Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Καταγγέλλει τις συνθήκες δουλειάς στο αεροδρόμιο

Παρά το σχετικό αίτημα από τα τέλη Ιούνη, η Επιθεώρηση Εργασίας δεν έχει κάνει ούτε έναν έλεγχο!

Key Publishing 2004

Τις συνθήκες εργασίας, τις συμβάσεις και το ωράριο των εργατοϋπαλλήλων στο αεροδρόμιο Ηρακλείου καταγγέλλει η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου και ζητάει παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας. Παρά το γεγονός ότι το αίτημα έχει κατατεθεί από τα τέλη Ιούνη, συνοδευόμενο από μια αναλυτική αναφορά για τις καταγγελίες του σωματείου σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν στον συγκεκριμένο χώρο, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια.

«Η υπηρεσία δηλώνει αδυναμία προγραμματισμού του ελέγχου, λόγω σοβαρής έλλειψης προσωπικού και μεγάλου φόρτου εξαιτίας της τουριστικής περιόδου», επισημαίνει η Ενωση. Αναδεικνύοντας την ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας, απαιτεί την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού και την εξασφάλιση του απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού.

Στο αίτημα - αναφορά προς την Επιθεώρηση, το σωματείο είχε επισημάνει την ανάγκη ελέγχου ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις επίγειας εξυπηρέτησης, καθώς και στις εταιρείες που έχουν αναλάβει τις υπηρεσίες καθαριότητας και φύλαξης.

Οπως εξηγεί, ο αριθμός των καθαριστών - καθαριστριών που έχουν προσληφθεί από την εταιρεία - εργολάβο υπολείπεται των αναγκών καθαριότητας του αεροδρομίου, «με αποτέλεσμα να εργάζονται με εξαντλητικά ωράρια, με κομμένα ρεπό και απλήρωτες υπερωρίες», ενώ επιπλέον τους οφείλονται αρκετά ημερομίσθια. Πρόβλημα με συνεχείς απλήρωτες υπερωρίες αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι στην εταιρεία φύλαξης.

Οσον αφορά τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις επίγειας εξυπηρέτησης, η Ενωση υπενθυμίζει ότι τα αδήλωτα εργατικά «ατυχήματα», οι παραβιάσεις του χρόνου ξεκούρασης από βάρδια σε βάρδια, τα «σπαστά» ωράρια και οι απλήρωτες υπερωρίες έχουν γίνει αντικείμενο καταγγελιών από την περασμένη χρονιά.

Το σωματείο θέτει υπόψη της Επιθεώρησης καταγγελίες για ελλιπή μέσα ατομικής προστασίας στο προσωπικό που δουλεύει στην «πίστα», στο οποίο ενώ τους χορηγείται το απαραίτητο φωσφορίζον γιλέκο δεν δίνονται ακουστικά για το θόρυβο. Στο διαχωρισμό των αποσκευών, ανάμεσα σε άλλα, έχει καταγραφεί πρόβλημα σε ιμάντα μεταφοράς, με αποτέλεσμα να «κολλάνε» οι αποσκευές σε μεγάλο ύψος και οι εργαζόμενοι να αναγκάζονται να σκαρφαλώνουν για να το αντιμετωπίσουν.

«Απαιτούμε άμεσα, στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, η κυβέρνηση που με την πολιτική της "καίει" τους εργαζόμενους να εξασφαλίσει, με βάση την αναφορά που έχουμε καταθέσει έγκαιρα, την πραγματοποίηση ελέγχου στο αεροδρόμιο Ηρακλείου», τονίζει η Ενωση και διεκδικεί ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και αμοιβής για τους εργαζόμενους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνθήκες δουλειάς που «απογειώνουν» την εκμετάλλευση(2018-09-27 00:00:00.0)
Καθολική συμμετοχή και στις νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις(2018-07-27 00:00:00.0)
Υπερασπίζονται τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους(2018-06-29 00:00:00.0)
Κίνδυνος για τους εργαζόμενους η πλημμελής συντήρηση του εξοπλισμού(2018-04-05 00:00:00.0)
Κλιμακώνουν αταλάντευτοι(2005-07-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ