Σάββατο 11 Αυγούστου 2018 - Κυριακή 12 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ - 50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΝΕ
Ξεχωρίζουν και φέτος τα αφιερώματα που θα γίνουν στις κεντρικές εκδηλώσεις

«Ηταν μακρύς ο δρόμος ως εδώ. Δύσκολος δρόμος!... Σίγουρος δρόμος... Τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος!». Με σύνθημα δανεισμένο από το ποίημα «Καπνισμένο Τσουκάλι» του Γιάννη Ρίτσου, που έγραψε όταν ήταν εξόριστος στο Κοντοπούλι της Λήμνου, το Φεστιβάλ 100 Χρόνια ΚΚΕ - 50 Χρόνια ΚΝΕ έχει ξεκινήσει το «ταξίδι» του και οδεύει προς την κορύφωσή με το πλούσιο σε πρόγραμμα κεντρικό τριήμερο της Αθήνας, στις 20, 21 και 22 Σεπτέμβρη στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», στο Ιλιον. Μια βδομάδα νωρίτερα, στις 13, 14 και 15 Σεπτέμβρη, θα κορυφωθούν οι εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά». Ενα από τα στοιχεία του προγράμματος που ξεχωρίζει και φέτος είναι τα αφιερώματα που θα πραγματοποιηθούν στις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ.

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα αναλυτικά τα αφιερώματα που θα φιλοξενηθούν στις Σκηνές του Φεστιβάλ.

Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη

Το πρόγραμμα της Κεντρικής Σκηνής θα ανοίξει με ένα ξεχωριστό αφιέρωμα σε μεγάλες γυναικείες φωνές του λαϊκού τραγουδιού, που πρωτοπαρουσιάζεται στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Αθήνα και έχει επιμεληθεί ο μουσικός Γιάννης Παπαζαχαριάκης. Τρεις μεγάλες γυναικείες φωνές του σήμερα, η Μελίνα Κανά, η Γιώτα Νέγκα και η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ερμηνεύουν τραγούδια που σημάδεψαν τρεις «μεγάλες κυρίες» του λαϊκού μας τραγουδιού, η Σωτηρία Μπέλλου, η Βίκυ Μοσχολιού και η Πόλυ Πάνου.


Στη Λαϊκή Σκηνή η Καλλιόπη Βέττα μαζί με τον συνθέτη και καταξιωμένο κιθαρίστα Μανώλη Ανδρουλιδάκη θα παρουσιάσουν ένα μουσικό αφιέρωμα στον Ισπανό ποιητή Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, με τίτλο: «Το δέντρο F. G. Lorca». Οπως σημειώνουν οι συντελεστές, «ο πολυταξιδεμένος, πολυτραγουδισμένος και πολυαγαπημένος λόγος του "δικού μας" Λόρκα έδωσε αφορμή σε συνθέτες και ποιητές να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα. Το "δέντρο F. G. Lorca" είναι ένα λιόδεντρο με βαθιά ρίζα στο ματωμένο χώμα της ισπανικής υπαίθρου. Ο ποιητής, ως φυσικό πρόσωπο, η μουσική που συνέθεσε και τα κείμενά του - μαχαίρι και βάλσαμο για τον ακροατή και αφετηρία σκέψης για τις επόμενες γενιές - είναι ο όμορφος, δυνατός κορμός. Οι συνειρμοί του ισπανικού εμφυλίου, οι αναγωγές στους δικούς μας μάρτυρες της τέχνης, οι μεταφράσεις και οι μελοποιήσεις των στίχων του κι ό,τι ενέπνευσε στους άλλους δημιουργούς είναι τα κλαδιά».

Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη

Ενα αφιέρωμα σε μπαλάντες και λαϊκά τραγούδια που αγαπάμε και τραγουδάμε. Ξεχωριστή θα είναι η αναφορά στα τραγούδια της προσφυγιάς και της μετανάστευσης. Ο Γιώργος Νταλάρας και δύο πολύ αξιόλογοι καλλιτέχνες, ο τραγουδοποιός Θοδωρής Κοτονιάς και η Βιολέτα Ικαρη θα ανοίξουν το πρόγραμμα της Κεντρικής Σκηνής. Το δικό της μοναδικό ηχητικό χρώμα θα προσθέσει η Εστουδιαντίνα υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ανδρέα Κατσιγιάννη. Εκτός από τα καινούργια τραγούδια, από το πρόγραμμα του Γιώργου Νταλάρα δε θα λείψουν τα μεγάλα τραγούδια που όλοι αγαπάμε και τραγουδάμε μέσα από τις συνεργασίες του με τους μεγαλύτερους Ελληνες συνθέτες, ποιητές και στιχουργούς. Ιδιαίτερη στιγμή σε αυτό το πλούσιο μουσικά πρόγραμμα θα έχει και μια αναφορά στα τραγούδια της προσφυγιάς και της μετανάστευσης, με τραγούδια από το «Φεγγάρι μάγια μου 'κανες» του Μίκη Θεοδωράκη, τη «Μικρά Ασία» του Απόστολου Καλδάρα και τον «Μετανάστη» του Ζουλφί Λιβανελί, έως τα παραδοσιακά τραγούδια.

Στη Λαϊκή Σκηνή, οι Γιάννης Μπέζος, Γιώργος Μεράτζας και Ηρώ Μπέζου θα παρουσιάσουν τη μουσική παράσταση «Κρατώντας μια σπίθα τρεμόσβηστη». Μια παράσταση που κρατά αναμμένη τη σπίθα της ποίησης τριών αθόρυβων, αλλά σπουδαίων δημιουργών. Ενα αφιέρωμα στους ποιητές Μανώλη Αναγνωστάκη, Τάσο Λειβαδίτη και Γιάννη Θεοδωράκη.

Στο Στέκι του Πολιτισμού θα πραγματοποιηθεί συναυλία μουσικής αφιερωμένη σε μουσικές που γράφτηκαν για τον κινηματογράφο. Από τα βουβά φιλμ μέχρι και τις υπερπαραγωγές του σήμερα, η μουσική αποτελεί αναγκαίο οργανικό κομμάτι της 7ης τέχνης. Εχουν γραφτεί αριστουργήματα σε αυτό το πάντρεμα, από σπουδαίους συνθέτες. Αυτήν την πορεία θα μας εξιστορήσει η ορχήστρα που θα πραγματοποιήσει τη συναυλία, συγκροτημένη από νέους ταλαντούχους μουσικούς, αποκλειστικά για το Φεστιβάλ της ΚΝΕ.

Σάββατο 22 Σεπτέμβρη

«Δε χρειαζόμουν κανένα εγκώμιο, ούτε να μου φέρνουν χρυσές πλάκες για να με τιμήσουν. Οχι. Λέγατε: Ο Ρίτσος είναι δικός μας...».

Αυτά δήλωνε ο Γιάννης Ρίτσος σε συνέντευξή του στον «Ριζοσπάστη» το 1987. Αυτόν τον ποιητή, τον δικό μας ποιητή, θα τιμήσει η ΚΝΕ με ένα μοναδικό αφιέρωμα που θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Σκηνή, μετά την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Το Φεστιβάλ 100 Χρόνια ΚΚΕ - 50 Χρόνια ΚΝΕ δεν θα μπορούσε να μην τιμήσει από την Κεντρική του Σκηνή τον κομμουνιστή ποιητή Γιάννη Ρίτσο, τον ποιητή που λάμπρυνε με την παρουσία του, δίνοντας το «παρών» και απαγγέλλοντας ποιήματά του. Με το ποιητικό του έργο, στέκεται μπροστά σε όλες τις μεγάλες στιγμές της Ιστορίας του Κόμματος και του τόπου μας, σχεδόν όλου του 20ού αιώνα και παίρνει τη δική του ξεχωριστή θέση στον αγώνα των εργαζομένων, για να αποτινάξουν τα δεσμά της εκμετάλλευσης. Η ποίησή του και όταν ζωντανεύει τις καθημερινές έννοιες των απλών ανθρώπων και όταν βαθαίνει στις πιο μεγάλες φιλοσοφικές αναζητήσεις είναι ενιαία. Παντού αναδεικνύει την πάλη του παλιού με το νέο, τη διαλεκτική κίνηση της κοινωνίας προς τα εμπρός... Γιατί, όπως λέει και το σύνθημα του φετινού Φεστιβάλ: «Τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος!».

Στο αφιέρωμα συμμετέχουν οι Θάνος Μικρούτσικος (που έχει και την καλλιτεχνική επιμέλεια), Γιώργος Νταλάρας, Γιάννης Κότσιρας, Μίλτος Πασχαλίδης, Ρίτα Αντωνοπούλου και Κώστας Θωμαΐδης.

Η Γλυκερία στη Λαϊκή Σκηνή θα παρουσιάσει ένα ωραίο, ψυχαγωγικό πρόγραμμα, όπως μας έχει συνηθίσει άλλωστε όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκεται στο Φεστιβάλ. Ξεχωριστό κομμάτι της συναυλίας της θα είναι το αφιέρωμα σε τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη.


Αλ. Πρ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ