρχής προς το ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ, ώστε να γνωρίζουν όλοι τα επιχειρήματα και τις θέσεις της, καθώς επίσης να παραβρίσκεται στη συνεδρίαση ο δημοτικός σύμβουλος Απ. Νάνος, προκειμένου να παρακολουθήσει τις εργασίες.

Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι λίγες μόνο ώρες πριν από το χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, δεν είχε επιδοθεί στους δημοτικούς συμβούλους η εισήγησή της. Το μόνο που υπήρχε ήταν μια δημοσίευση στα τοπικά ΜΜΕ, όπου «μέσες άκρες» ανέφερε ότι η δημοτική αρχή προχωράει στη «λύση και εκκαθάριση», διότι η ΔΕΥΑΜΒ αντιμετωπίζει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα και δεν θα είναι σε θέση να εκπληρώσει ούτε τις λειτουργικές της υποχρεώσεις (μισθοδοσία, συντήρηση και επισκευές του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης), επειδή μια εργολαβική εταιρεία διεκδικεί απ' αυτή μεγάλα ποσά, ενώ υπάρχουν χρηματικές αξιώσεις των εργαζομένων της επιχείρησης ύψους 4 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, η εργολαβική εταιρεία ΕΡΓΗΛ, εκμεταλλευόμενη καθυστερήσεις και ασύγγνωστες παραλείψεις απ' ό,τι διαφαίνεται της διοίκησης της ΔΕΥΑΜΒ και των δημοτικών αρχών που είχαν την ευθύνη επίβλεψής της, διεκδικεί το ποσό των 9.209.772,94 ευρώ, για «υπερσυμβατικές εργασίες» στο έργο «Υδρευση Βόλου - Επέκταση και Βελτίωση Δικτύου Υδρευσης», που ολοκληρώθηκε το 2008 και για το οποίο έχει ήδη εισπράξει 9,98 εκατ. ευρώ, ενώ, σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής παραλαβής της ΔΕΥΑΜΒ και του ΤΕΕ Μαγνησίας, επρόκειτο για έργο κόστους 4,3 εκατ. ευρώ!

Η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ

Στην ανακοίνωσή της, η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ σημειώνει: «Το "μπακαλοτέφτερο" που δημοσιεύτηκε ως εισήγηση στα ΜΜΕ της πόλης, αποκαλύπτει το κριτήριο με το οποίο η δημοτική αρχή Βόλου επιχειρεί να λύσει και να εκκαθαρίσει τη ΔΕΥΑΜΒ», ενώ «έχει αποδείξει πως και στο ζήτημα της διαχείρισης των υδάτων κινείται κατά γράμμα στην ίδια ρότα με τις προηγούμενες διοικήσεις και την κυβέρνηση, δηλαδή εκείνη της ιδιωτικοποίησης, της ανταποδοτικότητας, συνέπεια των οποίων είναι και το σκάνδαλο με την ΕΡΓΗΛ».

«Επιχειρείται» - υπογραμμίζει - «να στηθεί ένας ψευδεπίγραφος πολιτικός διπολισμός ενόψει των τοπικών εκλογών. Πίσω όμως από τον προσχηματικό καβγά, όλοι μαζί έχουν στόχο να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους για τα σκάνδαλα και τις εξελίξεις στη ΔΕΥΑΜΒ, τις πολιτικές τους ευθύνες για την υπεράσπιση της λειτουργίας της ΔΕΥΑΜΒ ως ιδιωτικής επιχείρησης και του ληστρικού νομικού πλαισίου που εργολαβικές εταιρείες, όπως και η ΕΡΓΗΛ, αξιοποιούν για να λυμαίνονται το δημόσιο πλούτο. Αυτό το πλαίσιο το στηρίζουν, το προωθούν, το αξιοποιούν ή το καταγγέλλουν στα χαρτιά σπέρνοντας την αποδοχή του».

Αναφερόμενη στις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ τονίζει ότι «όχι μόνο δεν εναντιώνεται, αλλά αντίθετα ενισχύει το αντιδραστικό νομικό πλαίσιο, για να κάνουν πλιάτσικο οι επιχειρηματικοί όμιλοι» και συνεχίζει: «Το ΚΚΕ, για δεύτερη φορά (23/8), κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή για το θέμα της ΔΕΥΑΜΒ, αφού εδώ και μήνες (από το Μάη) η κυβέρνηση αρνείται να πάρει θέση. Οταν πρόκειται για να ευδοκιμήσουν τα επιχειρηματικά deals, η κυβέρνηση παρεμβαίνει εν μια νυκτί».

Καταλήγοντας η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ καλεί το λαό του Βόλου «να μην μπλεχτεί στις προεκλογικές παγίδες και στις προπαγανδιστικές ασχήμιες που κουκουλώνουν τις ευθύνες των νυν και των προηγούμενων διαχειριστών του δήμου Βόλου, που εφαρμόζοντας κατά γράμμα την πολιτική των αστικών κυβερνήσεων και της ΕΕ, μετατρέπουν την Τοπική Διοίκηση και τις υπηρεσίες της σε φορομπηχτικούς μηχανισμούς και σε πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους».

Καλεί, επίσης, τα λαϊκά στρώματα της πόλης «να βάλουν φραγμό στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών και της ΔΕΥΑΜΒ, να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να πάρει θέση και να παρέμβει, για να μπει φραγμός στις οικονομικές απαιτήσεις της ΕΡΓΗΛ και να διασφαλιστούν η λειτουργία των υποδομών, η ποιότητα και η επάρκεια του νερού, καθώς επίσης και η δημόσια υγεία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην ιδιωτικοποίηση και του οδοφωτισμού προχωράει η δημοτική αρχή(2018-12-25 00:00:00.0)
Παρέμβαση ενάντια στην επικίνδυνη καύση σκουπιδιών της ΑΓΕΤ(2017-11-22 00:00:00.0)
Εργολαβικές εταιρείες διεκδικούν αποζημιώσεις εκατομμυρίων(2016-06-10 00:00:00.0)
Φουσκωμένοι λογαριασμοί νερού(2013-02-07 00:00:00.0)
Πανάκριβο το νερό παρά τις μειώσεις(2012-01-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ