Πέμπτη 5 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ - ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
Κάλεσμα υπεράσπισης της κυριακάτικης αργίας

Καταγγέλλουν τις μεθοδεύσεις των μεγαλοεργοδοτών και των δημάρχων της περιοχής

Τις μεθοδεύσεις των μεγαλοεργοδοτών και των δημάρχων της περιοχής για την πλήρη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και την επιμήκυνση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων καταγγέλλει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων.

Το Σωματείο κάνει λόγο για απαράδεκτη προσπάθεια των δημάρχων, «που ζητούν επί της ουσίας όλος ο νομός να γίνει τουριστική ζώνη, με αποτέλεσμα την παράταση του ωραρίου για τα εμπορικά καταστήματα έως τις 11 μ.μ. και το άνοιγμα και τις 32 Κυριακές από 1 Απριλίου έως 30 Νοεμβρίου». Οπως εξηγεί, τα παραπάνω σημαίνουν για τους εργαζόμενους στο Εμπόριο «δουλειά ήλιο με ήλιο, χωρίς καθόλου ελεύθερο χρόνο», «αναγκαστική "έξοδο" από τη δουλειά» για τις εργαζόμενες μητέρες, εντατικοποίηση και εξαντλητικούς ρυθμούς δουλειάς. Το Σωματείο καλεί τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων να μην κάνει δεκτή την πρόταση των δημάρχων.

Απάντηση με κοινό αγώνα εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων

Απευθυνόμενο στους εργαζόμενους, το Σωματείο τούς καλεί να συσπειρωθούν στις γραμμές του, «για να δυναμώσει η οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς» και ο αγώνας για νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, 8ωρο - 5ήμερο - 40ωρο με μόνιμη και σταθερή εργασία, κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας.

«Την πολιτική επιλογή της Τοπικής Διοίκησης (δήμοι Ν. Χανίων και αντιπεριφέρεια Ν. Χανίων) να συμπορευτεί στις απαιτήσεις των πολυεθνικών και των μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων, δίνοντας το "πράσινο φως" να εφαρμοστεί το αντιλαϊκό νομοθετικό έκτρωμα της επέκτασης του ωραρίου σε τουριστικές περιοχές (ανοιχτά τα καταστήματα ως τις 11 το βράδυ, επτά μέρες την εβδομάδα για 32 εβδομάδες τον χρόνο!), κηρύσσοντας ως τουριστική περιοχή το σύνολο του Νομού Χανίων», καταγγέλλει και ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων, καλώντας τους αυτοαπασχολούμενους μικρούς εμπόρους να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

«Η αργία της Κυριακής κερδήθηκε με αγώνες και δεν θα την χαρίσουμε στους επιχειρηματικούς ομίλους», τονίζει επίσης σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Γυναικών Χανίων (μέλος της ΟΓΕ), στηρίζοντας τον αγώνα ενάντια στο ξήλωμά της.

  • Υπενθυμίζεται ότι ανάλογες μεθοδεύσεις και για το Ηράκλειο καταγγέλλει η αντίστοιχη Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων της πόλης, «πρώτα βιολιά» στις οποίες είναι ο Εμπορικός Σύλλογος και η αντιπεριφέρεια Ηρακλείου.

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org