Την κατά γράμμα εφαρμογή σχετικού άρθρου του Ποινικού Κώδικα, όπως τροποποιήθηκε το 2015, επικαλείται η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, σε ανακοίνωσή της για την απόφαση των δικαστών που διέταξαν την αποφυλάκιση του επιχειρηματία Αρ. Φλώρου.
Ο 39χρονος Αρ. Φλώρος είχε καταδικαστεί σε 21 χρόνια κάθειρξη για το σκάνδαλο της «Energa», αλλά αποφυλακίστηκε με όρους έπειτα από 36 μήνες στη φυλακή, εκ των οποίων οι 18 μήνες ήταν η προφυλάκιση. Για να πετύχει την αποφυλάκισή του, επικαλέστηκε ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%, προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).
«Στην προκειμένη περίπτωση ο κρατούμενος προσκόμισε στο Δικαστικό Συμβούλιο σχετική βεβαίωση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) που τον έκρινε ανάπηρο σε ποσοστό 70%. Επομένως δεν υπήρχε καμία άλλη δυνατότητα για το Συμβούλιο από την απόλυση του καταδίκου. Οσοι "οργισμένοι" ψάχνουν τους υπαίτιους για τέτοιες αποφυλακίσεις, έχουν τη δυνατότητα είτε να πιέσουν τη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία για αλλαγή της σχετικής νομοθετικής διάταξης, εάν δεν συμφωνούν μ' αυτήν, είτε να ζητήσουν διερεύνηση του τρόπου χορήγησης των πιστοποιητικών αναπηρίας εάν κρίνουν ότι αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», τονίζει χαρακτηριστικά η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, απαντώντας στις επικρίσεις κατά των δικαστών που έδωσαν το «πράσινο φως» για την υφ' όρων απόλυση του Αρ. Φλώρου.
Μετά τις αντιδράσεις, ο υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Χαλκίδας διά του οποίου αποφασίστηκε η αποφυλάκιση, αναφέροντας σχετικά ότι θα πρέπει να ελεγχθεί «καθώς το διατακτικό του δημιουργεί πολλά και εύλογα ερωτηματικά». Απαντώντας επίσης σε ανακοίνωση της ΝΔ, σημείωνε ότι «τα βουλεύματα που εκδίδονται από τα αρμόδια δικαστικά συμβούλια δεν είναι κυβερνητικές αποφάσεις».
Για «πρωτοφανή πρόκληση προς τους πολίτες» να ελευθερώνονται εγκληματίες με υπόγειες μεθοδεύσεις είχε κάνει λόγο προηγουμένως η ΝΔ και κατήγγειλε «κατάπτυστες νομοθετικές παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ». Παρέμβαση στο θέμα έγινε και από την υπουργό Εργασίας, ζητώντας να ελεγχθεί η απόφαση του ΚΕΠΑ που οδήγησε στην αποφυλάκιση. «Στο πλαίσιο αυτό θα διαταχθεί άμεσα σχετική Ενορκη Διοικητική Εξέταση για να διερευνηθεί κάθε πτυχή της εν λόγω υπόθεσης», υπογραμμιζόταν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.