Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
«Ανθρακες ο θησαυρός» οι τροπολογίες της κυβέρνησης

«Στάχτη στα μάτια του κόσμου» και «άνθρακες ο θησαυρός» χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος τις υπουργικές τροπολογίες για τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων και τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων.

Από το βήμα της Βουλής τόνισε ότι η πολύνεκρη πυρκαγιά στην Αττική ήταν ένα «προσχεδιασμένο έγκλημα με διαχρονικές ευθύνες από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις». Πρόσθεσε ότι «αυτό το οποίο πυροδοτεί τους εμπρησμούς δεν είναι τίποτα άλλο από τη στρατηγική επιλογή ότι η γη αποτελεί εμπόρευμα, ότι συγκεντρώνεται σε όλο και λιγότερα χέρια, ότι αλλάζει η χρήση της και ότι διαμορφώνετε και εσείς η σημερινή κυβέρνηση ένα τέτοιο χωροταξικό πλαίσιο, το οποίο υπηρετεί, υποτάσσεται στις ανάγκες του κεφαλαίου και είναι ένα χωροταξικό επικίνδυνο για την προστασία της ανθρώπινης ζωής (...) Το βασικό ζήτημα που συζητείται στις περιοχές που δεν επλήγησαν από πυρκαγιές, αλλά βλέπουν τη συνέπεια από την πυρκαγιά στην Ανατ. Αττική, οπουδήποτε και αν έχουμε πάει, είναι αυτό που απασχολεί τον κόσμο, το μεγάλο ερωτηματικό, τι θα γίνει αν ξεσπάσει μια αντίστοιχη πυρκαγιά στην περιοχή μας. Και από αυτήν την άποψη δεν βλέπουμε κανένα απολύτως μέτρο, κανένα απολύτως σχέδιο, καμία απολύτως προσπάθεια για τη δημιουργία υποδομών, πρόβλεψης, πρόληψης αλλά και ενός πραγματικά εφαρμόσιμου σχεδίου άμεσης ανάγκης για την προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Για τις αποζημιώσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ανέφερε ότι δεν είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα, ότι είναι «στάχτη στα μάτια» του κόσμου και ότι με ευθύνη του κράτους πρέπει να αποκατασταθούν οι ζημιές στο 100%. Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών» στη συγκεκριμένη τροπολογία.

Για την τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας περί κατεδαφίσεων υπογράμμισε ότι είναι «άνθρακες ο θησαυρός» καθώς φιλοδοξία είναι η υλοποίηση ενός νομοθετικού πλαισίου 30 ετών και δεν εντάσσεται σε κανέναν απολύτως σχεδιασμό αντιπυρικής προστασίας. Εκανε επίσης λόγο για υποκρισία από την κυβέρνηση που, όπως και οι προηγούμενες, πήρε μέτρα και ψήφισε νόμους για την παραχώρηση δασών, ακτών και ορεινών όγκων στους επιχειρηματικούς ομίλους. Σχολίασε πως δεν υπάρχει κανένα απολύτως μέτρο και σχέδιο για άλλες περιοχές της χώρας όπου οι κάτοικοι ανησυχούν για το ενδεχόμενο να ξεσπάσει μια ανάλογη πυρκαγιά όπως στην Ανατολική Αττική. Στην τροπολογία αυτή το ΚΚΕ ψήφισε «παρών».

Σε ό,τι αφορά την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας για την παροχή επιδόματος ανεργίας στους πυρόπληκτους σημείωσε ότι το ΚΚΕ την στηρίζει, αλλά συμπλήρωσε ότι είναι πολύ μικρό το ποσό και δεν καλύπτει τις απώλειες στο εισόδημα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ