Τρίτη 28 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ - ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Διαμαρτυρία για τις άθλιες συνθήκες στον καταυλισμό της Μαλακάσας

Ο καταυλισμός στη Μαλακάσα μετά την τελευταία νεροποντή

INTIME NEWS

Ο καταυλισμός στη Μαλακάσα μετά την τελευταία νεροποντή
Καθιστική διαμαρτυρία στο ρεύμα ανόδου της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας, στο ύψος της Μαλακάσας, πραγματοποίησαν χτες πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν μέσα σε άθλιες συνθήκες στο αποκαλούμενο «κέντρο φιλοξενίας» της περιοχής.

Αφορμή για να έρθουν ξανά στην επιφάνεια τα προβλήματα και οι συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό αποτέλεσε η χτεσινή ισχυρή χαλαζόπτωση, που είχε αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν στη λάσπη ακόμη μια φορά οι σκηνές που ζουν αυτοί και τα παιδιά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο «κέντρο φιλοξενίας» με χωρητικότητα 700 ατόμων, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται σήμερα εκεί, ξεπερνά κατά πολύ τα 1.000 άτομα, εξαιτίας μετακινήσεων και από τους καταυλισμούς που λειτουργούν στα νησιά του Αιγαίου.

Στο σημείο της διαμαρτυρίας έφτασαν δυνάμεις της αστυνομίας και έκαναν εκτροπή της κίνησης των οχημάτων προς τον παράδρομο, ενώ υπήρξαν και καταγγελίες για χρήση βίας από την πλευρά των δυνάμεων καταστολής.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, που έχουν οργανώσει ανάλογη διαμαρτυρία και στο παρελθόν, απαιτούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όσο καιρό παραμένουν στη Μαλακάσα, να σταματήσει ο εγκλωβισμός τους στη χώρα μας και να τους χορηγηθούν ταξιδιωτικά έγγραφα για να μετακινηθούν στις χώρες προορισμού τους, να επανενωθούν με τις οικογένειές τους που βρίσκονται σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Σύμφωνα με καταγγελίες που καταγράφονταν και σε σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή, εκτός των άλλων το φαγητό στον καταυλισμό δεν τρώγεται, ενώ τα μέτρα υγιεινής είναι ανύπαρκτα. Το ιατρείο είναι υποστελεχωμένο, δεν υπάρχει γυναικολόγος, παρόλο που υπάρχουν περίπου 30 έγκυες γυναίκες και 15 λεχώνες, λείπουν βασικά φάρμακα και στοιχειώδη υλικά, όπως οινόπνευμα και γάντια.

Επιπλέον, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες προστρέχουν στα Κέντρα Υγείας και στα νοσοκομεία, τα οποία συχνά δεν γνωρίζουν ότι η συγκεκριμένη κατηγορία εξαιρείται από την υποχρέωση συμμετοχής κατά 25% στα συνταγογραφούμενα φάρμακα και καλούνται να πληρώσουν και τη συμμετοχή τους...


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org