Πέμπτη 5 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΔΑΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Κίνδυνος για τους εργαζόμενους η πλημμελής συντήρηση του εξοπλισμού

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στο ΚΔΑΥ Ηρακλείου
Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στο ΚΔΑΥ Ηρακλείου
Την πλημμελή έως ανύπαρκτη συντήρηση του εξοπλισμού στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) Ηρακλείου, η οποία έχει αποτέλεσμα την έκθεση των εργαζομένων στο εργοστάσιο της ανακύκλωσης σε κινδύνους, καταγγέλλει η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το σωματείο, την περασμένη βδομάδα σημειώθηκε σοβαρή ζημιά σε μηχάνημα, «το οποίο έσκασε από την πίεση, μόλις λίγα μέτρα μακριά από τους εργαζόμενους, εκτοξεύοντας καυτό λάδι στο χώρο», ενώ από τύχη μόνο «δεν προστέθηκε ένα ακόμα εργατικό "ατύχημα" στα έξι που έχουν γίνει σε ένα χρόνο» στο ΚΔΑΥ Ηρακλείου.

Οπως εξηγεί το σωματείο, βασική αιτία του προβλήματος είναι «οι αντιθέσεις της διαχειρίστριας του εργοστασίου και του ανάδοχου του έργου για το ποιος θα αναλάβει το κόστος συντήρησης του μηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου». Η προσπάθεια αποφυγής του κόστους έχει σήμερα οδηγήσει τα μηχανήματα σε κακή κατάσταση, «αφού κάθε ζημιά μπαλώνεται και δεν επισκευάζεται σωστά».

Παράλληλα, το σωματείο καταγγέλλει ότι τις μέρες που προέκυψε η βλάβη στο εργοστάσιο, το ανακυκλώσιμο υλικό κατέληγε στον ΧΥΤΑ, με ευθύνη τόσο του δήμου Ηρακλείου όσο και της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ). Ειδικά όσον αφορά τη δημοτική αρχή, τονίζει πως είναι η ίδια που στήνει «συνέδρια βιτρίνας, κάνοντας τον οικολόγο και ταυτόχρονα τάζει ζεστό χρήμα για τον εκσυγχρονισμό της μονάδας, πράγμα που είναι υποχρέωση του διαχειριστή και του εργολάβου».

Οι εργαζόμενοι και το σωματείο διεκδικούν την τακτική συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού και τον ουσιαστικό έλεγχο από την Τεχνική Επιθεώρηση, καθώς και την τήρηση των μέτρων και κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο. Παράλληλα, παλεύουν για την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης, ώστε να μπει τέρμα στους μισθούς κάτω των 751 ευρώ, στο διαχωρισμό των εργαζομένων σε «παλιούς» και «νέους» και στις απλήρωτες υπερωρίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ