Μετά από βδομάδες εξαφάνισης, η Ρένα Δούρου, περιφερειάρχης Αττικής εκλεγμένη με τον ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίστηκε στο «προστατευόμενο περιβάλλον» της «Εφημερίδας των Συντακτών» για να δηλώσει ότι ουδεμία ευθύνη φέρει για το έγκλημα και ότι απλά «έτυχε η στραβή στη βάρδια» της! Οπως εξηγεί, μάλιστα, η αιτία της καταστροφής είναι η πολυνομία και οι πολλές παράλληλες αρμοδιότητες ανάμεσα στους βαθμούς της Τοπικής Διοίκησης και το κράτος, για το τι πρέπει να γίνει σε συνθήκες κρίσης. Επαναλαμβάνοντας το γνωστό τροπάρι της «καμένης γης», ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση χρειάζεται να κάνει ό,τι δεν έγινε εδώ και μισό αιώνα και να συγκρουστεί με συμφέροντα, ενώ καταλήγει με τη διαπίστωση ότι οι δήμοι και οι Περιφέρειες είναι «οι εργάτες του κράτους, στο πλευρό των πολιτών». Είναι γνωστή και δοκιμασμένη τακτική να πετάς την μπάλα στην εξέδρα, για να μην υπάρξει καμιά ουσιαστική αντιπαράθεση γύρω από τις πραγματικές ευθύνες της Περιφέρειας στην υπηρέτηση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής που συνθλίβει τις λαϊκές ανάγκες στο σχεδιασμό για τα κέρδη του κεφαλαίου. Ο επιμερισμός και η προώθηση αυτής της πολιτικής σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο είναι το «καθήκον» της Περιφέρειας και των δήμων κι όχι βέβαια να βρίσκονται «στο πλευρό των πολιτών», όπως ισχυρίζεται η Ρ. Δούρου. Ολα αυτά βέβαια θα είχαν συζητηθεί και αναδειχθεί στη συζήτηση που ζήτησε η «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια, με έκτακτη σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τις πυρκαγιές στην Ανατ. Αττική, την οποία όμως η διοίκηση αρνήθηκε επιδεικτικά, παραπέμποντας το θέμα σε ...μελλοντική συνεδρίαση της Περιφέρειας.
Το προκλητικό με τη συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Π. Πολάκη, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν είναι μόνο η διαπίστωση ότι οι νεκροί της πυρκαγιάς «θόλωσαν» (ή «μαύρισαν») την επιχειρησιακή ικανότητα και την αντίδραση της κυβέρνησης. Εξίσου απαράδεκτη είναι και η προσπάθεια που κάνει να παρουσιάσει τον κρατικό μηχανισμό σε πλήρη ετοιμότητα και σε ό,τι αφορά την ανταπόκριση των δημόσιων μονάδων Υγείας στην περιοχή. Λέει, για παράδειγμα, στην ίδια συνέντευξη ότι στα Κέντρα Υγείας της Ραφήνας, των Σπάτων και της Νέας Μάκρης εργάζονταν πριν από την εκδήλωση της πυρκαγιάς συνολικά 183 άτομα προσωπικό, εκ των οποίων τα 86 ήταν γιατροί, σαν να είναι αυτό το προσωπικό (και ως προς τον αριθμό και ως προς τη σύσταση και ως προς τις αντοχές του) αρκετό για να ανταποκριθεί στις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, πόσο μάλλον σε ένα έκτακτο συμβάν αυτού του μεγέθους που ζήσαμε. Οπως όμως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, το βράδυ της καταστροφικής πυρκαγιάς εφημέρευαν στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης μόνο δύο γιατροί και μια νοσηλεύτρια. Καταγγέλλουν επίσης ότι πνευμονολόγος δεν υπάρχει στο ΚΥ, ενώ το Καρδιολογικό δουλεύει μέχρι τις 2 το μεσημέρι, επειδή δεν υπάρχει δεύτερος καρδιολόγος, όπως δεν υπάρχει και τμήμα Υπερήχων και αξονικός τομογράφος. Για τέτοιο ...υψηλό επίπεδο στελέχωσης και ετοιμότητας μιλάμε.
Ο υπουργός κομπάζει επίσης ότι με την ίδια αμεσότητα τακτοποιήθηκαν και τα 10 από τα πιο σοβαρά περιστατικά σε κρεβάτια εντατικής (ΜΕΘ) από το πρώτο βράδυ. Οι εργαζόμενοι όμως στο «Θριάσιο», όπου φιλοξενούνται εγκαυματίες της πυρκαγιάς, καταγγέλλουν ότι στα κρεβάτια ΜΕΘ, ενώ προβλέπονται τουλάχιστον 2 νοσηλευτές ανά κρεβάτι (συνολικά 48 στα 24 κρεβάτια που διαθέτει), σήμερα εργάζονται μόλις 17 νοσηλευτές (εκ των οποίων η μία έχει προσληφθεί μέσω προγράμματος ΟΑΕΔ και κινδυνεύει με απόλυση το Φλεβάρη του 2019), μία... βοηθός θαλάμου, καθώς και ένας τραυματιοφορέας, που καλύπτει και τη ΜΑΦ και τη ΜΕΘ του Κέντρου Εγκαυμάτων! Μετά απ' όλα αυτά, είναι τουλάχιστον «για τ' ανάθεμα» η διαπίστωση του αναπληρωτή υπουργού ότι όλοι οι τραυματίες της πυρκαγιάς «αντιμετωπίστηκαν με υποδειγματικό τρόπο»...
1832 Στο Ναύπλιο η Εθνοσυνέλευση επικυρώνει την τοποθέτηση του Βαυαρού πρίγκιπα Οθωνα στο βασιλικό θρόνο της Ελλάδας.
1879 Γεννιέται ο Μεξικανός επαναστάτης Εμιλιάνο Ζαπάτα, ηγέτης της ένοπλης εξέγερσης των αγροτών που ξέσπασε το 1910.
1898 Γεννιέται ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Αλέξης Μινωτής.
1917 Συνέρχεται στην Πετρούπολη το 6ο Συνέδριο του Ρωσικού Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος (ΡΣΔΕΚ). Στις εργασίες του τίθεται ως στόχος του κόμματος η προετοιμασία της ένοπλης εξέγερσης, της σοσιαλιστικής επανάστασης. Τονίζεται η αναγκαιότητα της συμμαχίας του προλεταριάτου με τη φτωχή αγροτιά, για την πραγμάτωση του στόχου αυτού. Τέλος, ορίζεται ως αρχή συγκρότησης των κομματικών οργανώσεων και λειτουργίας του κόμματος ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός.
1925 Στις 8 Αυγούστου προστίθεται άλλη μια σελίδα στην πολυσέλιδη Μαύρη Βίβλο των διώξεων του «Ριζοσπάστη» και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Το δικτατορικό καθεστώς του Πάγκαλου κλείνει τον «Ριζοσπάστη», ενώ την ίδια μέρα συλλαμβάνεται ο υπεύθυνος της εφημερίδας Τάκης Φίτσιος.
1938 Τίθεται σε λειτουργία το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν στην Αυστρία. Στα χρόνια του χιτλερικού φασισμού το Μαουτχάουζεν υπήρξε συνώνυμο του θανάτου και τόπος μαρτυρίου για περισσότερους από 200.000 κρατούμενους από σχεδόν όλες τις χώρες της Ευρώπης. Για τους 122.797 από αυτούς, ανάμεσά τους και 3.700 Ελληνες, η απελευθέρωση του στρατοπέδου στις 5 Μάη 1945 από τα συμμαχικά στρατεύματα ήρθε πολύ αργά, αφού είχαν ήδη αφήσει την τελευταία τους πνοή στα κρεματόρια του Μαουτχάουζεν.
1941 Ο Ι. Β. Στάλιν ορίζεται Ανώτατος Αρχιστράτηγος των Ενόπλων Δυνάμεων της ΕΣΣΔ.
1944 Τμήματα του 1/16 Τάγματος του ΕΛΑΣ μπαίνουν στη Βέροια και απελευθερώνουν τους αγωνιστές κρατούμενους των φυλακών.
1945 Εκπρόσωποι της ΕΣΣΔ, των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας υπογράφουν συμφωνία για τη συγκρότηση διεθνούς στρατοδικείου για την εκδίκαση των πράξεων των βασικότερων εγκληματιών πολέμου των ευρωπαϊκών χωρών του Αξονα.
1946 Αστυνομικές δυνάμεις κάνουν επιδρομή στα Εργατικά Κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Οι νόμιμες διοικήσεις τους, όπου πλειοψηφούσε ο «Εργατικός Αντιφασιστικός Συνασπισμός» (ΕΡΓΑΣ), καθαιρούνται.
1964 Στις 8 - 10 Αυγούστου η τουρκική Πολεμική Αεροπορία βομβαρδίζει κωμοπόλεις και χωριά στην Τηλλυρία της Κύπρου. Μόνο από τους βομβαρδισμούς στις 9 Αυγούστου κοντά στην Παχύαμμο οι νεκροί ξεπέρασαν τους 100.
1967 Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης της χούντας, Π. Τοτόμης, ανακοινώνει ότι στη Γυάρο κρατούνται 2.300 κομμουνιστές, οι οποίοι θα απελευθερώνονταν μόνον εφόσον υπέγραφαν δήλωση νομιμοφροσύνης.
1976 Αγνωστα έργα του Μιχαήλ Αγγελου ανακαλύπτονται κατά τη διάρκεια εργασιών αναπαλαίωσης της Βασιλικής του Σαν Λορέντσο στη Φλωρεντία. Τα έργα χρονολογούνταν από το 1531.