Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΥΓΕΙΑ
Πέθανε αβοήθητος έξω από το «κουφάρι» του Κέντρου Υγείας Καμένων Βούρλων

Με τραγικό τρόπο αναδεικνύεται ξανά η γύμνια των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Μόνο η ταμπέλα απέμεινε να θυμίζει το Κέντρο Υγείας στα Καμένα Βούρλα
Μόνο η ταμπέλα απέμεινε να θυμίζει το Κέντρο Υγείας στα Καμένα Βούρλα
Δεν περνάει μέρα που να μην αποτυπώνεται με τραγικό τρόπο η εγκληματική «γύμνια» του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που στοιχίζει ανθρώπινες ζωές απ' άκρη σ' άκρη της χώρας.

Τελευταίο θύμα της ένας 42χρονος, ο οποίος, την περασμένη Κυριακή, ενώ ταξίδευε προς Λαμία, ένιωσε αδιαθεσία και οδήγησε μέχρι το Κέντρο Υγείας Καμένων Βούρλων αναζητώντας βοήθεια.

Ομως, στο ΚΥ έχει μπει λουκέτο εδώ και δύο χρόνια και ο 42χρονος ξεψύχησε αβοήθητος, την ώρα που περίμενε το ΕΚΑΒ για να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Λαμίας. Κάποιος από τους περιοίκους τον εντόπισε και το θέμα ήρθε στη δημοσιότητα για να ξεδιπλώσει το ντόμινο των απάνθρωπων συνεπειών που προκαλούν η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Το ΚΥ Καμένων Βούρλων είχε εγκαινιαστεί με πανηγυρικούς τόνους από την κυβέρνηση της ΝΔ πριν από 10 χρόνια περίπου και αξιοποιήθηκε ως έργο βιτρίνας. Σε αντίθεση με την πλειοψηφία των ΚΥ, στεγαζόταν σε άψογες υποδομές και διέθετε σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό. «Πρακτικά όμως δε λειτούργησε ποτέ! Δεν είχε "προβλεφθεί" η στελέχωσή του με ανθρώπινο δυναμικό. Η λειτουργία του παρέπεμπε περισσότερο σε αγροτικό ιατρείο, με δύο γιατρούς, ίσα για να γίνονται συνταγογραφήσεις», καταγγέλλουν οι κάτοικοι της περιοχής στον «Ριζοσπάστη».

Μετά από 2 - 3 χρόνια, επί συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, άρχισε να αποψιλώνεται ο σύγχρονος εξοπλισμός του και να μεταφέρεται στο Νοσοκομείο Λαμίας, προκειμένου να μπαλωθούν αντίστοιχες «τρύπες» και να ακολουθήσουν οι διαχρονικοί πανηγυρισμοί των μέχρι τώρα κυβερνήσεων περί «αναβάθμισης του δημόσιου συστήματος Υγείας». Δέκα χρόνια μετά, είναι κουφάρι και μοναδικός εργαζόμενος είναι ένας σεκιούριτι που το φυλάει.

Σήμερα στα Καμένα Βούρλα (με τους 15.000 μόνιμους κατοίκους και πολλαπλάσιους τους καλοκαιρινούς μήνες) η μόνη δημόσια δομή υπηρεσιών Υγείας είναι ένα αγροτικό ιατρείο. Ο μοναδικός γιατρός του πηγαινοέρχεται με αυταπάρνηση τρεις φορές τη βδομάδα και στο Κέντρο Υγείας Αταλάντης (37 χιλιόμετρα μακριά) προκειμένου να κάνει εφημερίες!

Για οποιοδήποτε σοβαρό πρόβλημα, οι κάτοικοι της περιοχής είναι αναγκασμένοι να ταξιδεύουν περίπου 40 χιλιόμετρα για να πάνε στο Νοσοκομείο Λαμίας, που στενάζει από τον πρόσθετο φόρτο ασθενών των γύρω περιοχών, το ελάχιστο προσωπικό, την έλλειψη ειδικοτήτων και εξοπλισμού.

Από εκεί, λόγω των τεράστιων ελλείψεων και στο Νοσοκομείο Λαμίας «παραπέμπουμε διακομιδές στο Νοσοκομείο Λάρισας, 151 χιλιόμετρα μακριά. Καταλαβαίνεις, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φτάσουν όλοι ζωντανοί, αυτό όμως δεν γίνεται πάντα. Κυρίως οι διακομιδές αφορούν νευροχειρουργικά, αγγειοχειρουργικά, γαστρεντερολογικά περιστατικά. Το Ψυχιατρικό τμήμα του νοσοκομείου είναι αδύνατο να κάνει νοσηλείες. Οι ασθενείς διακομίζονται στα ψυχιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας. Υπάρχει μόνο ένας ψυχίατρος που καλύπτει όλη τη Στερεά Ελλάδα!», καταγγέλλει γιατρός του νοσοκομείου.

Το 'να χέρι νίβει τ' άλλο

Ο θάνατος του 42χρονου άνδρα δεν αποτελεί μεμονωμένο ούτε σημερινό γεγονός κι όπως ήταν αναμενόμενο η κυβέρνηση, που συνεχίζει επάξια το έργο των προκατόχων της, τηρεί «σιγήν ιχθύος». Οσο για την προκλητική ανακοίνωση της ΝΔ που - με αφορμή το γεγονός - «κατηγορεί» την κυβέρνηση «για δημιουργία νέων αχρείαστων κρατικών δομών που επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό», απλά προμηνύει ότι η κατάσταση στο χώρο της Υγείας θα επιδεινωθεί. Η βολική αντιπαράθεση μεταξύ των αστικών κομμάτων στόχο έχει να κρύψει τον πραγματικό ένοχο: Την πολιτική του κεφαλαίου που αντιμετωπίζει την Υγεία του λαού με κριτήρια «κόστους - οφέλους» για το κράτος και την εργοδοσία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ