Σάββατο 11 Αυγούστου 2018 - Κυριακή 12 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΤΟ - ΡΩΣΙΑ
Κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με αιχμή τη Γεωργία

Απρίλης του 2013: Οι ΥΠΕΞ Ρωσίας και ΗΠΑ, Λαβρόφ και Κέρι, σε Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας. Το 2014, ακολούθησαν η ιμπεριαλιστική επέμβαση ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ και η απάντηση της Ρωσίας, με την ενσωμάτωση της Κριμαίας, ενώ οι συναντήσεις υψηλού επιπέδου «πάγωσαν»
Απρίλης του 2013: Οι ΥΠΕΞ Ρωσίας και ΗΠΑ, Λαβρόφ και Κέρι, σε Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας. Το 2014, ακολούθησαν η ιμπεριαλιστική επέμβαση ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ και η απάντηση της Ρωσίας, με την ενσωμάτωση της Κριμαίας, ενώ οι συναντήσεις υψηλού επιπέδου «πάγωσαν»
Ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε ΝΑΤΟ και Ρωσία κλιμακώνεται τις τελευταίες μέρες, με αιχμή την επέκταση της βορειοατλαντικής συμμαχίας στα ανατολικά και την ένταξη της Γεωργίας και της Ουκρανίας. Ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σε συνέντευξη που έδωσε τη Δευτέρα στον ειδησεογραφικό όμιλο «Κομερσάντ» με αφορμή τα 10 χρόνια από τη σύγκρουση μεταξύ της Γεωργίας και της Νότιας Οσετίας, όπου η Ρωσία επενέβη υπέρ της δεύτερης, προειδοποίησε για «τρομακτική σύγκρουση» αν το ΝΑΤΟ επιμείνει στην ένταξη ειδικά της Γεωργίας.

Χαρακτηριστικά σημείωσε: «Σειρά κρατών - μελών του ΝΑΤΟ εξακολουθούν να θεωρούν τη Ρωσική Ομοσπονδία πιθανό εχθρό. Και είναι προφανές ότι οι στρατιωτικές ικανότητές τους, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής τριάδας, στοχεύουν στη Ρωσική Ομοσπονδία. Αυτό, δυστυχώς, είναι γεγονός. Συνεπώς, πρέπει επίσης να καταλάβουμε ότι πρέπει να αντιταχθούμε σε αυτήν την κατάσταση. Και όταν αρχίζει να στενεύει ο δακτύλιος γύρω από τη χώρα μας, αυτό δεν είναι δυνατόν να μην μας ανησυχεί». Και πρόσθεσε: «Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ αποτελεί απόλυτη απειλή για τη Ρωσική Ομοσπονδία. Οπως και στη Γεωργία, οι στρατιωτικές ασκήσεις ξεκίνησαν με τη συμμετοχή χωρών του ΝΑΤΟ» (αναφέρεται σε στρατιωτικά γυμνάσια που έγιναν στις αρχές του μήνα στη Γεωργία, με την επωνυμία «Νοble Partner 2018» και τη συμμετοχή δυνάμεων από 13 χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ). Ακόμα τόνισε ότι η Γεωργία, που διεκδικεί τα εδάφη της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας (περιοχές που αποσπάστηκαν μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ και στη συνέχεια, μετά από πολεμικές συγκρούσεις, έχουν αναγνωριστεί ως ανεξάρτητα κράτη από τη Ρωσία), δεν μπορεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Ανέφερε ότι «στις δύο περιοχές η Ρωσία έχει βάσεις και αν μια άλλη χώρα (σ.σ. η Γεωργία) τις θεωρεί επικράτειά της, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρές συνέπειες». Και κατέληξε: «Ελπίζω πως η ηγεσία του ΝΑΤΟ θα έχει την εξυπνάδα να μην κάνει τίποτα προς αυτήν την κατεύθυνση».

Σημειώνουμε ότι η απόφαση ένταξης της Γεωργίας επιβεβαιώθηκε στην πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, χωρίς να προσδιορίζεται το πότε θα γίνει, ενώ το ΝΑΤΟ συνεχίζει την έντονη στρατιωτική παρουσία σε όλη τη γραμμή των συνόρων με τη Ρωσία, από τον Καύκασο και τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τη Βαλτική. Τα ισχυρά μονοπωλιακά συμφέροντα, που συγκρούονται για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και γεωστρατηγικών σφαιρών επιρροής, οδηγούν στην κλιμάκωση της έντασης.

Οι ΗΠΑ, επίσης, μέσω της εκπροσώπου του ΥΠΕΞ, Χέδερ Νάουερτ, ζήτησαν ανοιχτά από τη Ρωσία, στο όνομα της «εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας», να αποχωρήσει από τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία.

Ανακοινώθηκαν νέες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας

Οπως όλα δείχνουν, η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Ρωσίας θα συνεχιστεί. Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη και πρόκειται να εξειδικευτούν στις 23 Αυγούστου με πρόσχημα την «υπόθεση Σκριπάλ» (τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην πράκτορα και της κόρης του στη Βρετανία τον περασμένο Μάρτη, για την οποία ενοχοποιείται η Ρωσία) είναι άλλο ένα στοιχείο που το δείχνει αυτό.

Την Παρασκευή, πάντως ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντ. Μεντβέντεφ, πραγματοποιώντας επίσκεψη στη Χερσόνησο Καμτσάτκα προειδοποίησε ότι η κυβέρνησή του μελετά τη λήψη ποικίλων αντιποίνων μετά τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ με πρόσχημα την υπόθεση Σκριπάλ. Ο Μεντβέντεφ ξεκαθάρισε πως η κλιμάκωση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας θα θεωρηθεί «κήρυξη οικονομικού πολέμου», στον οποίο η Μόσχα θα αντιδράσει χρησιμοποιώντας «όλα τα δυνατά οικονομικά, πολιτικά και άλλα μέσα», ιδιαίτερα εφόσον στις αμερικανικές κυρώσεις συμπεριλαμβάνονται μέτρα όπως περιορισμοί στις τραπεζικές δραστηριότητες, ή στη χρήση του ενός ή του άλλου νομίσματος. «Οι Αμερικανοί εταίροι μας οφείλουν να το συνειδητοποιούν αυτό», ανέφερε, εκτιμώντας ότι τα νέα προσχηματικά μέτρα των ΗΠΑ επιδιώκουν «να περιορίσουν την οικονομική μας δύναμη». Και κατέληξε: «Τα τελευταία εκατό χρόνια η χώρα μας βρίσκεται μόνιμα υπό την πίεση κυρώσεων. Γιατί συμβαίνει αυτό; Για να εξαιρεθεί η Ρωσία από τον κατάλογο των ισχυρών παικτών στη διεθνή αρένα».

Πρόσθετο στοιχείο κλιμάκωσης είναι το νομοσχέδιο που κατέθεσαν Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί Γερουσιαστές «για την προάσπιση της αμερικανικής ασφάλειας από την επιθετικότητα του Κρεμλίνου 2018» και το οποίο προτείνει, σε συντονισμό με την ΕΕ, νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Επίσης, ζητείται από τη Ρωσία «να επιστρέψει την Κριμαία στην Ουκρανία, να σταματήσει να υποστηρίζει τις αποσχιστικές δυνάμεις στη Γεωργία και τη Μολδαβία και να σταματήσει να υποστηρίζει τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ Αλ Ασαντ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ