Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ
Το Φεστιβάλ συνεχίζει το ταξίδι του...

Με σύνθημα δανεισμένο από τους στίχους του κομμουνιστή ποιητή Γιάννη Ρίτσου, το Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ συνεχίζει το ταξίδι του απ' άκρη σ' άκρη της Ελλάδας. «Ηταν μακρύς ο δρόμος ως εδώ. Δύσκολος δρόμος!... Σίγουρος δρόμος... Τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος!».

Αναλυτικά αυτές τις μέρες είναι προγραμματισμένες οι εξής εκδηλώσεις:

Σάββατο 25 Αυγούστου:

Στο Αίγιο, η εκδήλωση του Φεστιβάλ θα γίνει στην πλατεία Ποσειδώνα. Θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει συναυλία με τον Χρήστο Θηβαίο. Στο χώρο θα λειτουργούν έκθεση των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής» και παιδότοπος, όπου θα δοθεί παράσταση Καραγκιόζη.

Στην Τσαριτσάνη Λάρισας γίνεται επίσης εκδήλωση στις 9.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία. Θα μιλήσει ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με τους Δημήτρη Μπουρνάκα και Νίκο Αλεξόπουλο. Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής».

Στη Χαλκιδική, εκδήλωση θα γίνει στην παραλία των Νέων Μουδανιών στις 7 μ.μ. Θα μιλήσει ο Κυριάκος Παρθενιάδης, Γραμματέας της ΤΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ.

Στην Κω, εκδήλωση θα γίνει στο Πάρκο Ξενία και θα περιλαμβάνει: Συναυλία από μαθητικό συγκρότημα του νησιού με τους Βασίλη Κεφαλιανό, Κλαούντιο Χαμίτι και Παντελή Κόλια. Μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ. Ομιλία από τον Θάνο Μπίμπα, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Νησιώτικο - κρητικό γλέντι από τον Βασίλη Κόκκαλη και την ορχήστρα του. Στο χώρο θα υπάρχουν θεματικές εκθέσεις, έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» και παιδότοπος.

Δευτέρα 27 Αυγούστου:

Στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας, εκδήλωση θα γίνει στις 8.30 μ.μ., στο Θεατράκι της Παραμυθιάς. Οι δραστηριότητες θα αρχίσουν από νωρίς το απόγευμα, στις 6 μ.μ., με τουρνουά πινγκ πονγκ. Αργότερα, το πρόγραμμα θα αρχίσει με βιντεοπροβολή για τα 50 χρόνια της ΚΝΕ, θα ακολουθήσουν ομιλία και συζήτηση με την Αφροδίτη Μπόμπολη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέα Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας της ΚΝΕ, μετά θα γίνουν σύνδεση μέσω «Skype» με μαθητές από την Πρέβεζα και συζήτηση σχετικά με το μαθητικό κίνημα, και η βραδιά θα κλείσει με λαϊκό γλέντι.

Στην Κρήτη

Το Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ την Τρίτη 21 Αυγούστου πέρασε από την επαρχία Σφακίων με εκδήλωση αφιερωμένη στον πρωτοπόρο κομμουνιστή της περιοχής Αρτέμη Σταυριανουδάκη.

Ηταν η πρώτη εκδήλωση της ΚΝΕ στην επαρχία Σφακίων μετά από πολλά χρόνια και ολοκληρώθηκε με μαζική συμμετοχή της νεολαίας. Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό από τον Γραμματέα της ΟΒ Σφακίων της ΚΝΕ, Γιώργο Σταυριανουδάκη. Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Γιώργος Κορναράκης, μέλος της ΤΕ Χανίων και μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ. Ακόμα χαιρετισμό απηύθυνε ο γιος του Αρτέμη Σταυριανουδάκη, Σήφης.

Ο Γ. Κορναράκης σημείωσε μεταξύ άλλων: «Ο Αρτέμης Σταυριανουδάκης γεννήθηκε στα Ασκύφου Σφακίων στον οικισμό Αμμουδάρι. Το 1909 αφού είχε τελειώσει το σχολείο, έφυγε μετανάστης στην Αμερική με κύριους σταθμούς το Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας και το Σικάγο. Εφτασε εκεί μαζί με άλλους 25 Ασκυφιανούς καθώς και άλλους Ελληνες μετανάστες με τους οποίους δούλευε μαζί για μεγάλο διάστημα.

Αρχικά, δούλεψε ως εργάτης στα ανθρακωρυχεία και στη συνέχεια ως κτηνοτρόφος καθώς και σε διάφορες άλλες αγροτικές εργασίες... Στη μεγάλη οικονομική κρίση του 1929-31 εργαζόταν ως αγρότης και ως οικοδόμος. Για αρκετά μεγάλο μέρος της ζωής του ως μετανάστης στην Αμερική έζησε στην παρανομία λόγω της πολιτικής και συνδικαλιστικής του δράσης ενώ το 1956 απελάθηκε και επέστρεψε στην Ελλάδα... Στην Αμερική ο Αρτέμης, όπως και όλοι οι μετανάστες οι οποίοι έφτασαν στην άλλη άκρη της Γης, για μια υποτιθέμενη καλύτερη ζωή, έζησε κάτω από άθλιες συνθήκες.

Το φαινόμενο να ζουν 20 - 25 άτομα μαζί σε μία παράγκα ήταν ο κανόνας, ενώ τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν με τους γκάνγκστερ ήταν τεράστια, αφού αυτοί τους λήστευαν ακόμα και αυτά τα λιγοστά ψίχουλα με τα οποία αμείβονταν... Αναδείχθηκε σε πρωτοπόρο συνδικαλιστή, συμμετείχε και οργάνωσε αρκετές απεργίες... Ο Αρτέμης Σταυριανουδάκης αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος του ΚΚ ΗΠΑ και πρωτοπόρο στέλεχός του. Είναι χαρακτηριστικό ότι συνεργαζόταν με τον Ουίλιαμ Φόστερ, ο οποίος ήταν Πρόεδρος του ΚΚ των ΗΠΑ από το 1945 έως το 1957 και μεγάλη προσωπικότητα του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος... Στην Ελλάδα πριν από τη δικτατορία έδρασε μέσα από την ΕΔΑ ενώ μετά τη δικτατορία ως μέλος και στέλεχος του ΚΚΕ. Την περίοδο της δικτατορίας έγιναν πολλές προσπάθειες για τη σύλληψή του ενώ υπήρξε μεγάλη πίεση και τρομοκρατία στο περιβάλλον του, ακόμα και στα μικρά παιδιά, ώστε να μπορέσουν να τον συλλάβουν. Απέφυγε τη σύλληψη και έζησε για κάποιο διάστημα σε ημιπαράνομη κατάσταση».

Ακόμα τόνισε: «Η καλύτερη τιμή που μπορούμε να κάνουμε σε όλους αυτούς τους αγωνιστές σαν τον Αρτέμη Σταυριανουδάκη, σε όλους αυτούς που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην υπόθεση του αγώνα για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, για μια ζωή πραγματικά δίκαιη για τους ανθρώπους του μόχθου, είναι να συνεχίσουμε με μεγαλύτερο πείσμα τον αγώνα τους».

Ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ «Ludlow, οι Ελληνες στους πολέμους του άνθρακα», το οποίο παρουσιάζει τις ένοπλες ταξικές αναμετρήσεις στα ορυχεία της Αμερικής κατά την περίοδο 1890 - 1930.

Μετά την εκδήλωση ακολούθησε γλέντι με παραδοσιακά ριζίτικα τραγούδια και πλούσιο κέρασμα που οργάνωσαν από κοινού οι τοπικές Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ στα Χανιά θα κορυφωθούν στις 15 - 16 Σεπτέμβρη στο φρούριο του Ιτζεδίν με μεγάλες συναυλίες από τους Imam Baildi και την Γλυκερία. Τη Κυριακή 16/9 θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον Κύριλλο Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ