Πέμπτη 5 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΟΛΟΣ
Απροκάλυπτη στήριξη στην αντεργατική επίθεση από την πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου

Από την κινητοποίηση του ΠΑΜΕ το Μάρτη για τις ΣΣΕ, όταν η πλειοψηφία του ΕΚ Βόλου έκρινε «μη αναγκαία» την κήρυξη απεργίας...
Από την κινητοποίηση του ΠΑΜΕ το Μάρτη για τις ΣΣΕ, όταν η πλειοψηφία του ΕΚ Βόλου έκρινε «μη αναγκαία» την κήρυξη απεργίας...
Τη στήριξη που δίνουν οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στην αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης και της μεγαλοεργοδοσίας ανέδειξε με τις παρεμβάσεις της η ΔΑΣ κατά τη Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων των σωματείων του Εργατικού Κέντρου Βόλου (ΕΚΒ) που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 30/3.

Η ΔΑΣ καταψήφισε τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό που κατατέθηκε από την πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΒ, καθώς και τον οικονομικό προϋπολογισμό.

Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση ο Κώστας Στεργίου, εκπρόσωπος της ΔΑΣ και πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου «Μ. Παπαρήγας», σημείωσε μεταξύ άλλων: «Ολη την προηγούμενη χρονιά η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΒ ήταν έξω από κάθε αγωνιστική δράση και διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα των εργαζομένων και βέβαια έξω από κάθε προσπάθεια για ανάσχεση της επίθεσης που δέχεται η εργατική τάξη από την κυβέρνηση, την εργοδοσία και γενικότερα από το κεφάλαιο. Θυμίζουμε τη "μη αναγκαία" συνεδρίαση της διοίκησης του ΕΚΒ, όπως υποστήριξαν τα μέλη των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, για την προκήρυξη απεργιακής κινητοποίησης μέσα στο Μάρτη, πρόταση που κατέθεσε η ΔΑΣ και στην ΕΕ της ΓΣΕΕ. Σε αυτό το πνεύμα κινήθηκε και η εισήγηση του προέδρου του ΕΚΒ που δεν περιελάμβανε καμία αγωνιστική δράση, ενώ "σπέρνει" στους εργαζόμενους την αυταπάτη ότι φθάνει μία νέα πολιτική εναλλαγή για να υπάρξουν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν».

Ο Κ. Στεργίου κάλεσε τους εργαζόμενους να απομονώσουν τους εκπροσώπους του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού σε κάθε χώρο δουλειάς και κλάδο, τονίζοντας ότι «οι μάχες που δίνονται αυτήν τη στιγμή σε μία σειρά από κλάδους για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, για αυξήσεις στους μισθούς, για διεκδίκηση καλύτερων όρων εργασίας, υπονομεύονται ανοιχτά από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ».

Καμαρώνουν για την υπογραφή της άθλιας ΕΓΣΣΕ...

Επιβεβαιώνοντας αυτήν την ανοιχτή υπονόμευση, ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΚΒ, στο κλείσιμο της διαδικασίας, υπερασπίστηκε την υπογραφή που έβαλε μαζί με τις εργοδοτικές ενώσεις η ηγεσία της ΓΣΕΕ στην κατάπτυστη ΕΓΣΣΕ, με τον κάλπικο ισχυρισμό ότι «τουλάχιστον υπάρχει εθνική συλλογική σύμβαση».

Η ΔΑΣ καταγγέλλει ακόμα ότι ο οργανωτικός γραμματέας του ΔΣ του ΕΚΒ «θεώρησε νόμιμη την πληρωμή με μαύρο χρήμα, όταν στην τοποθέτηση μέλους της ΔΑΣ καταγγέλθηκε ότι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης (8ωρο) υπογράφουν συμβάσεις μειωμένης απασχόλησης, με αποτέλεσμα μέρος του πενιχρού μισθού να αποδίδεται σε μαύρο χρήμα, το οποίο εννοείται ότι δεν αποδίδεται σε ασφαλιστικές εισφορές και δεν υπάρχει καμιά προσαύξηση σε δώρα και επιδόματα».

Στη Γενική Συνέλευση κατατέθηκε επίσης από τη ΔΑΣ ψήφισμα για το θέμα της ΑΓΕΤ, με πρόταση για διοργάνωση κινητοποίησης μετά το Πάσχα, με βασικό αίτημα να σταματήσει άμεσα η καύση σκουπιδιών και pet coke. Ξεδιάντροπα, οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού όχι μόνο καταψήφισαν το ψήφισμα της ΔΑΣ, αλλά επιδόθηκαν και σε προκλητικές ομιλίες υπεράσπισης της εταιρείας και της καύσης RDF/SRF. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΑΓΕΤ επανέλαβε αυτούσια τα επιχειρήματα που λανσάρει η ΑΓΕΤ/Lafarge για την καύση σκουπιδιών, λέγοντας ότι έχει δοκιμαστεί και σε άλλες χώρες, ενώ επανέλαβε το επιχείρημα περί «καλής εργοδοσίας που δίνει δουλειές σε εκατοντάδες εργαζόμενους», επαναφέροντας ουσιαστικά τον περιβόητο εκβιασμό ότι η ΑΓΕΤ θα κλείσει αν δεν κάψει σκουπίδια.

Επιχειρώντας ν' απαντήσει στην τεκμηριωμένη θέση της ΔΑΣ, η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΒ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία, αντί επιχειρημάτων, καταφεύγει σε λασπολογίες κατά του ΠΑΜΕ, συνδυασμένες με αντικομμουνιστικές κορόνες και... «εξυπνάδες», του τύπου «ζητάμε ταπεινά "συγγνώμη" από τους συναδέλφους του ΠΑΜΕ, που ο Απολογισμός Δράσης που κατέθεσε η Διοίκηση του ΕΚΒ δεν τέθηκε στην έγκριση της Τοπικής Γραμματείας του ΚΚΕ».

Απαντώντας η ΔΑΣ, αφού επισημαίνει ότι «επιβεβαιώνουν περίτρανα και ξανά ότι αποτελούν τη φωνή των εργοδοτών μέσα στο εργατικό κίνημα», τονίζει: «Εχουν ξεπεράσει κατά πολύ το σημείο να μπορούν να ξεπλυθούν στα μάτια των εργατών. Για το λόγο αυτό προβαίνουν στη γνώριμη καραμέλα του αντικομμουνισμού τύπου Χρυσής Αυγής, σε "ρίψεις" λάσπης απέναντι στο ΠΑΜΕ κι ό,τι μείνει (...) Νομίζουν ότι με βρωμιές θα αμαυρώσουν το ΠΑΜΕ. Είναι γελασμένοι. Τα ταξικά σωματεία, οι Επιτροπές Αγώνα και οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καταξιώνονται στους χώρους δουλειάς τους, στο δρόμο, στις απεργίες, στους αγώνες, στις διώξεις της εργοδοσίας, στις απολύσεις για συνδικαλιστική δράση. Δεν επιλέγονται στα σαλόνια των εργοδοτών και των εργοδοτικών ενώσεων με κριτήριο το αν μπορούν να κρατάνε τους εργάτες σε ταξική ειρήνη, στη μοιρολατρία και την υποταγή».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ