Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΓΔΜ
Διεργασίες και παρεμβάσεις για το δημοψήφισμα

Συνεχίζονται οι διεργασίες στα Σκόπια ενόψει του δημοψηφίσματος επί της συμφωνίας των Πρεσπών στα τέλη του Σεπτέμβρη. Σε συνέχεια των παρεμβάσεων μιας σειράς κέντρων στην ΠΓΔΜ και τα Δυτικά Βαλκάνια γενικότερα, έφτασε χτες στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ, για 3ήμερη «επίσκεψη» και επαφές με πολιτικούς παράγοντες της χώρας, ο Μ. Πάλμερ, στέλεχος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, αρμόδιος για την περιοχή, για να εκφράσει την «υποστήριξη» της χώρας του στην «ολοκλήρωση» της συμφωνίας των Πρεσπών και την «πρόοδο» των Σκοπίων στην πορεία ένταξης σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Κατά τη συνάντηση του Μ. Πάλμερ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της ΠΓΔΜ, Γκ. Ιβάνοφ (αντιδρά στη συμφωνία των Πρεσπών), ο Σκοπιανός ηγέτης του εξέφρασε την άποψη ότι οι ΗΠΑ πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τη διμερή «στρατηγική εταιρική σχέση» και τις προτεραιότητες της «Μακεδονίας» στην εξωτερική της πολιτική. Επίσης, ότι η «Μακεδονία» αξίζει να μπει στο ΝΑΤΟ «χωρίς πρόσθετους όρους» (βλ. αλλαγή στο όνομα κ.λπ.), δεδομένου - όπως υποστήριξε ο Ιβάνοφ - ότι η χώρα έχει πετύχει εδώ και 10 χρόνια τα προαπαιτούμενα για ένταξη (από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι) και ότι έκτοτε μετέχει με στρατιωτικές δυνάμεις σε επιχειρήσεις και αποστολές του ΝΑΤΟ σε όλο τον κόσμο. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος, ως Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, δεν μπορεί να δεχτεί τη συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση στο ονοματολογικό, καθώς, όπως υποστήριξε, παραβιάζει το Σύνταγμα, τους εθνικούς νόμους και τα εθνικά συμφέροντα της «Μακεδονίας».

Εξάλλου, χτες, ο αν. πρωθυπουργός, αρμόδιος για τις σχέσεις με την ΕΕ, Μπ. Οσμάνι, συναντήθηκε με τη νέα πρέσβειρα της Βρετανίας στην ΠΓΔΜ, Ρέιτσελ Γκάλογουεϊ. Ο Οσμάνι είπε ότι αναμένει από τη βρετανική κυβέρνηση να συνεχίσει να «στηρίζει» τη χώρα του στις διαδικασίες ένταξης σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Σε ό,τι αφορά το δημοψήφισμα που έχει οριστεί να γίνει στις 30/9, ο πρωθυπουργός Ζ. Ζάεφ δήλωσε χτες σε δημοσιογράφους σίγουρος για την επιτυχία του, καθώς, όπως είπε, «δεν υπάρχει καμία εναλλακτική πάνω στην κατεύθυνση που παίρνει η "Μακεδονία"». Κάλεσε, δε, τους πολίτες της χώρας «να αδράξουν την ευκαιρία», αφού, όπως είπε, οι «πολιτικοί» (η κυβέρνησή του) έκαναν τη «δουλειά» τους (τη συμφωνία των Πρεσπών), ανεξάρτητα από το πολιτικό κόστος. Εκανε δε σαφές ότι παρότι η θητεία του λήγει το Δεκέμβρη 2020, μπορεί να παραιτηθεί στις 30/9 φέτος, αν το δημοψήφισμα έχει αρνητικό αποτέλεσμα.

Καθώς, εξάλλου, φημολογείται και επίσκεψη της Α. Μέρκελ στην ΠΓΔΜ, είπε ότι έχει απευθύνει πρόσκληση σε μια σειρά ηγέτες (και στον Τραμπ, όπως λέγεται) να επισκεφτούν τη χώρα και να στηρίξουν ουσιαστικά την καμπάνια του «ναι» στο δημοψήφισμα όπου μπαίνει το ερώτημα «Είστε υπέρ της υποψηφιότητας για ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, αποδεχόμενοι τη συμφωνία μεταξύ της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" και της Ελληνικής Δημοκρατίας;», αλλά και τη συμμετοχή στο δημοψήφισμα, καθώς απαιτείται συμμετοχή τουλάχιστον του 50% του εκλογικού σώματος για να θεωρηθεί έγκυρο το όποιο αποτέλεσμα. Σημειωτέον, στην Αθήνα υπάρχουν εκτιμήσεις ότι έχουν κινητοποιηθεί μια σειρά «παράγοντες» διεθνώς για να «διασφαλιστεί» η αναγκαία συμμετοχή στο δημοψήφισμα, με παράγοντες να παραπέμπουν χαριτολογώντας στην ελληνική πολιτική ιστορία, που κάποτε «ψήφισαν και τα δέντρα».

Τέλος, σήμερα αναμένεται οι πρωθυπουργοί ΠΓΔΜ και Βουλγαρίας, Ζ. Ζάεφ και Μπ. Μπορίσοφ, αντίστοιχα, να παραστούν στους κοινούς για τις χώρες εορτασμούς για την 115η επέτειο εξέγερσης του Ιλιντεν στην πλατεία «Μακεδονίας» στην πόλη του Μπλαγκόεβγκραντ, στη νοτιοδυτική Βουλγαρία, κοντά στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ