Παρασκευή 27 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Καθολική συμμετοχή και στις νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις

Η εργοδοσία υποχρεώθηκε να καταβάλει τα δεδουλευμένα

Νέες κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο Ανακύκλωσης στο Ηράκλειο, με κεντρικά αιτήματα, μεταξύ άλλων, την άμεση καταβολή του μισθού του Ιούνη σε όλους τους εργαζόμενους, την έγκαιρη καταβολή της μισθοδοσίας κάθε μήνα και την επίδοση αποδείξεων μισθοδοσίας αμέσως μετά την εξόφλησή της.

Η συμμετοχή των εργαζομένων στις προγραμματισμένες για χτες τετράωρες στάσεις εργασίας, όπως και στη συγκέντρωση έξω από την Επιθεώρηση Εργασίας, ήταν καθολική.

Κάτω από την ανυποχώρητη στάση τους, όπως και την αποφασιστικότητά τους, συσπειρωμένοι στην Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου και τη Σωματειακή τους Επιτροπή, να συνεχίσουν και με νέες κινητοποιήσεις, η εργοδοσία αναγκάστηκε να υπογράψει σύμβαση εργασίας με όσους εργαζόμενους δεν είχαν και να καταβάλει χτες το μεσημέρι τα δεδουλευμένα που τους χρωστούσε.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με το ΣΕΠΕ, όπου της έγιναν συστάσεις και για την καταβολή της μισθοδοσίας μέχρι τις 10 κάθε μήνα, η εργοδοσία υποστήριξε ότι οι εργαζόμενοι που δούλευαν μέχρι και την προηγούμενη μέρα χωρίς σύμβαση εργασίας, απλά... διέφυγαν της προσοχής της! Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, μάλιστα, οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας έκαναν λόγο για «υπερβολές των εργαζομένων που κινητοποιούνται για το παραμικρό».

«Το τεφτέρι που έχουμε είναι μεγάλο και περιλαμβάνει από εργατικά "ατυχήματα", άθλιες συνθήκες δουλειάς, χρήσιμο ανακυκλώσιμο υλικό που πετιέται στις χωματερές με γνώμονα το κέρδος», ήταν η απάντηση των εργαζομένων.

«Δεν σταματάμε εδώ...»

Ακολούθησε έκτακτη Γενική Συνέλευση, όπου οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν σχετικά με την τριμερή συνάντηση στο ΣΕΠΕ. «Εχουμε κάποιες μικρές νίκες. Δε σταματάμε όμως εδώ. Η εργοδοσία θα συνεχίσει να "χτυπάει" τους εργαζόμενους και την οργάνωσή τους. Υπογράφτηκαν συμβάσεις εργασίας, αλλά δεν καλύπτει τις ανάγκες μας ο μισθός πείνας των 600 ευρώ, οι υπερωρίες που δεν πληρώνονται και βαφτίζονται "πριμ παραγωγικότητας". Οι συνθήκες δουλειάς είναι άθλιες. Από τους στόχους μας είναι η ένταξή μας στα ΒΑΕ, η συντήρηση και ανανέωση του εξοπλισμού προκειμένου να είμαστε ασφαλείς. Δεν φτάνει να αρκούμαστε στην πάλη μέσα στους 4 τοίχους του εργοστασίου. Η διαχείριση των απορριμμάτων από τους εργολάβους και τα "στραβά μάτια" που τους κάνουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα φέρνουν διαρκώς δεινά για τους εργαζόμενους του κλάδου και κέρδη για τους επιχειρηματίες. Το ερώτημα παραμένει: Διαχείριση των απορριμμάτων από ποιον για ποιον;», σημείωσε ο Χρήστος Σωκράτης, μέλος της διοίκησης του κλαδικού Σωματείου και της Σωματειακής Επιτροπής Εργοστασίου Ανακύκλωσης Ηρακλείου.

Το επόμενο διάστημα οι εργαζόμενοι θα κλιμακώσουν τη δράση τους, ενώ προγραμματίζεται συνάντηση με την εργοδοσία τις πρώτες μέρες του Αυγούστου.

Οι εργαζόμενοι του Εργοστασίου Ανακύκλωσης διεκδικούν: «Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ, άμεση επαναφορά του 6ήμερου - 40ωρου για όλους. Να σταματήσει ο απαράδεκτος μισθολογικός διαχωρισμός ανάμεσα σε παλιούς και νέους εργαζόμενους. Αμεση και αναδρομική καταβολή της απλήρωτης υπερωρίας για όλο το χρονικό διάστημα που δουλεύουμε με την "Waste Solutions" σε όλους τους εργαζόμενους. Ενσωμάτωσή της στον μισθό. Επαναφορά του Βαρέος και Ανθυγιεινού Ενσήμου για όλους τους εργαζόμενους. Ουσιαστικά μέτρα για την Υγεία και την Ασφάλεια μέσα στο εργοστάσιο. Να ολοκληρωθεί η συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού. Να υπογραφεί τώρα επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ